Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Εισαγγελική έρευνα για το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγγελική έρευνα για το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Μικρού Καβουριού διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Γαλανός με την κίνηση «Άρμα Πολιτών». «Πρόκειται για ληστεία μετά φόνου, δεν έρχονται για να επενδύσουν, αλλά να ληστέψουν» επισήμανε ο Ν. Γαλανός, ο οποίος σήμερα το πρωί θα καταθέσει στον εισαγγελέα.

Η μήνυση αναδεικνύει πως η ίδια η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Εθνική Τράπεζα της συγκεκριμένης περιοχής, πώληση που πήρε το «πράσινο φως» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, είναι παράνομη καθώς επιτρέπεται οικοδόμηση 8.600 τ.μ. σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή, κατά παράβαση του νόμου (Π.Δ. 1/3/2004). Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ν. Γαλανό, υπάρχει το αδίκημα της απιστίας, καθώς το δικαίωμα οικοδόμησης που είχε προσδιοριστεί με την προκήρυξη στα 8.600 τ.μ. μετατράπηκε αυθαίρετα σε δικαίωμα οικοδόμησης 39.600 τ.μ., ενώ δημιουργείται και ζημιά περίπου 400 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, διότι η προσφορά πώλησης της έκτασης έγινε με την προϋπόθεση δικαιώματος οικοδόμησης 8.600 τ.μ. και όχι 39.600 τ.μ.

Την άμεση ανάκληση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και την αναζήτηση ευθυνών για τα μέλη που υπερψήφισαν την περιβαλλοντική μελέτη ζήτησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Ένα έγκλημα που επισκιάστηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής από τους τραμπουκισμούς του περιφερειάρχη Γ. Σγούρου και των συνεργατών του, όπως επισήμαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακοί σύμβουλοι Στ. Παναγούλης, Ν. Αθανασίου (Άρμα Πολιτών) και οι Γ. Δημαράς (Αττική Οικολογική Απάντηση) και Ν. Γαλανός σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως σημείωσαν, για να γίνει οικοδόμηση στη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να υπογραφεί νέο Προεδρικό Διάταγμα, αφού πρώτα το ΥΠΕΚΑ υπογράψει σχετική απόφαση και πάρει την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μπορεί ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου να είναι γνωμοδοτικός, ωστόσο, όπως τόνισαν, σε περίπτωση που ανακαλέσει την απόφασή του, τότε το πιθανότερο είναι ότι το ΣτΕ θα συμμορφωθεί και δεν θα κυρώσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων.

«Μας κατηγορούσαν για μπάχαλο, αλλά το μπάχαλο το δημιούργησαν οι ίδιοι. Θέλουν με κλίμα έντασης και επεισοδίων να κάνουν δώρο 400 εκατ. ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Αθανασίου. Για «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, με βασικό πρωταγωνιστή το κανάλι των 'σκουπιδιών και των διοδίων' έκανε λόγο ο Στ. Παναγούλης σημειώνοντας ότι ο Γ. Σγουρός, ως άλλος Άδ. Γεωργιάδης, πήρε σβάρνα τα κανάλια.

«Πρώτα ανοίχτηκαν οι προσφορές και μετά αποφάσισαν να ζητήσουν περιβαλλοντική μελέτη. Πρόκειται για σκάνδαλο» υπογράμμισε. Στην περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς το δάσος θα γεμίσει με πολυτελείς κατοικίες, στάθηκε ο Γ. Δημαράς σημειώνοντας παράλληλα ότι το κράτος θα χάσει σημαντικά έσοδα από τον ΦΠΑ των ξενοδοχείων που θα γκρεμιστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL