Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Δικηγόροι ενάντια στην παρέμβαση Βερβεσού στη δίκη Τοπαλούδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικηγόροι ενάντια στην παρέμβαση Βερβεσού στη δίκη Τοπαλούδη

Περισσότεροι από 200 δικηγόροι υπέγραψαν το κείμενο με το οποίο διαχωρίζουν τη θέση τους από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, αναφορικά με την παρέμβασή του στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Οι δικηγόροι που αντιδρούν στην παρέμβαση Βερβεσού προχώρησαν στη δημόσια συλλογή υπογραφών, σημειώνοντας πως η κίνηση του προέδρου του ΔΣΑ είναι «προσωπική του άποψη που δεν τέθηκε ποτέ υπόψιν του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ».

Παράλληλα, οι ίδιοι τονίζουν ότι «η εισαγγελική πρόταση στην πολύκροτη δίκη ανέδειξε την έλλειψη συναίνεσης του θύματος, με τρόπο που συνήθως απουσιάζει από την πρακτική των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Αντί για ερωτήσεις του τύπου “και γιατί πήγε;”, “τι φορούσε;” ή “μήπως προκάλεσε;”, η εισαγγελική πρόταση επικέντρωσε στη βία κατά μιας νεαρής γυναίκας που είπε “όχι”. Πρόκειται για σημαντικό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που βιώνουν φαινόμενα βίας ότι η καταγγελία τους θα ακουστεί σοβαρά και υπεύθυνα από τις αρχές»

«Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ επέλεξε να στραφεί με ανακοίνωσή του κατά της εισαγγελέως για μομφές που αυτή απηύθυνε στους δικηγόρους. Ανεξάρτητα του αν όσα είπε η εισαγγελέας αφορούσαν τους συνηγόρους υπεράσπισης της συγκεκριμένης δίκης ή τους δικηγόρους γενικότερα και του πώς αποτιμά κανείς πτυχές της αγόρευσής της, η παρέμβαση σε μια υπό εξέλιξη δίκη τέτοιου βεληνεκούς, στην πιο κρίσιμη καμπή της, με αίτημα τον πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως, συνιστά σοβαρό νομικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό ατόπημα», υπογραμμίζουν οι δικηγόροι.

Παράλληλα σηεμιώνουν ότι «η αποστολή μάλιστα συμβούλου του ΔΣ του ΔΣΑ στο ακροατήριο για να κομίσει την προσωπική άποψη του Προέδρου, χωρίς να υπάρχει προγενέστερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ευτελίζει τα συλλογικά μας όργανα και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

«Ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστούμε τον ρόλο και το κύρος του συνηγόρου απέναντι σε αμφισβητήσεις και επιθέσεις είναι να λειτουργήσουμε ως φωνή της κοινωνίας, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες της και το αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη, να λειτουργούμε δεοντολογικά στην ενάσκηση των καθηκόντων μας και -γιατί όχι;- να κάνουμε τον δικηγορικό συνδικαλισμό να μη μυρίζει ναφθαλίνη και σεξισμό» επισημα΄νουν καταλήγοντας οι δικηγόροι.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΔΣΑ ζήτησε την πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως στη δική της Ε.Τοπαλούδη, επειδή με την αγόρευσή της «προσβάλλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και τον ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης (...) καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της».

Ολόκληρο το κείμενο:

«Αναρτούμε σήμερα (18/5/2020) συλλογικό κείμενο 100 συναδελφισσών και συναδέλφων αναφορικά με τη δήλωση και τις ενέργειες του προέδρου του ΔΣΑ για την υπόθεση Τοπαλούδη. Η δημόσια συλλογή υπογραφών ξεκινάει σήμερα. Αν θέλετε να υπογράψετε, μπορείτε να στείλετε το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό μητρώου του Συλλόγου στο [email protected].

Η δήλωση του Προέδρου του ΔΣΑ με αφορμή τη δίκη Τοπαλούδη δεν μιλάει στο όνομα μας.

Μια προσωπική δήλωση του Προέδρου του ΔΣΑ Δ. Βερβεσού την 14/5/2020, με αφορμή την εισαγγελική αγόρευση στη δίκη βιασμού και ανθρωποκτονίας της Ελένης Τοπαλούδη, προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως γνώμη των δικηγόρων συνολικά. Πρόκειται για προσωπική άποψη του κ. Βερβεσού που δεν τέθηκε ποτέ υπόψιν του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ.

Η εισαγγελική πρόταση στην πολύκροτη δίκη ανέδειξε την έλλειψη συναίνεσης του θύματος, με τρόπο που συνήθως απουσιάζει από την πρακτική των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Αντί για ερωτήσεις του τύπου “και γιατί πήγε;”, “τι φορούσε;” ή “μήπως προκάλεσε;”, η εισαγγελική πρόταση επικέντρωσε στη βία κατά μιας νεαρής γυναίκας που είπε “όχι”. Πρόκειται για σημαντικό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που βιώνουν φαινόμενα βίας ότι η καταγγελία τους θα ακουστεί σοβαρά και υπεύθυνα από τις αρχές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ επέλεξε να στραφεί με ανακοίνωσή του κατά της εισαγγελέως για μομφές που αυτή απηύθυνε στους δικηγόρους. Ανεξάρτητα του αν όσα είπε η εισαγγελέας αφορούσαν τους συνηγόρους υπεράσπισης της συγκεκριμένης δίκης ή τους δικηγόρους γενικότερα και του πώς αποτιμά κανείς πτυχές της αγόρευσής της, η παρέμβαση σε μια υπό εξέλιξη δίκη τέτοιου βεληνεκούς, στην πιο κρίσιμη καμπή της, με αίτημα τον πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως, συνιστά σοβαρό νομικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό ατόπημα. Η αποστολή μάλιστα συμβούλου του ΔΣ του ΔΣΑ στο ακροατήριο για να κομίσει την προσωπική άποψη του Προέδρου, χωρίς να υπάρχει προγενέστερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ευτελίζει τα συλλογικά μας όργανα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η εικόνα που αποκόμισε η κοινωνία για τους δικηγόρους από τον όλο χειρισμό είναι αυτή μιας αποκομμένης συντεχνίας, που ενδιαφέρεται μόνο για τη θέση της, χωρίς να αρθρώνει κουβέντα για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα όπως η έμφυλη βία και ο κολασμός της.

Ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστούμε τον ρόλο και το κύρος του συνηγόρου απέναντι σε αμφισβητήσεις και επιθέσεις είναι να λειτουργήσουμε ως φωνή της κοινωνίας, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες της και το αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη, να λειτουργούμε δεοντολογικά στην ενάσκηση των καθηκόντων μας και – γιατί όχι; – να κάνουμε τον δικηγορικό συνδικαλισμό να μη μυρίζει ναφθαλίνη και σεξισμό.

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο δηλώνουμε μεγαλόφωνα: κύριε Βερβεσέ, μην μιλάτε αυθαίρετα στο όνομά μας!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL