Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Α. Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη: Δημιουργείται αίσθηση ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη: Δημιουργείται αίσθηση ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων (Ηχητικό)

Πολλές προσπάθειες συγκάλυψης υποθέσεων και αστυνομικών υπαλλήλων έχει διαπιστώσει ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη. «Δημιουργείται μια αίσθηση ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων» είπε μιλώντας χθες στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης. Και καλεί κάθε πολίτη και κάθε κάτοικο αυτής της χώρας να απευθυνθεί στον Εθνικό Μηχανισμό καθώς ο Συνήγορος έχει «ανακριτικές αρμοδιότητες» και όχι διαμεσολαβητικό ρόλο.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/726760903&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Η εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας της κοινωνίας μας στην ΕΛΑΣ ήταν ήδη κλονισμένη. Το γεγονός ότι από το 2011 – 12 η χώρα μας διαμόρφωσε κάποιους μηχανισμούς ελέγχου - οι οποίοι ωστόσο βρίσκονταν δίπλα στον υπουργό και αυτό προκάλεσε ενστάσεις και από το Συμβούλιο της Ευρώπης – δείχνει ότι είχε κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Έτσι, φθάσαμε να ανατεθεί αυτός ο έλεγχος στον Συνήγορο του Πολίτη. Υπήρξε πληθώρα περιστατικών όπου δεν τηρήθηκαν από την ΕΛΑΣ οι δικονομικές εγγυήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή πορεία των ερευνών. Από τις μισές υποθέσεις που αναπέμψαμε τα πορίσματα, σε αρκετές συμπληρώθηκαν στοιχεία που έλειπαν.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για παρόμοια περιστατικά. Θέλουμε όμως να δούμε από εδώ και πέρα τον βαθμό συμμόρφωσης με τις επισημάνσεις που έχουμε κάνει. Εχουμε υποβάλει παρατηρήσεις και προτάσεις στην πολιτική ηγεσία για τροποποίηση του Εσωτερικού Πειθαρχικού Δικαίου και προτάσεις για αναβάθμιση των δυνατοτήτων παρέμβασής μας. Στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αναπέμψαμε τις μισές από τις υποθέσεις που έφθασαν σε εμάς και σε αρκετές περιπτώσεις συμπληρώθηκαν τα κενά που υπήρχαν αρχικά. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας, υπάρχει ανακοίνωση από την ηγεσία της ΕΛΑΣ ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Βάσει του νόμου, τα αστυνομικά όργανα οφείλουν να ερευνούν τα περιστατικά που τίθενται υπόψη τους, δεν είναι στην διακριτική ευχέρειά τους αν θα το διερευνήσουν. Μετά την ίδια την ΕΛΑΣ, απευθύνω και εγώ πρόσκληση στους πολίτες να απευθυνθούν στον Συνήγορο του Πολίτη για περιπτώσεις αυθαιρεσίας. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες έχουμε κάνει και δικές μας παράλληλες έρευνες ή άλλες που έχουμε παρέμβει αυτεπάγγελτα. Ένα, όμως από τα βασικά προβλήματα είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται, κυρίως στους πειθαρχικούς ελέγχους. Παρατηρείται το εξής θέμα, ο νομοθέτης να θέτει σε εμάς προθεσμίες για ολοκλήρωση μιας έρευνας, αλλά οι αντίστοιχες προθεσμίες που υπάρχουν στα πειθαρχικά όργανα εντός ΕΛΑΣ να μην τηρούνται. Για παράδειγμα, η πειθαρχική έρευνα παγώνει όταν αρχίζει η ποινική έρευνα, η οποία – συνήθως – κρατάει χρόνια. Διευκρινίζω ότι ο Συνήγορος του Πολίτη και ο συγκεκριμένος Εθνικός Μηχανισμός ασχολείται με την πειθαρχική διάσταση των υποθέσεων, όχι την ποινική. Δημιουργείται μια αίσθηση ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων.

Η εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας της κοινωνίας μας στην ΕΛΑΣ ήταν ήδη κλονισμένη. Το γεγονός ότι από το 2011 – 12 η χώρα μας διαμόρφωσε κάποιους μηχανισμούς ελέγχου - οι οποίοι ωστόσο βρίσκονταν δίπλα στον υπουργό και αυτό προκάλεσε ενστάσεις και από το Συμβούλιο της Ευρώπης – δείχνει ότι είχε κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Έτσι, φθάσαμε να ανατεθεί αυτός ο έλεγχος στον Συνήγορο του Πολίτη. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για παρόμοια περιστατικά. Θέλουμε όμως να δούμε από εδώ και πέρα τον βαθμό συμμόρφωσης με τις επισημάνσεις που έχουμε κάνει. Σε ό,τι αφορά τα διακριτικά που πρέπει να φέρουν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ, πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επισημάνει ότι τα όργανα ασφαλείας πρέπει να φέρουν τα διακριτικά τους και είχε τονίσει ότι συχνά δεν τα φέρουν.

Μπορεί να προσφύγει σε εμάς κάθε πολίτης και κάθε κάτοικος της χώρας, ακόμα και διαδικτυακά. Στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, ο Συνήγορος δεν αναζητά διαμεσολάβηση, έχει «ανακριτικές αρμοδιότητες» και μπορεί να παρέμβει στην διαδικασία ερευνών. Ό,τι επισημαίνουμε στα πορίσματά μας δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη από το πειθαρχικό όργανο – ας πούμε - της ΕΛΑΣ και πρέπει να υιοθετείται πλήρως. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δω τον βαθμό συμμόρφωσης για το έτος 2019 για το οποίο συλλέγουμε τώρα και επεξεργαζόμαστε στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL