Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ Π.Δ. / Βήματα δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ Π.Δ. / Βήματα δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Θεσσαλονίκη

Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αν και πότε ακριβώς οι δήμοι της Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν στο περιβόητο δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι» ή «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Χθες η συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε τα επόμενα βήματα για να αποτραπεί το ξεπούλημα του νερού σε ιδιώτες και να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΠΕΔKM Σίμος Δανιηλίδης, αφού ενημέρωσε τους συμμετέχοντες δημάρχους για τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και υποψήφιους αγοραστές της ΕΥΑΘ, στους οποίους έγινε σαφές ότι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί περίπου το 40% του δικτύου το οποίο έφτιαξαν, τους ανήκει και το παραχώρησαν πριν από χρόνια σε μια εταιρεία δημοσίου συμφέροντος και όχι ιδιωτικη. Σύμφωνα με τον Σ. Δανιηλίδη αυτή η προειδοποίηση φάνηκε να ξάφνιασε τους εκπροσώπους της «Suez», ενώ έβαλε σε προβληματισμό και το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα οι δήμοι που συμμετέχουν στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύονται να αναδείξουν ως μείζον το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, ενώ το προσεχές διάστημα θα επιδιώξουν συναντήσεις με φορείς, πολιτικά κόμματα, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα διαμαρτυρηθούν για το έλλειμμα δημοκρατίας, διότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν φέρνει για υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να διοργανώνουν δημοψηφίσματα για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος.

Παράλληλα αποφασίστηκε να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά και νέα προσφυγή στο ΣτΕ με την οποία οι δήμοι θα ζητάνε να μη γίνει χρήση των δημοτικών υποδομών από τους υποψήφιους αγοραστές της εταιρείας. Επίσης η ΠΕΔΚΜ θα παρέμβει στο ΣτΕ υπέρ της προσφυγής του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ενώ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να κωλυσιεργεί αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τα δημοψηφίσματα, αποφασίστηκε οι δήμοι να προχωρήσουν σε κινηματικού τύπου δημοψήφισμα, αλλά δεν καθορίστηκε ο χρόνος κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να γίνουν διάφορες συναντήσεις για να συντονιστεί ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, ενώ τα μέλη της πρωτοβουλίας «SOSτε το νερό» συναντήθηκαν χθες για να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις και δράσεις τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL