Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κινητή φροντίδα υγείας για αστέγους σε Αθήνα και Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινητή φροντίδα υγείας για αστέγους σε Αθήνα και Πειραιά

Στην πρώτη κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για άστεγους μετατράπηκε λεωφορείο των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο έτοιμο να αρχίσει τις καθημερινές διαδρομές σε Αθήνα και Πειραιά, προκειμένου να τεθεί σε χρήση από τους ανθρώπους που το χρειάζονται.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «πυροσβεστικό μέτρο» και υπογράμμισε ότι το υπουργείο εκπονεί ήδη εθνικό σχέδιο για τους άστεγους.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, όπως εξήγησε, θα αξιοποιηθούν ακίνητα του δημοσίου, που μέσα από μικρές συνεταιριστικές ομάδες άνεργων του κατασκευαστικού κλάδου, θα επισκευαστούν και θα αποδοθούν στους άστεγους. Επίσης, θα ενισχυθούν περαιτέρω οι ανοιχτές δομές προστασίας.

«Θέλω να ξέρετε ότι αυτό είναι ένα κινούμενο μήνυμα σε όλη την Αθήνα ότι οι άστεγοι είναι μια ευάλωτη ομάδα που είναι δίπλα μας και πρέπει να τη φροντίσουμε. Είναι ένα κινούμενο μήνυμα στην κοινωνία ότι ανοίξτε και φροντίστε τις ευάλωτες ομάδες που έχουν πληγεί τόσο ανεπανόρθωτα στην κρίση», κατέληξε η κα Φωτίου.

Το λεωφορείο θα αρχίσει άμεσα τις διαδρομές του θα σταθμεύει σε πέντε κεντρικά σημεία της Αθήνας και ένα του Πειραιά και θα δίνει στους άστεγους παροχές προσωπικής υγιεινής και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΚΑ και το ΕΚΑΒ.

Στο λεωφορείο έχουν τοποθετηθεί τουαλέτες, ντουζιέρες, ψυγεία, τραπέζια όπου θα σερβίρονται ροφήματα. Επίσης, θα δίνεται ρουχισμός.

Το όχημα θα στελεχωθεί με κοινωνικό λειτουργό, γιατρό, νοσηλευτή, διερμηνέα και υποστηρικτικό προσωπικό, που θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, ενημέρωση και παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όταν χρειαστεί.

Σύμφωνα με την Praksis, το 20% των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο δεν προσεγγίζει τα ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής. «Η κινητή μονάδα έχει ως στόχο να αποτελέσει μια ευέλικτη δομή που θα προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πληθυσμού αυτού».

Η χορηγία της εταιρείας «Παπαστράτος» για την ανακατασκευή του λεωφορείου ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Ο ΟΑΣΑ θα παρέχει, εκτός από το λεωφορείο, και τους οδηγούς και τα καύσιμα.

Την ιδέα της κινητής μονάδας «Φροντίδα εν κινήσει» είχε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το λεωφορείο παραχώρησε ο ΟΑΣΑ, ενώ η ΟΣΥ ανέλαβε να το μετατρέψει σε κινητή μονάδα, με χορηγία της εταιρείας «Παπαστράτος».

Οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιά θα παρέχουν ρεύμα και νερό δωρεάν, ενώ η ΜΚΟ Praksis θα διαθέσει το απαιτούμενο προσωπικό για τη λειτουργία της μονάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL