Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της τράπεζας βλαστοκυττάρων

Μετά από έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 19 προσώπων, υπευθύνων της εταιρείας βλαστοκυττάρων, όσο και κατά των εκπροσώπων του ομίλου «Υγεία» στον οποίο ανήκε μέχρι το 2013 η εν λόγω τράπεζα


Βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση της εταιρίας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων ΑΕ» με διακριτικό τίτλο «Stem-Health Hellas» που έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι με αποτέλεσμα να αγωνιούν 30.000 γονείς που πλήρωσαν γενναία ποσά στο μαιευτήριο προκειμένου να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα των νεογέννητων παιδιών τους τουλάχιστον για είκοσι χρόνια, όπως υπόσχονταν,  για να χρησιμοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη στο μέλλον.

Από το «κανόνι» της εταιρείας και μετά πραγματοποίθηκε εισαγγελική έρευνα η οποία κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος δεκαεννέα προσώπων για απάτη κατά συναυτουργία και άμεση συνέργεια στην απατη.

Το πρώτο αδίκημα αφορά τους εκπροςωπους της STAM HEALTH για την περίοδο απο το 2013 και μετά, οπότε η εταιρία μεταβιβάστηκε απο τον Ομιλο Υγεία στον επομενο ιδιοκτήτη  Νικ. Νικολαϊδη αντί ενός ευρώ! Η κατηγορία αφορά όλους τους νόμιμους εκπροσώπους του Υγεία για την περίοδο 2012-2013 οπότε μεταβιβάστηκε η εταιρία. Η κατηγορία της άμεσης συνέργειας αφορά επισης του εκπροσώπους του Υγεία για το δικαστημα μετα το 2013

Όπως προέκυψε από πόρρισμα του Σώματος Ελεγκτικών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ), η απάτη συνίστατι στην παραπλάνηση των γονιών πως μπορουν να συντηρηθούν πράγματι τα βλαστοκύτταρα επι τόσο μακρό χρονικό διάστημα, και να ειναι αξιοποιησιμα, χωρις να υπάρχει για αυτο καμμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελετη που να το αποδεικνύει. Επιπλέον, η συγκεκριμένη «τράπεζα» βλαστοκυττάρων, ήταν μεν πιστοποιημένη απο οργανισμούς του εξωτερικού, ωστόσο δεν είχε λάβει σχετική άδεια από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα για το σκέλος της μη αδειοδοτησης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέυσεων (ΕΟΜ) για παράβαση καθήκοντος σε βαθμο πλημμελήματος, διοτι δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ηταν επιφορτισμένοι.

Ταυτόχρονα η Εισαγγελεία διερευνά και αν το συνολο των ιδιωτικών εταιριών βλαστοκυτάττων διαθέτουν άδεια απο το υπουργειο Υγείας.

Ειρ.Λ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια