Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τις αμοιβές των σχολικών καθαριστριών φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τις αμοιβές των σχολικών καθαριστριών φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το εργασιακό ζήτημα των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών, αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα επισφάλειας», τονίζουν 52 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτησή τους, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή το έργο που επιτελούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχει μια επιπλέον βαρύτητα, καθώς απ΄αυτό εξαρτάται συνολικά η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων».

Παράλληλα σημειώνουν ότι «η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε την ανάγκη εντατικότερου καθαρισμού των σχολικών κτιρίων. Η ανάγκη αυτή -η οποία αδιαμφισβήτητα έπρεπε να καλυφθεί- καλύφθηκε με περισσότερη εργασία από τις καθαρίστριες και τους καθαριστές των σχολείων, χωρίς όμως ανάλογη επαύξηση των αμοιβών τους και θωράκιση του εργασιακού τους πλαισίου».

«Στην πράξη οι ώρες εργασίας των σχολικών καθαριστριών/στών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Εργάζονται πλέον με συνεχές ωράριο από το πρωί -και όχι αφού τελειώσουν τα μαθήματα- καθαρίζουν και απολυμαίνουν από το άνοιγμα των σχολείων, στα διαλείμματα και συνεχίζουν μετά το τέλος των μαθημάτων.

» Ωστόσο, η αμοιβή τους για τις επιπλέον ώρες εργασίας είναι εξευτελιστική. Καταγγελίες εκ μέρους τους κάνουν λόγο για αμοιβές της τάξης μόλις των 0,40 ευρώ ανά αίθουσα που καθαρίζουν και συνολικά μόλις των 30 ευρώ τον μήνα. Επίσης, οι επιπλέον αμοιβές τους διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, καθώς δεν υπήρξε σαφής ορισμός τους από το υπουργείο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα σωματεία τους, κινδυνεύουν να μην πληρωθούν καθόλου για την επιπλέον εργασία τους.

» Είναι προφανές ότι οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολικών κτιρίων έχουν καταστεί πάγιες. Για την κάλυψή τους χρειάζεται αναβάθμιση και βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των σχολικών καθαριστριών/στών και αύξηση των αμοιβών τους. Υπενθυμίζουμε ότι επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικά βήματα τόσο στη βελτίωση του εργασιακού και ασφαλιστικού τους καθεστώτος όσο και στην αύξηση των αμοιβών τους: Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά, προβλέφθηκε επιπλέον αμοιβή για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων καθώς και η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, προχώρησε η οριζόντια αύξηση των μισθών τους.

» Με δεδομένο το επισφαλές καθεστώς εργασίας των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών, με δεδομένη την επικείμενη λήξη των συμβάσεών τους, αλλά και τις επιπλέον ανάγκες καθαριότητας που δημιούργησε η πανδημία

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γνωρίζει τις καταγγελίες για τις πάρα πολύ μικρές αμοιβές των επιπλέον ωρών εργασίας των σχολικών καθαριστριών/στών, ακόμα και τον κίνδυνο αυτές να μην καταβληθούν καν;

2) Γιατί δεν όρισε με σαφήνεια, με δίκαιο τρόπο και σε ικανοποιητικό επίπεδο τις αμοιβές αυτές για το σύνολο των σχολικών καθαριστριών/στών;

3) Θα προβεί σε κάποια ενέργεια για να διορθώσει την αδικία σε βάρος των εργαζομένων;

4) Σχεδιάζει η κυβέρνηση να δώσει συνέχεια, και με ποιον τρόπο, στη βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των σχολικών καθαριστριών/στών, την οποία ξεκίνησε με σημαντικά βήματα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

5) Τι προτίθεται να κάνει για την επικείμενη λήξη των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Αχτσιόγλου Ευτυχία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL