Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Κορωνοϊός: Η επανεμφάνιση Τσιόδρα και το σήμα κινδύνου για τη μεταδοτικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός: Η επανεμφάνιση Τσιόδρα και το σήμα κινδύνου για τη μεταδοτικότητα

Την έντονη ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία ανήλθαν σε 121 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, και των αυξανόμενων εστιών μετάδοσης του ιού μετέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, κατά την επανεμφάνισή του μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την άνοδο των κρουσμάτων, καθώς και την ανησυχία του πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει με αποτέλεσμα να πιεστεί ασφυκτικά το σύστημα υγείας.

Ουσιαστικά, ο Δ. Τσιόδρας έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, σε περίπτωση που συνεχιστεί με ανάλογο τρόπο η εξάπλωση του ιού. «Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αποδίδεται στον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και στη διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων που αφορούν συρροές ασθενών, στην αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση του απαγορευτικού, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του κόσμου, και στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα προστατευτικά μέτρα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εστιών, όπως ανέφερε, αποτελούν η κρεατοβιομηχανία στην Καβάλα, με 35 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα, το εστιατόριο - μπαρ στον Βόλο με 7 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα και οι κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι, με 45 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα σε ένα γλέντι γάμου στη Θεσσαλονίκη και ακόμη 22 κρούσματα σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

Άλλο εύρημα, ανέφερε, που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες είναι η ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, από την αύξηση των ελέγχων και των ταξιδιωτών και των επαφών των ανθρώπων που στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν.

Επίσης ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε πως ένας σημαντικός αριθμός των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, σημειώνοντας ότι, από τις 31 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, από τα 144 κρούσματα για τα οποία υπάρχουν πλήρη δεδομένα τα 34 ήταν ασυμπτωματικά, ποσοστό 24%.

Επιπλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το ότι τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, την περίοδο από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, από τα 113 κρούσματα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη μόλις το 10% ήταν εισαγόμενα και τα υπόλοιπα είναι εγχώρια.

Επίσης ένα θετικό επί του παρόντος, όπως σημείωσε, είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί ακόμη πίεση στο σύστημα Υγείας, καθώς παρατηρείται μικρή αύξηση της νοσηλείας και των εισαγωγών στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις, υπογραμμίζοντας όμως ότι πολύ εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Ο Σ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα, που σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται, καθώς, όπως εξήγησε, κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσον όρο άλλο ένα, τονίζοντας ότι, αν συνεχίσουμε έτσι, θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είπε, δεν διαφαίνεται το R0 μεγαλύτερο του 1, κάτι που, αν συνέβαινε, όπως εξήγησε, θα ήταν καταστροφικό και θα σήμαινε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και δεύτερο μεγάλο κύμα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι, για να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων, θα πρέπει να ρίξουμε τον δείκτη μετάδοσης κάτω από το 1, με ευαισθησία από όλους μας, με τήρηση των μέτρων και με χρήση της μάσκας, την οποία τα επιστημονικά δεδομένα καθιερώνουν και επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Από την πλευρά του Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως θα αποσταλεί μόνιμο κλιμάκιο ελέγχων του ΕΟΔΥ στα σύνορα για να γίνονται διαρκείς έλεγχοι, ενώ διατηρείται το όριο 100 ατόμων σε εκδηλώσεις όπως γάμοι, κηδείες, βαπτίσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων

Υπενθυμίζεται πως χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 επιπλέον κρούσματα, με 26 να καταγράφονται στην Αττική, 47 στη Θεσσαλονίκη και 12 να είναι εισαγόμενα. Την ίδια ώρα, εμφανής είναι η διασπορά του ιού, με νέες μολύνσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα 121 κρούσματα εντοπίζονται ως παρακάτω:

- Πέντε (5) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,

- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,

- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,

-Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,

- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,

- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,

- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,

- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,

- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL