Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε διαβούλευση ο νέος σωφρωνιστικός κώδικας

Η κατάθεση του σχεδίου αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος πάνω στο σχήμα «Ασφάλεια - Ανθρωπισμός - Επανένταξη - Διαφάνεια»

Η τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της ισότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των φυλακών, η αρχή ότι το μόνο δικαίωμα των κρατουμένων που περιορίζεται είναι το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και η παραδοχή ότι η κοινωνική επανένταξη είναι δικαίωμα των κρατουμένων είναι οι κατευθυντήριοι άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που επεξεργάστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης και τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Η κατάθεση του σχεδίου αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος πάνω στο σχήμα «Ασφάλεια - Ανθρωπισμός - Επανένταξη - Διαφάνεια». Όπως τονίζει με ανακοίνωσή του του υπουργείο Δικαιοσύνης, «η αντεγκληματική πολιτική που ασκείται λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνίας, επιδιώκοντας στο έπακρο τόσο την ασφάλεια των κρατουμένων και του προσωπικού όσο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα αναθεωρούνται το σύστημα εισαγωγής κρατουμένων, ο καθορισμός των χώρων διαβίωσης, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η εργασία και η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το σύστημα των αδειών, η ημιελεύθερη διαβίωση, η διασφάλιση της ομαλής κοινής διαβίωσης των κρατουμένων και η εύρυθμη λειτουργία των φυλακών (μέτρα τάξης, προστασίας, κατευνασμού και πειθαρχίας), οι μεταγωγές και η μέριμνα για τους αποφυλακιζόμενους, η εποπτεία και ο έλεγχος των φυλακών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το σχέδιο λαμβάνει υπόψη τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, βελτιώνει την οργανωτική δομή των φυλακών, διευρύνει τους θεσμούς και τις δυνατότητες της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων και διευκολύνει την επικοινωνία τους με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο νέος Σωφρωνιστικός Κώδικας «εξισορροπεί την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των φυλακών, των κρατουμένων και του προσωπικού από τη μία με την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων από την άλλη, ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων και την έννομη προστασία τους σε περίπτωση παραβίασής τους. Παράλληλα, προάγει την ισότητα και τη διαφάνεια καθώς και τη λογοδοσία των αρμόδιων οργάνων (π.χ. για την ανάθεση εργασίας, τη χορήγηση αδειών, τη λήψη περιοριστικών μέτρων τάξης, προστασίας, ασφάλειας και πειθαρχίας)».

Το σχέδιο συντάχθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό την προεδρία του Εισαγγελέα Εφετών Π. Μπρακουμάτσου, και με τη συμμετοχή των επίκουρων καθηγητών Ν. Κουλούρη και Α.Ι. Τζαννετάκη, ενώ η τελική επεξεργασία του έγινε από το υπουργείο. Κινείται στο πνεύμα του προηγούμενου σχεδίου που επεξεργάστηκε το 2010-2011 επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Γ. Πανούση.

 

Δείτε όλα τα σχόλια