Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Μετά το «ιαβερικό» παραλήρημα από τη Σ. Νικολάου / Μετά το «ιαβερικό» παραλήρημα από τη Σ. Νικολάου: Κρίσιμες ώρες για τον Βασίλη Δημάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά το «ιαβερικό» παραλήρημα από τη Σ. Νικολάου / Μετά το «ιαβερικό» παραλήρημα από τη Σ. Νικολάου: Κρίσιμες ώρες για τον Βασίλη Δημάκη

Με μα ανακοίνωση μνημείο αυταρχισμού, αλαζονείας και αυτοαναφορικότητας επέλεξε να απαντήσει η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου στις επιθέσεις που δέχεται από σύσσωμη τη δημοκρατική αντιπολίτευση, αλλά και από πλήθος κοινωνικών πρωτοβουλιών, προσωπικοτήτων και οργανώσεων, για τη εμμονικά εκδικητική στάση της απέναντι στον κρατούμενο και φοιτητή Β. Δημάκη, ο οποίος διανύει την 5η μέρα της απεργίας πείνας και δίψας, της τρίτης που πραγματοποιεί μέσα σε έναν μήνα. Απαντώντας στη γενική κατακραυγή η Νικολάου προσπάθησε να πείσει ότι η Γη είναι τετράγωνη και ότι «η πρόσβαση του (Δημάκη) στις σπουδές δεν διεκόπη», καθώς και ότι «διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης».

Επιχειρώντας έτσι να διαψεύσει τον συνήγορο του Β. Δημάκη Θ. Καμπαγιάννη, ο οποίος από την Κυριακή είχε καταγγείλει Στο Κόκκινο ότι το υπουργείο ΠροΠο αρνείται να δώσει στον φοιτητή ένα λάπτοπ και ένα στικάκι για να μελετήσει, αλλά και να πείσει ότι ο Βασίλης Δημάκης έχει απόλυτη πρόσβαση στην εκπαίδευση, ξεκινά όμως κάθε τόσο απεργίας πείνας και δίψας για την πλάκα του.

Αποκαλύφθηκε η εκδικητική πολιτική

Έκανε και κάτι ακόμα χειρότερο η Νικολάου: δεν δίστασε να αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους βρίσκεται στη φυλακή ο Βασ. Δημάκης, κάνοντας λόγο για «ληστείες με καλάζνικοφ», για «πειθαρχικά παραπτώματα» και για «υποκίνηση εξέγερσης των κρατούμενων κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19». Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά έτσι αυτό που υποστηρίζει από τον περασμένο μήνα ο Β. Δημάκης: ότι οι μεταγωγές και η ταλαιπωρία του αποτελούν εκδίκηση της Νικολάου για τη στάση του στο κίνημα των κρατουμένων για την αποσυμφόρηση των φυλακών κατά την πανδημία. Είναι πλέον προφανές ότι η στάση αυτή είναι σε γνώση και των προϊσταμένων της στην κυβέρνηση.

Αποδόμηση από τον Θ. Καμπαγιάννη

Τους ισχυρισμούς της Νικολάου διέψευσε κατηγορηματικά ο Θανάσης Καμπαγιάννης με δήλωσή του, στην οποία αποδομεί σε 10 σημεία όσα ανέφερε η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής.

Ο Θ. Καμπαγιάννης επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι μεταγωγές του κρατούμενου φοιτητή έχουν γίνει όλες με προσωπική της εντολή και ότι ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι ο Δημάκης έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό. Στη δήλωσή του επικαλείται και σχετικές αναφορές της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη στάση της πολιτείας απέναντι στον κρατούμενο.

Σήμερα πάντως συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, προκειμένου να αποφασίσει πάνω στο αίτημα του Β. Δημάκη και από τον δάσκαλό του Πέτρο Δαμιανό εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει άμεση μεταφορά πίσω στο κελί του. Ο Π. Δαμιανός, μιλώντας Στο Κόκκινο, τόνισε ότι έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις.

"Αν απολαμβάνουμε Δημοκρατία, γιατί πεθαίνει ο Δημάκης;"

Νωρίτερα χθες, είχε τοποθετηθεί πάνω στη ζήτημα η διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Πατρών Σοφία Κασβίκη, με ανάρτησή της στη σελίδα «Αλληλεγγύη στον Βασίλη Δημάκη» στο Facebook. Η καθηγήτρια αναφέρει ότι ο Δημάκης μπόρεσε να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο ΓΕΛ «μέσα σε αποτρόπαιους χώρους και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, που φαίνεται να συνωμοτούν για να τους υποβιβάσουν ακόμη και από τη θέση που ευρίσκοντο κατά την καταδίκη τους», χάρη, όπως γράφει, «στην εξαιρετική ευφυΐα, τον αυτοέλεγχο και την επιμονή που διέθετε».

Και η διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ καταλήγει: «Αν αποδεχτούμε την περιβόητη φράση του Ουγκώ 'εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή', αποδεχόμαστε αυτονόητα ότι μια Δημοκρατική Πολιτεία επικροτεί, επιρρωνύει και αξιοποιεί τους ανθρώπους αυτούς που αυτοαναλώθηκαν για να μεταστοιχειώσουν τη φυλακή σε σχολείο. Αν αυτό ισχύει, και αν, επίσης, ισχύει ότι απολαμβάνουμε Δημοκρατία, γιατί πεθαίνει ο Δημάκης;».

Σπ. Λάππας: Του στερούν αυτό που κατορθώνει μόνος, να εκπαιδεύεται διαρκώς

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας, σε δήλωσή του, αναφέρει: «Ο τρόπος αντιμετώπισης του κρατούμενου Β. Δημάκη καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι ασωφρόνιστοι, αφού κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός νέου ανθρώπου που κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα και του στερούν αυτό που κατορθώνει μόνος, να εκπαιδεύεται διαρκώς, κάτι που θα έπρεπε να του παρέχει η Πολιτεία, ως ευνομούμενη εννοείται και ως κράτος δικαίου.

Τονίσαμε σε κάθε ευκαιρία ότι ο κρατούμενος το μοναδικό δικαίωμα που στερείται είναι το δικαίωμα της ελευθερίας, όπως το όρισε η δικαστική απόφαση με την επιμέτρηση της ποινής, και δεν στερείται κανένα άλλο δικαίωμα, ούτε βεβαίως το δικαίωμα στην υγεία, ούτε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, η οποία κυρίως συμβάλλει στον σωφρονισμό, που είναι και ο σκοπός εκτέλεσης της επιβαλλόμενης ποινής».

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Για την υπόθεση του Β. Δημάκη κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας και Μ. Κομηνάκα, με την οποία ζητούν «να γίνει σεβαστό το αναφαίρετο δικαίωμά του να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του, να παύσει επιτέλους η συνεχιζόμενη αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά του υπουργείου σε βάρος του και να μεταχθεί άμεσα στη Δ' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου υπάρχει η υποδομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων του».

Αντιδράσεις από ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΜέΡΑ25

Νωρίτερα, ο τομέας Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για «διαρκή ψυχολογική βία που ασκείται στον φοιτητή - κρατούμενο Βασίλη Δημάκη» και αναφερόταν σε «'σωφρονιστική' πολιτική που κυριαρχείται από κόμπλεξ, ρεβανσισμό και ακροδεξιά ιδεοληψία», ζητώντας την παραίτηση της Σοφίας Νικολάου.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης του ΜέΡΑ25 στην οποία αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παράσχει πρόσβαση (σ.σ.: στη μόρφωση στον Β. Δημάκη), αν θέλει να λέγεται δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή και να μην στέργει σε ακροδεξιού τύπου εκδικητικές και τιμωρητικές λογικές, όπως όλο και πιο συχνά το κάνει με διάφορες πολιτικές της στον χώρο του σωφρονισμού και της καταστολής».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL