Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
«Να γίνουμε πολλοί και να να διώξουμε τον τρόμο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Να γίνουμε πολλοί και να να διώξουμε τον τρόμο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ

«Μία χούφτα γυναίκες πήραμε στο κυνήγι τα ανθρωπάκια της τρόικας που έρχονται από τα υπόγεια σαν τα ποντίκια. Ελάτε κι εσείς να φωνάξετε, όχι για εμάς, αλλά για εσάς, που σας παίρνουν την μπουκιά από το στόμα». Με αυτά τα λόγια η Δέσποινα Κωστοπούλου, από το συντονιστικό των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο και άνεργο για μαζικές κινητοποιήσεις διαρκείας στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Ένα βρόμικο σχέδιο για τον κλάδο της καθαριότητας", που διοργάνωσε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Να γίνουμε πολλοί και να να διώξουμε τον τρόμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις 17 Σεπτεμβρίου, θα συνεχίσουν να βρίσκονται έξω από το υπουργείο μέχρι να δικαιωθούν, ξεκαθάρισε. «Υπάρχει συναδέλφισσα που αυτόν τον μήνα θα πληρωθεί με 2,5 ευρώ. Προσπαθούν να μας εξαθλιώσουν οικονομικά για να μην βγούμε να φωνάξουμε. Δεν θα το πετύχουν όμως», τόνισε χειροκροτούμενη θερμά.

Γ. Κουζής: Σύγκλιση υποβάθμισης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα

Στο γεγονός ότι η διαθεσιμότητα εντάσσεται σε μία πολιτική αποδόμησης του δημόσιου τομέα προς όφελος ιδιωτικών επιχειρήσεων, ισοπεδώνοντας παράλληλα τα εργασιακά κεκτημένα και το συνδικαλιστικό κίνημα, στάθηκε ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που σημείωσε ότι έρχεται η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, της φύλαξης και της συντήρησης. «Ο εργασιακός μεσαίωνας στον χώρο του καθαρισμού, που έγινε γνωστός το 2008 από την επίθεση στην Κούνεβα, επεκτείνεται στο σύνολο της αγοράς εργασίας. Βιώνουμε μία στοχευμένη σύγκλιση του εργασιακού καθεστώτος ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με όρους όμως υποβάθμισης» υπογράμμισε.

Έλ. Ψαρρέα: Χτυπάνε τον πιο επισφαλή κλάδο

«Η κυβέρνηση χτυπάει τον πιο επισφαλή κλάδο του δημοσίου τομέα, τις καθαρίστριες, τη στιγμή που η ανεργία των γυναικών φθάνει το 32% και των νέων γυναικών το εξωφρενικό 65%» ανέφερε από την πλευρά της η Έλενα Ψαρρέα από το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι, όταν η εργατική νομοθεσία γίνεται κουρελόχαρτο για έναν κλάδο, τότε σειρά παίρνουν και άλλοι. «Δε θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν πίσω μετά από χρόνια αγώνων του φεμινιστικού κινήματος. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι κεκτημένα όλης της κοινωνίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δ. Σπανού: Ήρθε η ώρα του συντονισμού

Την ανάγκη ύπαρξης ενός συντονιστικού που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τη σημασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων υπογράμμισε η Δέσποινα Σπανού, από το συντονιστικό κατά της διαθεσιμότητας. «Καθαρίστριες, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ, σχολικοί φύλακες και πολλοί ακόμα αγωνίζονται κάθε μέρα. Λειτουργούμε όμως σκόρπια, ήρθε η ώρα να συντονιστούμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ανατροπή» τόνισε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εργαζόμενες και από άλλους κλάδους, οι οποίες πήραν τον λόγο σε μία ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση, όπου έδωσαν το "παρών" και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη και Αφροδίτη Σταμπουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL