Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Έκτακτοι έλεγχοι, νέο θεσμικό πλαίσιο, έμφαση στην απορρύπανση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκτακτοι έλεγχοι, νέο θεσμικό πλαίσιο, έμφαση στην απορρύπανση

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας αποφάσισε χθες ο πρωθυπουργός, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και την οποία συγκάλεσε ο ίδιος. Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, συζητήθηκαν ο τρόπος αντιμετώπισης της ρύπανσης στον Σαρωνικό, η λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για τη διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και η ταχύτατη απόδοση των ευθυνών.

Στους νηογνώμονες ο έλεγχος

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων. Υπενθυμίζεται ότι το Αγ. Ζώνη ΙΙ έφερε τέτοιο πιστοποιητικό, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε μια απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "τομή" για τα ναυτιλιακά πράγματα, καθώς έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας. Μέχρι σήμερα, τα πλοία εσωτερικών πλόων, τα οποία δεν βγαίνουν δηλαδή στα ανοιχτά, δεν είχαν την υποχρέωση να παρακολουθούνται από νηογνώμονα. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να μπει τέλος σε μια διαδικασία που πολλές φορές στο παρελθόν έχει αμφισβητηθεί, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο και τους όρους βάση των οποίων κρίνονται αξιόπλοα πλοία "σαπάκια" που είναι δυνάμει περιβαλλοντικές "βόμβες".

ΕΔΕ και αυστηρές τιμωρίες

"Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την επιθεώρηση που έγινε. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά”, δήλωνε χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός. Προβληματισμό που μοιράζονται πολλοί από τους εμπλεκόμενους και τους αρμόδιους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονη δυσφορία στην κυβέρνηση σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου από την εισαγγελία Πειραιά

Δ. Βίτσας: Διοικητική και δικαστική έρευνα

"Από κάθε τέτοιο περιστατικό πρέπει να παίρνεις όλα τα μέτρα να συνεχίζεις και όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και από κει και πέρα να αξιοποιείς θετικά αυτό που έγινε ώστε να μην ξαναγίνει", σημείωσε ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. "Αυτά τα μέτρα τα παίρνεις σιγά σιγά και πέρα από τις πολιτικάντικες ανοησίες", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το πρώτο και βασικό είναι να λυθεί το ζήτημα της άμεσης ρύπανσης. "Έχουν αξιοποιηθεί όλα τα υπάρχοντα μέσα. Το σχέδιο είναι σε 20-25 μέρες να έχει επιλυθεί το βασικό πρόβλημα", επισήμανε. Ο τρόπος που πήρε άδεια και οι συνθήκες που έγινε η βύθιση "είναι στοιχεία μιας βαθιάς έρευνας που θα διερευνηθεί", υπογράμμισε.

Ζητήθηκε επίσης η συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Στη διάθεση του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται από χθες μέσα και προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου. Την απόφαση έλαβε, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Η δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού έρχεται να προστεθεί στα σκάφη του Λιμενικού, των απορρυπαντικών εταιρειών αλλά και στο υπερσύγχρονο σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

Απάντληση καυσίμων

Την ίδια στιγμή, η αρμόδια ασφαλιστική εταιρεία έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων. Σημειώνεται ότι στο σημείο του ναυαγίου υπάρχει σκάφος στο οποίο θα φορτωθούν τα καύσιμα του ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ.

Η επιχείρηση απορρύπανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες και τότε θα αναλάβει δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου θα πάρει δείγματα για να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.

Ακολούθως αναμένεται να υπογραφεί συμφωνητικό καλής συνεργασίας μεταξύ του λιμεναρχείου των δημάρχων των περιοχών και της εταιρείας απορρύπανσης που έχει αναλάβει την επιχείρηση.

Όπως ανέφερε στην "Α" παράγοντας του υπουργείου Ναυτιλίας, η διαδικασία αυτή απαιτεί μεγάλη προσοχή στον χειρισμό καθώς, εξαιτίας της ενδεχόμενης κακής ποιότητας του πλοίου, ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε νέα διαρροή. Ωστόσο, εκφράζεται η πεποίθηση πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Πιο καθαρή μετά

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, ο οποίος συμμετέχει με τέσσερα σκάφη στην επιχείρηση καθαρισμού των ακτών του Σαρωνικού, σημείωσε ότι η θάλασσα μετά τον καθαρισμό θα είναι "αναμφίβολα καθαρότερη απ’ ό,τι ήταν”, εξηγώντας πως "εμείς παίρνουμε σκουπίδια που δεν μπορείτε να διανοηθείτε, κάτω από βράχια, από παντού".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχει προβληματισμός για τις πληροφορίες που αναφέρουν επανεμφάνιση της κηλίδας εξηγώντας ότι "μπορεί να πρόκειται για πετρέλαιο που έχει βιοαποικοδομηθεί, έχοντας χάσει πολλά χαρακτηριστικά του και δεν το πιάνουν οι σένσορες του αεροπλάνου". Ωστόσο, ο καλός καιρός αυτή τη στιγμή είναι σύμμαχος στις προσπάθειες εντοπισμού και καθαρισμού του συνόλου των διάσπαρτων κηλίδων που έχουν εμφανιστεί.

Α. Ξανθός: Όχι κολύμπι

Βιαστικές αποδείχθηκαν κάποιες προχθεσινές προτροπές προς τον κόσμο "να κάνει μπάνιο" στις περιοχές που επλήγησαν, καθώς έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε Φάληρο, Γλυφάδα και Βούλα, συνιστάται σε "πρώτο χρόνο την αποφυγή της κολύμβησης και την έκθεση σε περιοχές με ρύπανση". "Προφανώς, σε μια παραλία που υπάρχει μαζούτ, δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς να κολυμπήσει ή να ψαρέψει", ανέφερε και ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός. Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε πως το ζήτημα είναι να συντονιστεί αυτή την ώρα στο ανώτατο επίπεδο ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει "αντικειμενική πολιτική ευθύνη"."Τώρα ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της ζημιάς και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι δευτερευούσης σημασίας", σχολίασε σχετικά με τα περί παραίτησης του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL