Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Από πού πέρασε ο παγιδευμένος φάκελος;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από πού πέρασε ο παγιδευμένος φάκελος;

Το κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αλλά και τη διαδρομή της παγιδευμένης επιστολής που τραυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό, πρώην πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης προσπαθούν να εντοπίσουν οι αστυνομικές αρχές. Η διαδρομή άλλωστε είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στα ίχνη των αποστολέων αλλά και να αποκαλύψει τυχόν κενά ασφαλείας ή ευθύνες.

Το αρχικό μέλημα των ερευνών των πρώτων ωρών ήταν να αντλήσουν, εφόσον είναι δυνατόν, στοιχεία από τα απομεινάρια του φακέλου, όπως κατά πόσο διακρίνεται κάποια σφραγίδα που υποδεικνύει τον τρόπο που εστάλη (ΕΛ.ΤΑ., κούριερ ή άλλο) ή άλλα στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για νέες έρευνες, όπως λόγου χάρη δείγμα DNA ή αποτύπωμα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Λ. Παπαδήμος είχε μαζί του αλληλογραφία τόσο από το σπίτι του όσο και από την Ακαδημία Αθηνών. Ο τραυματίας πρώην πρωθυπουργός είπε στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον επισκέφθηκε την Παρασκευή στον Ευαγγελισμό, ότι πήρε τον συγκεκριμένο φάκελο από το σπίτι του και τον άνοιξε στο αυτοκίνητό του, όπως δήλωσε ο δεύτερος σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί θα πρέπει να διαπιστώσουν εάν ο φάκελος είχε φτάσει στο σπίτι του ή στην Ακαδημία αλλά και πώς και κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλληλογραφία των προσώπων που φυλάσσονται ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων παραλαμβάνεται από έναν από τους φρουρούς του προσώπου, την πάει για τον σχετικό έλεγχο και στη συνέχεια τη δίνει στον κάτοχό της και ανοίγεται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστολές του Λ. Παπαδήμου περνούν από έλεγχο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε στη Βουλή. Ένας από τους συνοδούς ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού φέρεται να έχει καταθέσει στην αστυνομία ότι είχε παραδώσει για έλεγχο 4 φακέλους που είχαν φτάσει στο σπίτι του Λ. Παπαδήμου σε ένα από τα φυλάκια της Βουλής και στη συνέχεια τους παρέλαβε και έφυγε μαζί με τους.

Το κατά πόσο ένας από αυτούς τους φακέλους ήταν ο παγιδευμένος φάκελος δεν μπορούσε να απαντηθεί από τις αρχές την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωναν την Παρασκευή ότι δόθηκε εντολή από τον Γ. Στουρνάρα να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το τι έχει γίνει με την αλληλογραφία του Λ. Παπαδήμου, ενώ πηγές της Βουλής υποστήριζαν την ίδια ώρα ότι δεν έχει περάσει κάποιος φάκελος της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού από τα μηχανήματα X-Ray της Βουλής. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το Χ-Ray της Βουλής δεν έχει μνήμη, όπως έχει το μηχάνημα του αεροδρομίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL