Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Αντιδράσεις στην αντικατάσταση των γενικών γραμματέων από στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιδράσεις στην αντικατάσταση των γενικών γραμματέων από στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης

Ανεβάζουν τους τόνους οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης αντιδρώντας στην πρόταση για την επιλογή γενικών γραμματέων δήμων και περιφερειών από το μητρώο στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία τέθηκε προς συζήτηση στην ομάδα εργασίας για την εφαρμογή του Ν. 4369/2016 από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών. Για το θέμα, συγκαλείται σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Κύκλοι της Κλαυθμώνος επισημαίνουν ότι “είναι απλώς μια πρόταση προς συζήτηση”, υποστηρίζοντας ότι οι γενικοί γραμματείς δήμων και περιφερειών μπορούν να προέρχονται από το μητρώο στελεχών Δημόσιας Διοίκησης χωρίς να αφαιρείται από τους δημάρχους το δικαίωμα επιλογής.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που τέθηκε κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι μπορούν να συσταθούν θέσεις διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και αυτοί θα τίθενται ως επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του δήμου, των οποίων προΐστανται. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, “Οι διοικητικοί και αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμοδίου για διορισμό οργάνου”.

Κατά τους αιρετούς, η πρόταση ελήφθη ως ευθεία παρέμβαση στην άσκηση των καθηκόντων τους, καθότι αντικαθίσταται ο γενικός γραμματέας του δήμου, ο οποίος είναι μετακλητός υπάλληλος επιλογής του δημάρχου, με πρόσωπο το οποίο είναι κρατικός λειτουργός και προέρχεται από τη δομή της Δημόσιας Διοίκησης. Με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ ανεβάζει τους τόνους, κάνοντας λόγο για “παρανοϊκή πρόταση”, που “καταργεί τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και η γνώμη των πολιτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και παραδίδεται η διοίκηση των δήμων σε διορισμένους κρατικούς λειτουργούς”. “Επηρεάζεται η αυτοτέλεια και η ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης και βέβαια δημιουργείται μια άλλη αποκεντρωμένη διοίκηση στη δομή της περιφέρειας. Οι όποιες αλλαγές έρχονται μετά από αξιολογήσεις” υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες, οι οποίοι θα συνεδριάσουν προσεχώς για το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL