Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Επιτροπή Πολιτών για τον Υμηττό: Σχετικά με τον Υμηττό, τον Σ.Π.Α.Υ. και τον Προφήτη Ηλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Πολιτών για τον Υμηττό: Σχετικά με τον Υμηττό, τον Σ.Π.Α.Υ. και τον Προφήτη Ηλία

Ο Υμηττός, εδώ και πάνω από 40 χρόνια, είναι ένας προστατευόμενος ορεινός δασικός σχηματισμός  και όπως είναι  γνωστό, ο ορεινός όγκος του Υμηττού προστατεύεται θεσμικά με Προεδρικό Διαταγμα (Π.Δ) από το 1978. Είναι επίσης γνωστό  ότι, για λόγους ακόμη μεγαλύτερης προστασίας του βουνού, αυτό το Π.Δ αναθεωρήθηκε το 2011, σημειώνει σε επιστολή της η Επιτροπή Πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό.

Η επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της καθώς η νέα διοίκηση του ΣΠΑΥ σκοπίμως αποφεύγει να αναφερθεί στην υφιστάμενη κατάσταση στον Υμηττό και στα υφιστάμενα προβλήματα : Καταπάτηση δημόσιας δασικής γης, αυθαίρετη δόμηση, ύπαρξη παράνομων εγκαταστάσεων σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, παράνομη επέκταση νεκροταφείων και πιέσεις για την δημιουργία νέων, διάνοιξη νέων δρόμων, Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στα σύνορα Ηλιουπολης- Αργυπούπολης κ.ά. και διερωτάται τι προτίθεται να κάνει γι’ αυτά Η ΣΠΑΥ.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνσωη της Επιτροπής Πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό

Όπως είναι γνωστό, ο ορεινός όγκος του Υμηττού προστατεύεται θεσμικά με Προεδρικό Διαταγμα (Π.Δ) από το 1978. Είναι επίσης γνωστό  ότι, για λόγους ακόμη μεγαλύτερης προστασίας του βουνού, αυτό το Π.Δ αναθεωρήθηκε το 2011.

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι κατά του νέου Π.Δ,  προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάποιοι δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος του ΣΠΑΥ δήμαρχος Ηλιούπολης, θεωρώντας ότι το νέο Π.Δ ήταν ιδιαίτερα «αυστηρό». Επίσης, κατά του Π.Δ του 2011 προσέφυγαν στο ΣτΕ και εκατοντάδες διεκδικητές και καταπατητές δημόσιας δασικής γης καθώς και κάτοχοι αυθαίρετων κτισμάτων, κυρίως από την ανατολική πλευρά του Υμηττού, οι οποίοι κατάφεραν τελικά για τυπικούς λόγους να το ακυρώσουν, επαναφέροντας σε ισχύ το προηγούμενο, λιγότερο «αυστηρό» γι’αυτούς Π.Δ του 1978.

Έκτοτε, από τον Οκτώβριο του 2017, ισχύει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών  και απαγόρευση οικοδομικών εργασιών για το σύνολο του Υμηττού, εν αναμονή έκδοσης νέου Π.Δ. προστασίας του ορεινού όγκου. Ακόμη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία όταν ολοκληρωθεί προβλέπεται να εκτεθεί σε δημόσια διαβούλευση για ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες.
Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) με τίτλο «4 άξονες για την αναγέννηση του Υμηττού» στην  οποία αναφέρονται κάποιοι στόχοι της νέας διοίκησης του ΣΠΑΥ. Μεταξύ άλλων, διαβάζουμε για «πεζοπορικές διαδρομές», για «διαμόρφωση εισόδων για το βουνό σε κάθε δήμο»,  για  «κατασκευή πάρκων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής  σε όλους τους δήμους» , για «ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ιστορία του» και διάφορα άλλα.

Έχουμε την εντύπωση ότι η νέα διοίκηση του ΣΠΑΥ βιάζεται να παρουσιάσει κάποια σχέδιά της για τον Υμηττό, ενώ υπάρχει απαγόρευση οικοδομικών εργασιών και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία καθορισμού των Ζωνών προστασίας,  των χρήσεων γης και των όρων δόμησης που θα προκύψουν από το νέο Π.Δ. Γιατί άραγε;

Έχουμε ακόμη την εντύπωση ότι,  η νέα διοίκηση του ΣΠΑΥ σκοπίμως αποφεύγει να αναφερθεί στην υφιστάμενη κατάσταση στον Υμηττό και στα υφιστάμενα προβλήματα : Καταπάτηση δημόσιας δασικής γης, αυθαίρετη δόμηση, ύπαρξη παράνομων εγκαταστάσεων σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, παράνομη επέκταση νεκροταφείων και πιέσεις για την δημιουργία νέων, διάνοιξη νέων δρόμων, Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στα σύνορα Ηλιουπολης- Αργυπούπολης κ.ά. Τι προτίθεται να κάνει γι’ αυτά;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:  η προηγούμενη διοίκηση του ΣΠΑΥ αγνόησε την παραβίαση της  νομιμότητας που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, στον  δασικό χώρο της Ζώνης Β’ προστασίας του Υμηττού και δεν κατήγγειλε την αυθαίρετη δόμηση ενός νέου κτίσματος το οποίο, ύστερα από κινητοποιήσεις πολιτων και δημοτικής αρχής κρίθηκε κατεδαφιστέο. Θεωρούμε απαραίτητο, η νέα διοίκηση του ΣΠΑΥ να πάρει θέση άμεσα  σ’αυτό το ζήτημα και να καταγγείλει την αδράνεια της προηγούμενης διοίκησης του ΣΠΑΥ.

Επιτροπή Πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL