Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Φόβοι για το μέλλον των παιδικών σταθμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φόβοι για το μέλλον των παιδικών σταθμών

H ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία «θα οδηγήσει σε κλείσιμο τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ανά τη χώρα, αφού δεν θα συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός παιδιών ανά αίθουσα» υποστηρίζουν οι δήμαρχοι ανά την επικράτεια. Και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κοινοτικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, πόροι του οποίου το 2016-2017 αξιοποιήθηκαν για τη φιλοξενία 93.000 παιδιών σε επιδοτούμενες θέσεις των παιδικών σταθμών.

Το κοινοτικό πρόγραμμα αφορά οικογένειες με άνεργους γονείς ή με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι πανελλαδικά οι 3.500 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί φιλοξενούν περί τα 150.000 παιδιά, ενώ οι ιδιωτικοί είναι 1.200 και φιλοξενούν 55.000 παιδιά, εκ των οποίων τα 25.000 είναι με επιδοτούμενες θέσεις.

Οι γονείς με υψηλότερα εισοδήματα πληρώνουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τα οποία σε μηνιαία βάση ανά παιδί κυμαίνονται από 30 έως 150 ευρώ και στις δημοτικές δομές λαμβάνονται υπ’ όψιν τα εισοδηματικά κριτήρια. Στα τροφεία περιλαμβάνεται η σίτιση των παιδιών με πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό γεύμα, όπως και το παιδαγωγικό και χειροτεχνικό υλικό. Στους παιδικούς σταθμούς το φαγητό παρασκευάζεται καθημερινά από μάγειρες, ενώ οι τραπεζοκόμοι αναλαμβάνουν το σερβίρισμα. Αντιθέτως, στα νηπιαγωγεία δεν παρασκευάζεται φαγητό. Εκεί οι γονείς παρασκευάζουν φαγητό, το οποίο θερμαίνεται σε φούρνους μικροκυμάτων. Τα παιδιά τρώνε στους ίδιους χώρους που γίνεται το παιδαγωγικό έργο, αφού δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι.

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους οι 11.500 εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (μόνιμο προσωπικό και προσωπικό που συνάπτει συμβάσεις έργου λόγω του κοινοτικού προγράμματος) αγωνιούν ότι, σε περίπτωση που κλείσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, λίγοι από αυτούς θα μεταφερθούν στα νηπιαγωγεία και οι υπόλοιποι θα μείνουν άνεργοι. Δεν πρόκειται μόνο για τους 1.500 παιδαγωγούς, αλλά και για λογοθεραπευτές, παιδοψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, μάγειρες, τραπεζοκόμους, υπαλλήλους καθαριότητας.

Υπογραμμίζουν, όμως, ότι δεν υπάρχουν υποδομές σε νηπιαγωγεία για να απορροφήσουν το προσωπικό. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους δημάρχους η κατασκευή νηπιαγωγείων απαιτεί 4-6 χρόνια. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι, εφ’ όσον κάθε χρόνο γεννιούνται 95.000 παιδιά, σε περίπτωση που γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευση θα απαιτηθούν αντίστοιχες θέσεις σε νηπιαγωγεία.

Καθησυχαστική στην αγωνία των εργαζομένων εμφανίζεται η διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (σ.σ.: η ΕΕΤΑΑ Α.Ε. διαχειρίζεται και κατανέμει στους δήμους τους πόρους του προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής) εξηγώντας ότι από τους 11.500 εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς στην ηλικία των 4 έως 5 ετών απασχολούνται μόλις 2.000 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

“Πού θα αφήσουμε το παιδί;”

Η εξαγγελία Γαβρόγλου έφερε αναστάτωση και στους γονείς, καθώς, μέχρι να διευκρινιστεί τόσο από τις διοικήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών όσο και από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., αυτοί δεν ήξεραν εάν θα πρέπει να εγγράψουν τα παιδιά ηλικίας 4 ετών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ή στα νηπιαγωγεία.

“Πού θα αφήσουμε το παιδί;” ήταν η πιο συνηθισμένη ερώτηση των γονέων. Το ωράριο λειτουργίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι από τις 7 π.μ. έως τις 4 μ.μ., ενώ στα νηπιαγωγεία από τις 8.15 π.μ. έως τις 12.15 π.μ. Συναντήσαμε τον Κυριάκο και την Άννα, που έχουν δυο παιδιά τριών και τεσσάρων ετών και μέχρι να εκδοθεί η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. (σ.σ.: η οποία λήγει στις 6 Ιουνίου) δεν ήξεραν εάν θα πρέπει να εγγράψουν το τετράχρονο παιδί τους στο νηπιαγωγείο και στην συνέχεια να βρουν κάποια κοπέλα να το παίρνει από το νηπιαγωγείο, να το πηγαίνει στο σπίτι για να το απασχολεί μέχρι το απόγευμα που επιστρέφουν από τη δουλειά. Κάνοντας τους υπολογισμούς τους είδαν ότι για απασχόληση από τις 12.15 έως τις 6 μ.μ. θα τους κόστιζε τον μήνα περί τα 650 - 750 ευρώ.

Οικογενειακός προϋπολογισμός

Οι γονείς υπολόγιζαν ότι, επειδή τα νηπιαγωγεία κλείνουν τη θερινή περίοδο, το κόστος στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους θα αυξανόταν αφού θα έπρεπε να αναζητούν ιδιωτικούς παιδότοπους για παιδαγωγικές δραστηριότητες. Το κόστος ανά μήνα κινείται στα 250-300 ευρώ. Οι δυο γονείς νιώθουν πλέον ανακουφισμένοι που μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδοτούμενη θέση σε παιδικό σταθμό, καθώς τα εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ. Άλλωστε τους εξυπηρετεί, αφού ο παιδικός σταθμός κλείνει μόλις τον Αύγουστο και για λίγες μέρες στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Συστήματα προσχολικής αγωγής

“Δεν υπάρχει κανένα ευρωπαϊκό κράτος που να διαχωρίζει την προσχολική αγωγή και την εκπαίδευση από τη φροντίδα” εξηγεί στην “Αυγή” η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) Λ. Καλαϊτζή υπογραμμίζοντας πως “σήμερα υπάρχει διεθνής συναίνεση ότι τα ολοκληρωμένα συστήματα προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας για παιδιά ηλικίας από 0 έως 6 ετών χωρίς τεχνητές τομές στα 4 ή 5 χρόνια παράγουν καλύτερα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα από ό,τι τα διχοτομημένα συστήματα από 0 έως 4 και από 4 έως 6 χρόνων”.

“Σε κανένα κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν δεν αναφέρεται ο όρος ‘υποχρεωτικότητα’ αντιθέτως δίδεται έμφαση στον όρο ‘καθολικότητα’ που σημαίνει τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε δομές προσχολικής αγωγής, είτε είναι παιδικοί σταθμοί είτε νηπιαγωγεία)” υπογραμμίζει η Λ. Καλαϊτζή προσθέτοντας: “Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε διεθνώς, δεν υφίσταται υποχρεωτική ένταξη παιδιών 4 ετών στην τυπική εκπαίδευση”.

Προσχηματικός ο ηλικιακός διαχωρισμός

Για το ζήτημα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ενημερώνει για τα διεθνώς αναγνωρισμένα ως βέλτιστα παραδείγματα ολοκληρωμένων συστημάτων για την παροχή παιδικής εκπαιδευτικής φροντίδας που ακολουθούνται σε Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Σλοβενία, Ζηλανδία και πρόσφατα στην Ιταλία, όπου, όπως εξηγούν, “προσεγγίζουν ολιστικά την προσχολική αγωγή (παιδιά ηλικίας από 0 ή 1 έως 6 ετών)”.

Ο ΠΑΣΥΒΝ χαρακτηρίζει «προσχηματικό» τον ηλικιακό διαχωρισμό των παιδιών (από 0 έως 4 και από 4 έως 6), αφού «αναπαράγει μια κατακερματισμένη προσχολική αγωγή δύο ταχυτήτων (παιδικοί σταθμοί - νηπιαγωγεία) που ταξικά πλήττει τους αδύναμους». Συνεπώς ο ΠΑΣΥΒΝ υποστηρίζει ότι «απαιτείται μια γενναία πολιτική απόφαση για στροφή προς μια ενιαία προσχολική αγωγή, που να εστιάζει στην καθολικότητα και όχι υποχρεωτικότητα στην πρόσβαση όλων των παιδιών από 0-6 ετών στις δομές προσχολικής αγωγής, χωρίς τεχνικές τομές στα 4 ή 5 χρόνια».

Η ώρα του διαλόγου

Στο τραπέζι του διαλόγου προσέρχονται τη Δευτέρα οι αρμόδιοι υπουργοί Παιδείας, Εσωτερικών και Εργασίας και οι εκπρόσωποι των δήμων (ΚΕΔΕ), των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και των παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς - μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών προκειμένου να συζητηθούν όλες οι απόψεις περί υποχρεωτικής ή μη ένταξης των προνηπίων, δηλαδή παιδιών ηλικίας 4 ετών, στα νηπιαγωγεία και την 14χρονη εκπαίδευση ύστερα από εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Την πρωτοβουλία για την αυριανή συνάντηση είχε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, καθώς το ζήτημα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL