Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Θετική στο αίτημα η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών / Το κύμα αλληλεγγύης γκρέμισε το τείχος του αυταρχισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική στο αίτημα η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών / Το κύμα αλληλεγγύης γκρέμισε το τείχος του αυταρχισμού

Στις 7.26 το απόγευμα της χθεσινής ημέρας, από την ηλεκτρονική σελίδα «Αλληλεγγύη στον Βασίλη Δημάκη», που αποτέλεσε όλον αυτόν τον μήνα τον ιστότοπο από τον οποίον ενημέρωναν για τα αίτημα και τις εξελίξεις στην υπόθεσή του ο ίδιος και ο συνήγορός του, ανακοινώθηκε το αίσιο τέλος μιας περιπέτειας κρατικής αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, που κατέληξε να συγκινήσει και να κινητοποιήσει πολύ κόσμο.

«Ο Βασίλης Δημάκης ήπιε νερό στο κελί του στη Δ' Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Μόλις υπέγραψε την υπεύθυνη δήλωση λήξης της από 23.5 απεργίας και δίψας! Νικήσαμε!» έγραφε η ανάρτηση επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν μεταφέρει λίγο νωρίτερα σε αλληλέγγυους ο δάσκαλός του Π. Δαμιανός και ο δικηγόρος του Θ. Καμπαγιάννης, αλλά και διαλύοντας όποια ανησυχία είχε υπάρξει τις ώρες που μεσολάβησαν μετά τη σχετική δήλωση της γενικής γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου.

Η δήλωση της Νικολάου άλλωστε είχε ακολουθηθεί από ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος καλούσε σε αποφυγή «πρόωρων πανηγυρισμών». Όχι άδικα, δεδομένων όσων είχαμε δει σε αυτή την υπόθεση επί ένα μήνα, με δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν και ανακοινώσεις που διέστρεφαν την πραγματικότητα, ειδικά από την ίδια τη Νικολάου.

Η παλιά καλή χωροφυλακίστικη Δεξιά

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το πρωί και η αγωνία ήταν έκδηλη στο περιβάλλον του 40χρονου κρατούμενου και φοιτητή, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί ότι το αίτημά του να μεταφερθεί πίσω στο κελί του θα γινόταν δεκτό. Είχε άλλωστε προηγηθεί μια ημέρα κατά την οποία η παλιά καλή χωροφυλακίστικη Δεξιά είχε εξέλθει από τη σιωπή της για να υπερασπιστεί τον ψυχολογικό βασανισμό του απεργού πείνας και δίψας.

Το σύνθημα έδωσε το δελτίο Τύπου του υπουργείου Προ.Πο., το οποίο ισχυριζόταν ότι τα αιτήματα του Βασίλη Δημάκη έχουν... ικανοποιηθεί, συνοδεύοντας το ψέμα με ένα «βιογραφικό» του κρατούμενου βγαλμένο από τις πιο κίτρινες σελίδες του κίτρινου Τύπου.

Ακολούθησαν η αναπαραγωγή του από τα κανάλια, φυσικά πάντα χωρίς αντίλογο, η περιφορά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στα κανάλια για να υποστηρίζουν ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν ποινικό εγκληματία που εκβιάζει το κράτος» (όπου τουλάχιστον δεν προλάβαιναν να το πουν οι παρουσιαστές), μέχρι και ανάρτηση της πάλαι ποτέ βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σοφίας Γιαννακά, η οποία περιέλουζε με διάφορα κοσμητικά επίθετα τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Έλενα Ακρίτα επειδή «τόλμησε» να κατέβει στη διαδήλωση αλληλεγγύης για τον Βασίλη Δημάκη.

Εξώδικο Καμπαγιάννη στην ΕΡΤ

Για τα φαινόμενα ειδικών μορφών «δημοσιογραφικής δεοντολογίας» υπήρξε παρέμβαση και από τον Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος απέστειλε εξώδικο στην ΕΡΤ αναφορικά με τον τρόπο παρουσίασης της υπόθεσης από τη δημόσια τηλεόραση και ειδικά για την αναφορά στον Βασ. Δημάκη ως «ληστή με τα καλάσνικοφ» -χαρακτηρισμός που αποτελεί αποκύημα (νοσηρής) δημοσιογραφικής φαντασίας.

Ο δικηγόρος του Βασ. Δημάκη κλήθηκε μετά το εξώδικο σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ για να παρουσιάσει τις θέσεις του, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι εξοργιστικό να χρειάζεται να μετέλθει νομικά μέσα για να ακουστεί και η άλλη άποψη στη δημόσια τηλεόραση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η παρουσίαση της είδησης θύμισε «εποχές ΥΕΝΕΔ και χούντας».

«Θα το γνωρίζω από εδώ και πέρα ότι μονάχα με απειλή εξωδίκου μπορεί να βγει κάποιος στην ΕΡΤ. Σκεφτείτε όταν η οικογένειά του ακούει για τον γιο της ο ‘ληστής με τα καλάσνικοφ’, έναν άθλιο δημοσιογραφικό χαρακτηρισμό, χωρίς μπορεί να αντιδράσει» πρόσθεσε ο συνήγορος.

Η Νικολάου παραδέχθηκε τα ψέματά της

Εκτός από την ΕΡΤ, σε αναδίπλωση οδήγησαν οι παρεμβάσεις του Θανάση Καμπαγιάννη και την ίδια τη Νικολάου, η οποία, υπό την απειλή της αγωγής που εκτόξευσε ο δικηγόρος για την κατάπτυστη ψευδή προχθεσινή της ανακοίνωση, έσπευσε να αναγνωρίσει ότι αυτή περιείχε ψέματα, δηλώνοντας ότι «όσον αφορά τις ένοπλες ληστείες, για τις οποίες έχει καταδικαστεί ο εν λόγω κρατούμενος, διευκρινίζεται ότι έχουν διαπραχθεί με πιστόλι».

Βέβαια τα ψεύδη του υπουργείου δεν περιορίζονταν στην αναφορά σε καλάσνικοφ, αλλά επεκτείνονταν στην επινόηση «εξεγέρσεων» τις οποίες ο Δημάκης είχε τάχα «υποκινήσει».

Τη χθεσινή επιστροφή του Βασίλη Δημάκη στο κελί του, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση στα βιβλία, τις σημειώσεις και τον υπολογιστή που του επιτρέπει να παρακολουθεί μαθήματα εξ αποστάσεως, χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους πλήθος κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις αλληλεγγύης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL