Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μαζί να τα Φάμε: Δίκτυο αλληλεγγύης, ανατροπής και ελπίδας (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζί να τα Φάμε: Δίκτυο αλληλεγγύης, ανατροπής και ελπίδας (VIDEO)

http://www.dailymotion.com/embed/video/x1b1ays?quality=720
Δίκτυο αλληλεγγύης "Mαζί να τα φάμε" στο Χαλάνδρι

 

 

Την Κυριακή στις 2 Φεβρουαρίου το κρύο ήταν τσουχτερό… όμως κανέναν δεν πτόησε… ήταν η 10η Διανομή του «Μαζί να τα Φάμε»  στο Χαλάνδρι και οι εθελοντές με βαρύ οπλισμό: σκούφους, γάντια και κασκόλ ήταν στις θέσεις τους από τα ξημερώματα, τρέχοντας πάνω κάτω να φροντίσουν τα απαραίτητα για την διεξαγωγή του δικτύου αλληλεγγύης της πόλης.

Η εθελοντική συμμετοχή είναι η συνεκτική δύναμη και η ομορφιά των Δικτύων Αλληλεγγύης. Από τις 07.00 τα ξημερώματα την ώρα που οι περισσότεροι βουλιάζουν στο κρεβάτι της κυριακάτικης ραστώνης, το «Μαζί να τα Φάμε» στήθηκε και πάλι με νέες ιδέες, ορμή και δύναμη. Από το 2012,  έχει καθιερωθεί ως θεσμός πλέον της πόλης του Χαλανδρίου και πλήθος κόσμου το αγκαλιάζει.

Μια πολυσυλλεκτική προσπάθεια που ενώνει ανθρώπους, δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας και βοηθά στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών. Μιλούν, επικοινωνούν και η εγγύηση, η πιστοποίηση για την αγνότητα των προϊόντων αποκτά όνομα και επώνυμο.

Η Νάσια Δακοπούλου, μέλος του δικτύου αλληλεγγύης μίλησε στην ΑΥΓΗ για την ιστορία του Μαζί να τα Φάμε, καθώς και τις παράλληλες δράσεις που το πλαισιώνουν.

Η ομάδα κουκλοθέατρου Χαρχούτ , με την παράσταση «Νερόμυλε… για σένα» ενθουσίασε τα παιδιά που διασκέδασαν με την καρδιά τους. Η αυτοσχέδια ψησταριά, έψηνε τους μεζέδες των παραγωγών ζεσταίνοντας πρόσωπα και καρδιές, πριν βγουν τα λαχταριστά λουκάνικα, που γίνονταν ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους!!!

Το «Μαζί να τα Φάμε» έχει καταφέρει να είναι πολλά παραπάνω από ένα παζάρι τροφίμων, είναι μια μικρή γιορτή που στήνεται μια φορά το μήνα, σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης του Χαλανδρίου, ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν. Οι σχολικοί χώροι, η αρωγή των εκάστοτε συλλόγων γονέων που ενεργοποιούνται, εγκαθιστούν το σχολείο στην καρδιά του κοινωνικού ιστού.

Στο χώρο των αλληλέγγυων διανομών,  πάντα υπάρχει «Καλάθι αλληλεγγύης» όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα, είτε από τους παραγωγούς, είτε από κόσμο που θέλει να προσφέρει. Τα συγκεντρωμένα τρόφιμα μοιράζονται σε περίπου 150 οικογένειες. Επίσης μαζεύονται φάρμακα, τα οποία δίνονται στους γιατρούς του κόσμου.

Βλέποντας το χαμόγελο στα μάτια της εθελόντριας σκεφτόμουν ότι η μεγαλύτερη εν τέλει συνεισφορά των δικτύων αλληλεγγύης, ίσως να μην είναι η κάλυψη και η βοήθεια στο επίπεδο των διατροφικών αναγκών των πολιτών, αλλά η χαρά της συν-εργασίας και της συν-τροφίας που αναγεννάτε, οι λέξεις που ταυτοποιούνται στις πράξεις. «Η ανατροπή ξεκινά από τέτοια πράγματα!» μας είπε όλο ενθουσιασμό η Νάσια.

Ακριβώς γι' αυτό τον χαρακτήρα των Δικτύων Αλληλεγγύης γίνονται στόχος επιθέσεων από την κυβέρνηση και την αστυνομία, με ευτελείς προφάσεις, όπως έγινε την ίδια μέρα σε αντίστοιχο δίκτυο στην Θεσσαλονίκη. Πραγματικός στόχος είναι να πληγούν οι σπόροι της αλληλεγγύης και της αντίστασης, που διασκορπίζουν τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Η στήριξη των δικτύων αλληλεγγύης, οι συντροφικές και αλληλέγγυες σχέσεις που αναπτύσσονται, η συνοχή του κοινωνικού ιστού που επιτυγχάνεται είναι το πιο αισιόδοξο, το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

Ρεπορτάζ - video: Kατερίνα Μπρέγιαννη

 

//www.youtube.com/embed/xcoPp0ZRo_E

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL