Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κλείνουν τα βόρεια σύνορα για τους τουρίστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλείνουν τα βόρεια σύνορα για τους τουρίστες

Εκνευρισμό προκαλεί σε ξενοδόχους και άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στη βόρεια Ελλάδα το γεγονός ότι όχι μόνο δεν άνοιξαν τα χερσαία σύνορα της χώρας χθες, αλλά αιφνιδιαστικά «σφραγίστηκαν» και κάποιοι μεθοριακοί σταθμοί που μέχρι προχθές λειτουργούσαν κανονικά...

«Όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι για εμάς από σήμερα, αλλά αντίθετα είμαστε πιο ανήσυχοι ότι θα χάσουμε πελάτες. Ήδη δεχόμαστε παράπονα από τους τουριστικούς πράκτορες της Ρουμανίας για την ταλαιπωρία που υπάρχει στα σύνορα» υποστηρίζουν ξενοδόχοι της Καβάλας.

Η περιοχή τους στηρίζεται κυρίως στον οδικό τουρισμού από χώρες των Βαλκανίων, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια και από την Τουρκία. Οι Τούρκοι πολίτες απαγορεύεται ακόμη να έρθουν, ενώ οι Βαλκάνιοι μπορούν να φθάσουν οδικώς αποκλειστικά πλέον από τον μεθοριακά σταθμό του Προμαχώνα, όπου υφίστανται μια πολύωρη ταλαιπωρία εξαιτίας των τεράστιων ουρών που σχηματίζονται.

Το συνοριακά φυλάκια της Νυμφαίας στη Ροδόπη και του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ξάνθη, που στο παρελθόν σήκωναν μεγάλο βάρος στη διέλευση Βαλκάνιων τουριστών που κατευθύνονταν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μένουν κλειστά, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι ότι αυτό της Νυμφαίας ήταν μέχρι προχθές ανοιχτό.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης με δηλώσεις του δεν έκρυψε την απογοήτευση και τον νέο αιφνιδιασμό των ξενοδόχων από τις κυβερνητικές αποφάσεις.  Όπως τόνισε, ενημερώθηκαν μόλις προχθές για την αλλαγή στη λειτουργία των συνόρων και το κλείσιμο της Νυμφαίας, από όπου κατέφθαναν καθημερινά μερικές εκατοντάδες τουρίστες από τη Ρουμανία.

«Ο Προμαχώνας αποτελεί γι’ αυτούς μια παράκαμψη περίπου 150 χιλιομέτρων, ενώ παράλληλα είναι ένας σταθμός επιβαρυμένος από την είσοδο των Βουλγάρων και των Σέρβων τουριστών» σχολίασε και δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να στρέψει τους πολίτες της Ρουμανίας που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Αλλά και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης με επιστολή του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του τονίζοντας πως «είναι εύκολα κατανοητό ότι η διακοπή της διέλευσης από του συνοριακούς σταθμούς της Εξοχής (Δράμας) της Νυμφαίας (Ροδόπης), Κυπρίνου και Ορμενίου (Έβρος) θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα στο ρεύμα τουριστών προς την περιοχή μας τοποθετώντας την ουσιαστικά σε κατάσταση τουριστικής απομόνωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους παραπάνω σταθμούς από τις 15 Ιουνίου πέρασαν συνολικά 42.250 άτομα, ενώ από τον Προμαχώνα υπολογίζεται ότι περνάνε στη χώρα περί τα 12.000 άτομα.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, το οποίο άνοιξε στις 15 Ιουνίου, δεν είχαμε χθες κάτι θεαματικό αναφορικά με τη μαζική άφιξη τουριστών. Χθες προσγειώθηκαν 23 πτήσεις από χώρες του εξωτερικού και στις περισσότερες η πλειονότητα των επιβατών ήταν  Έλληνες ομογενείς που έρχονται είτε για να διακοπές είτε για να δουν συγγενικά τους πρόσωπα ή για επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Μαρούλα Πλήκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL