Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή την καταγγελία της Ανοιχτής Πόλης για τα παγκάκια στην Πλ. Βικτωρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή την καταγγελία της Ανοιχτής Πόλης για τα παγκάκια στην Πλ. Βικτωρίας

Τι πρόσφατες πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, που ενισχύουν περαιτέρω τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά και των προσφύγων, καταγγέλλουν στη Βουλή βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αγαθοπούλου και Μ. Τζούφη, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες πολιτικές πρακτικές της παρούσας κυβέρνησης ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των Ρομά, αλλά και των προσφύγων και  μεταναστών, πολιτικές που ενισχύουν έτι περαιτέρω τον κοινωνικό αποκλεισμό τους,  δεδομένου ότι στηρίζονται κυριολεκτικά και μεταφορικά στο ξήλωμα και τον εκτοπισμό από τις εστίες διαμονής τους. Κοινή πεποίθηση των βουλευτριών είναι πως, τόσο το ξήλωμα του καταυλισμού των Ρομά στον Ασπρόπυργο όσο και η εκδίωξη των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις εστίες διαμονής τους με απόφαση της κυβέρνησης, επιτείνουν  τον κοινωνικό αποκλεισμό, δυσχεραίνουν τις διαδικασίες ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία και επιβαρύνουν τις ήδη βεβαρημένες  συνθήκες ζωής τους. Μια τέτοια πρακτική, δήλωσε η κ Μ.Τζούφη, «καταστρέφει κάθε δυνατότητα ενσωμάτωσης αυτών των παιδιών ακόμη και παρακολούθησης στα σχολεία», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον χώρο του Ελαιώνα και την ανάγκη ανάδειξης των ζητημάτων αυτών από πλευράς Συνηγόρου.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η βουλεύτρια Ειρήνη Αγαθοπούλου σχετικά με τους πρόσφυγες,  αναφερόμενη στον τρόπο αντιμετώπισής τους από πλευράς Δήμου Αθηναίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πολύ πρόσφατη καταγγελία από την δημοτική παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης» κατά της δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απόφαση κυβερνητική, η οποία βγάζει στο δρόμο αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τα καταλύματα τους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στην Πλατεία Βικτωρίας και έρχεται ο Δήμαρχος Αθηναίων, να αφαιρέσει τα παγκάκια από την Πλατεία, για να μην μπορούν αυτοί οι άνθρωποι, να κάθονται εκεί με το πρόσχημα, ότι ενοχλούν τους περιοίκους. Ο σεβασμός σε αυτούς τους ανθρώπους, όμως, κάνει τη διαφορά για μια ευνομούμενη πολιτεία και ένα κράτος δικαίου και νομίζω, ότι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιου είδους περιστατικά», και κάλεσε τον Συνήγορο να πάρει θέση.

https://www.youtube.com/embed/jIreSIQOOsc

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στην συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με καλεσμένο τον Συνήγορο του Πολίτη, συζητήθηκε η έκθεση για την Ίση Μεταχείριση. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο κ. Α. Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη και η κ. Κ. Λυκοβαρδή, Βοηθός Συνήγορος για την Ίση Μεταχείριση.

Διαβάστε επίσης

Τι έγιναν τα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας;

Ο Δήμος Αθηναίων «ξηλώνει» παγκάκια στην πλατεία Βικτωρίας για να διώξει πρόσφυγες

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL