Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Με τον πολιτικό όρκο των Κορυσχάδων ορκίστηκε η Ρένα Δούρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τον πολιτικό όρκο των Κορυσχάδων ορκίστηκε η Ρένα Δούρου

Κυριάρχησε ο πολιτικός όρκος στην ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου, όχι μόνο λόγω της πλειοψηφίας που έχει η Δύναμη Ζωής, αλλά γιατί οι επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων, όπως ο Θ. Παφίλης η Δ. Κουτσούμπα και επέλεξαν πολιτικό όρκο δίνοντας το πολιτικό τους στίγμα, ενώ οι Θ. Τζήμερος και Μ. Γιαννακάκη επέλεξαν τον τυπικό πολιτικό όρκο.

Πάντως, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο και από την παράταξη της Ρ. Δούρου, αλλά κυρίως προέρχονταν από τις παρατάξεις του Γ. Σγουρού, του Γ. Κουμουτσάκου, του Π. Χαϊκάλη και του Ηλ. Παναγιώταρου. Ο Γ. Σγουρός δεν θέλησε να κάνει έντονη την παρουσία του στην ορκωμοσία, αφού κάθισε στην τέταρτη σειρά μαζί με τους περιφερειακούς του συμβούλους, σηκώθηκε από τους τελευταίους για να ορκιστεί και αποχώρησε από τους πρώτους.

Η Ρ. Δούρου στην πολιτική της ορκωμοσία δανείστηκε τον όρκο των Κορυσχάδων. Καταχειροκροτούμενη και με πολλές διακοπές από τα συνθήματα των πολιτών, είπε: "Θεωρώντας ότι ο πολιτικός όρκος ανταποκρίνεται στην αυτοτέλεια της πολιτικής και δημόσιας σφαίρας και διασφαλίζει την αυτονομία της, δηλώνω στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστή στην πατρίδα μου, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους, να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου, σεβόμενη την αρχή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό".

Ο Θ. Παφίλης στον σύντομο όρκο του είπε: "Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού". Ενώ η Δ. Κουτσούμπα ορκίστηκε υπό μορφήν προγραμματικών δηλώσεων λέγοντας: "Θα εκτελέσω τίμια τα καθήκοντά μου: Την με κάθε κόστος υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια σε κάθε μικρό ή μεγάλο ιδιωτικό συμφέρον, ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, αγωνιζόμενη για την ανατροπή των Μνημονίων και της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ, για μια νέα κοινωνία, απαλλαγμένη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο".

Ο όρκος, 70 χρόνια μετά

Η επιλογή της Ρένας Δούρου να δώσει πολιτικό όρκο διαβάζοντας το κείμενο της Εθνοσυνέλευσης των Κορυσχάδων έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, καθώς πλησίαζε η απελευθέρωση, το ΕΑΜ κατόρθωσε να οργανώσει εκλογές για την ανάδειξη εθνοσυμβούλων, οι οποίοι συνεδρίασαν στις Κορυσχάδες Καρπενησίου τον Μάιο του 1944, στην ονομαζόμενη τότε Ελεύθερη Ελλάδα, και εξέλεξαν την πρώτη οιονεί "κυβέρνηση του βουνού", την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), στην οποία συμμετείχαν πολιτικές προσωπικότητες και εκτός ΕΑΜ.

Η ΠΕΕΑ, εκτός των άλλων, πρωταγωνίστησε στην εγκαθίδρυση αυθεντικής λαϊκής εξουσίας και Αυτοδιοίκησης στην Ελεύθερη Ελλάδα, που πολλές καινοτομίες της (όπως η ψήφος στις γυναίκες) αποτέλεσαν σημείο αναφοράς.

Την εποποιία της Αυτοδιοίκησης στην Ελεύθερη Ελλάδα περιγράφει ένας από τους πρωτεργάτες της, ο Γεωργούλας Μπέικος, μετέπειτα δημοσιογράφος και ανταποκριτής της "Αυγής" στη Μόσχα, στο δίτομο έργο του "Η λαϊκή εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα" (εκδόσεις Θεμέλιο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL