Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Μέσω της δικαστικής οδού / Νέα προσπάθεια παλινόρθωσης του φρούραρχου Θεσσαλονίκης Αθ. Χρυσοχόου από τους κληρονόμους του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέσω της δικαστικής οδού / Νέα προσπάθεια παλινόρθωσης του φρούραρχου Θεσσαλονίκης Αθ. Χρυσοχόου από τους κληρονόμους του

Σήμερα, στις 9.30 το πρωί, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα εξετάσει την αίτηση ακύρωσης της μετονομασίας της οδού που αφιέρωσε το διορισμένο από τη χούντα δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στον Αθανάσιο Χρυσοχόου, που συνεργάστηκε με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, σε Αλβέρτου Ναρ, ενός πνευματικού τέκνου της Θεσσαλονίκης, γιου επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Είναι ακόμη μία προσπάθεια των κληρονόμων του Αθ. Χρυσοχόου να «ξεπλύνουν» μέσω της δικαστικής οδού το αμαρτωλό παρελθόν του συγγενή τους προβάλλοντας εκείνες τις πτυχές της δράσης του που τους βολεύουν στο να συντηρήσουν το μύθευμα το οποίο μεταπολεμικά ο ίδιος ο «στρατηγός» και διορισμένος «φρούραρχος» στην κατοχική Θεσσαλονίκη δημιούργησε, ότι δηλαδή τα αξιώματα που έλαβε επί κατοχής ήταν σε συνεννόηση με την εξόριστη κυβέρνηση του Καΐρου.

Όμως «η μνήμη παραμένει ζωντανή και η Ιστορία δεν δικάζεται», όπως τονίζουν οι τρεις αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα Αλ. Γρίμπας, Τρ. Μηταφίδης και Σπ. Σακέτας, τους οποίους οι απόγονοι και κληρονόμοι του Χρυσοχόου διώκουν με αγωγές και ζητώντας μάλιστα συνολικά 600.000 ευρώ για προσβολή της μνήμης του συγγενή τους. Υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τον σκοτεινό ρόλο του Χρυσοχόου και καταρρίπτουν τα μυθεύματα του ίδιου και των κληρονόμων του.

Τι δηλώνουν οι τρεις αγωνιστές

Οι τρεις αγωνιστές, μέλη του ΣΦΕΑ, θα κάνουν πρόσθετη παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της απόφασης του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποφάσισε τη μετονομασία της συγκεκριμένης οδού και  εκπροσωπούμενοι από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου θα στηρίξουν τον καταχρηστικό χαρακτήρα της αίτησης των κληρονόμων του Χρυσοχόου, όπως και τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους.

«Η παρέμβασή μας υπέρ του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς μια παρέμβαση υπέρ της νομιμότητας. Είναι και συμβολή στο εγχείρημα η Θεσσαλονίκη να αναστοχαστεί με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες το παρελθόν της, να αναγνωρίσει τα σφάλματα και τις ιδιαιτερότητές της, να τιμήσει αυτούς που αντιστάθηκαν και δεν συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.

Με δυο λόγια, να ανακτήσει την ιστορική της μνήμη, να γίνει παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση. Οι τρεις δεν θα είναι μόνοι τους σήμερα στο ΣτΕ, αφού κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης αναμένεται να συγκεντρωθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους δημοκρατικοί πολίτες.

ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL