Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Σε ισχύ ο σχεδιασμός για επιπλέον 21 ανεμογεννήτριες / Ο αγώνας των κατοίκων στην Τήνο δεν τελείωσε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ισχύ ο σχεδιασμός για επιπλέον 21 ανεμογεννήτριες / Ο αγώνας των κατοίκων στην Τήνο δεν τελείωσε...

ΤΗΝΟΣ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με ικανοποίηση, αλλά και με ανησυχία μήπως δοθεί η λάθος εντύπωση στην κοινωνία ότι το νησί ξεμπέρδεψε με τις ανεμογεννήτριες, υποδέχθηκαν εδώ στην Τήνο την απόφαση του ομίλου Κοπελούζου να ματαιώσει προσωρινά την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών από τις συνολικά 21 που σχεδιάζει να βάλει από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη.

Κανένας εφησυχασμός

Αν και δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για μια πρώτη μεγάλη νίκη του κινήματος, η οποία οφείλεται στον συνεπή, διαρκή και μαζικό αγώνα, οι κάτοικοι της Τήνου δεν φαίνεται να εφησυχάζουν και να παρασύρονται από την εξέλιξη. Ο λόγος είναι ότι παραμένει σε ισχύ ο σχεδιασμός για εγκατάσταση 21 ακόμη ανεμογεννητριών στην περιοχή, τις οποίες φιλοδοξούν να τοποθετήσουν τέσσερις διαφορετικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και ο όμιλος Κοπελούζου.

Για να είναι λοιπόν απόλυτα ξεκάθαρο τι συμβαίνει, η ντόπια κινηματική σελίδα «Τήνος κατά των ανεμογεννητριών» έσπευσε να διευκρινίσει ότι η "ακύρωση" μέρους των ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου από την Τήνο, όπως τιτλοφορήθηκε από τοπικά και άλλα μίντια, δεν έχει καμία σχέση με την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών της εταιρείας Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ στη θέση Πρασσά, όπου συνέβησαν τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά.

Ο σχεδιασμός για 21 ανεμογεννήτριες

Πιο αναλυτικά οι 21 ανεμογεννήτριες που μένουν προς εγκατάσταση είναι: 10 του ομίλου Κοπελούζου από 2,3 MW, 5 της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από 0,9 MW, 3 της Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα - Παυλίδης από 1,5 MW και 3 της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ από 0,9 MW. «Συν όποιες άλλες μπορούν εύκολα πλέον να αδειοδοτηθούν μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και σε οποιοδήποτε μέρος της Τήνου», όπως συμπληρώνει η σελίδα.

Αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης

Οι κάτοικοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου «ακυρωθούν τα σχέδια εγκατάστασης και για την τελευταία ανεμογεννήτρια». Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποίησαν χθες μεγάλη συνέλευση στο χωριό Πύργος, όπου συναποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα τους κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί.

Επίσης την Κυριακή 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το πρωί μεγάλη κυκλαδική κινητοποίηση σε τέσσερα τουλάχιστον νησιά που κινδυνεύουν από τα φαραωνικά έργα. Στην Τήνο, την Άνδρο, τη Νάξο και την Πάρο. «Ούτε στα νησιά, ούτε πουθενά - ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά!» είναι το κεντρικό σύνθημα του καλέσματος για την κινητοποίηση.

«Μια πρώτη νίκη, αλλά τίποτα περισσότερο»

«Το έργο αποτελούνταν αρχικά από 95 ανεμογεννήτριες στα τέσσερα νησιά και τώρα απλώς πήγαμε στις 76. Δηλαδή η μείωση που έχει παρουσιαστεί σαν απόλυτη νίκη είναι μόνο ένα 20%» δηλώνει στη «Αυγή» ο Πέτρος Κουσουνάδης, δημοτικός σύμβουλος στην Τήνο, εκλεγμένος με την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Κοινό Τηνίων».

Όπως τονίζει, είναι «μία πρώτη σημαντική νίκη, αλλά τίποτα περισσότερο» και προσθέτει ότι η υποχώρηση του ομίλου Κοπελούζου, που είχε κάνει αίτηση για αλλαγή της περιβαλλοντικής μελέτης από τον Φεβρουάριο, έχει κυρίως χαρακτήρα ελιγμού.

«Δεν ξύπνησε ξαφνικά μια μέρα ο Κοπελούζος και είπε άντε ας τις βγάλουμε. Είδε τις αντιδράσεις και, έχοντας το δικαστήριο μπροστά του, γιατί στις 3 του Ιουνίου εκδικάζεται η προσφυγή όλων των δήμων και της Περιφέρειας στο ΣτΕ για τη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να κάνει λίγο πίσω».

Από το 2014 ανοιχτή η υπόθεση

«Η υπόθεση είναι ανοικτή από το 2014, καθώς έχει πάρει πάρα πολλές αναβολές. Ο Κοπελούζος έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές τη μελέτη του ανάλογα με όσα προσβάλαμε νομικά, δηλαδή σουλουπώνει συστηματικά τα πράγματα για να μπορέσει στο τέλος να κάνει το έργο. Οπότε τώρα θεωρούμε ότι η νέα του αυτή κίνηση είναι μια ύστατη προσπάθεια να μην πέσει όλο το έργο» σημειώνει ο Π. Κουσουνάδης.

«Ο στόχος μας είναι να μην μείνει ούτε μια ανεμογεννήτρια στην Τήνο. Χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας. Να σταματήσουν τα πάντα και μετά να κάνουμε μια κουβέντα για το τι θέλουμε και πώς το θέλουμε» μας λέει από την πλευρά της κάτοικος και μέλος του κινήματος.

Η κοινωνία της Τήνου βράζει

«Το κίνημα δεν είναι όπως θέλουν να το παρουσιάσουν. Δεν είναι 50 άνθρωποι από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και μια συλλογικότητα που έχει κινητοποιηθεί. Μιλάμε για μια κοινωνία η οποία βράζει! Μιλάμε για ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ στο μυαλό τους τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει κινητοποίηση και τους βλέπεις εκεί να μάχονται για το καλό του τόπου τους».

Την εικόνα επιβεβαιώνει με τη στάση που κρατά όλο αυτό το διάστημα η έπαρχος Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη, η οποία ανήκει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Σε άρθρο της μάλιστα στο τοπικό σάιτ tinostoday.gr εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη με τον όμιλο Κοπελούζου και στέλνει μήνυμα για συνέχιση του αγώνα και στα τέσσερα νησιά:

«Αν και το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν σταματούν εδώ, δεν μπορώ παρά να εκφράσω ανθρώπινα και την προσωπική μου ικανοποίηση για την απόφαση αυτή. Για τις υπόλοιπες 76 ανεμογεννήτριες στα τέσσερα νησιά πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, να ενώσουμε τα χέρια όλοι οι Κυκλαδίτες, σε μία ακόμα μεγαλύτερη αλυσίδα, ώστε να ικανοποιηθούν εν τέλει τα δίκαια αιτήματά μας».

Στηρίζει η μουσικός Μ. Ζαμάνη

Τέλος στο πλευρό των κατοίκων της Τήνου συντάχθηκε και η μουσικός Ματούλα Ζαμάνη με ανάρτηση φωτογραφίας της στα social media, όπου κρατούσε χειρόγραφο σημείωμα. “Ούτε στην Τήνο, ούτε στα Άγραφα, τσακίστε τις ανεμογεννήτριες σε βουνά και νησιά - Όχι στη λεηλασία της φύσης, αλληλεγγύη στον λαό της Τήνου που αγωνίζεται και αντιστέκεται» ήταν το μήνυμά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL