Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Δ. Ψαρράς: Βλέπουμε σκηνές από το τέλος της Χρυσής Αυγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Ψαρράς: Βλέπουμε σκηνές από το τέλος της Χρυσής Αυγής

Βλέπουμε σκηνές από το τέλος της Χρυσής Αυγής και σ’ αυτό έχει συμβάλει και η δίκη και το αντιφασιστικό κίνημα, επισήμανε χθες μιλώντας στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς.

Ο κ. Ψαρράς αναφέρθηκε στη συμβολή του αντιφασιστικού κινήματος και ξεχώρισε τη Μάγδα Φύσσα που κατάφερε να «εξαφανίσει» τους χρυσαυγίτες από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα καλεί όσους μπορούν, να δώσουν το παρών στη δικαστική αίθουσα.

Ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι το κλείσιμο των γραφείων του κόμματος της Χρυσής Αυγής στη Λ. Μεσογείων πέρα από μια συμβολική εικόνα έχει και ουσία, καθώς αποτυπώνει την απόλυτη διάλυση που παρουσιάζει η ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Ο κ. Ψαρράς σημείωσε ότι δεν είναι ένα καθαρά οικονομικό ζήτημα, καθώς προηγήθηκε σειρά αποκαλύψεων για τη δράση της οργάνωσης.

Τεράστιο ρόλο έπαιξε το αντιφασιστικό κίνημα που μαζικοποιήθηκε από το 2013 και μετά, με σημαντική συμπαράσταση και σε όλη τη διάρκεια της δίκης. Θα ξεχωρίσω όμως τη Μάγδα Φύσσα, η οποία κατάφερε μόνη της να εξαφανίσει τους χρυσαυγίτες από το δικαστήριο. Θυμίζω ότι την πρώτη ημέρα της δίκης, στις 20 Απριλίου του ’15 τάγμα εφόδου επιτέθηκε σε μάρτυρες της οικογένειας πριν φτάσουν στο δικαστήριο και τους χτύπησαν, αργότερα χτύπησαν τις δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα Ευγενία Κουνιάκη και Ελευθερία Τομπατζόγλου και προκαλούσαν καθημερινά τη Μάγδα Φύσσα.

Γι’ αυτό και τώρα είναι πολύ σημαντικό όσοι μπορούν να περάσουν από το Εφετείο ή από τη δικαστική αίθουσα στον Κορυδαλλό, όπου η δίκη έχει περάσει και στην πιο ενδιαφέρουσα φάση της.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» ήταν πολύ σημαντική γιατί για άλλη μια φορά ένα δικαστήριο επιβεβαίωσε τον τρόπο δράσης της Χ.Α. Καταδίκασε τους φυσικούς αυτουργούς αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς Λαγό και Μίχο, οι οποίοι είχαν δώσει την εντολή της επίθεσης. Και η μεγάλη δίκη της Χ.Α. έχει πια εκτός από τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που προέκυψαν εκεί, και αποφάσεις άλλων δικαστηρίων.

Με τη διάλυση της Χ.Α. αυτό που πάει να τελειώσει είναι η συγκεκριμένη μορφή του ναζισμού, με τα τάγματα εφόδου, τις επιθέσεις τη νύχτα, τα μαχαιρώματα κλπ. Όμως οι ιδέες της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού δεν τελείωσαν. Αυτά θέλουν πολιτική αντιμετώπιση. Έχουν απορροφηθεί στη ΝΔ και την Ελληνική Λύση, αφού οι οπαδοί αυτών των ιδεολογιών ήταν παραδοσιακή δεξαμενή της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση. Κι αυτό είναι επίσης πρόβλημα γιατί βλέπουμε κι εδώ αλλά και στην Ε.Ε. κοινωνικά ρεύματα που έχουν ανθρωποφαγική διάθεση.

Μπορεί η Χ.Α. και ο αρχηγός της να μιμείται ό,τι έκανε το φασιστικό και το ναζιστικό κόμμα, όμως εκείνα είχαν δημιουργήσει μαζικά κινήματα, κάτι που δεν ισχύει για την εδώ ναζιστική οργάνωση.  Παλιότερα και κυρίως το 2014, είχε απήχηση στο ιδιαίτερο κοινό στο οποίο απευθύνεται η Χ.Α., η πολιτική προπαγάνδα της που επικεντρωνόταν στο «Όλοι μας πολεμούν». Τώρα όμως που οι οπαδοί βλέπουν το ένα στέλεχος να στρέφεται εναντίον του άλλου, φεύγουν τρέχοντας.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/682310126&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL