Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Κ. Χατζηδάκης / Παιχνίδια με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Χατζηδάκης / Παιχνίδια με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής

Ταυτόχρονα αποκρύπτει αν αυτές οι μονάδες θα επεξεργάζονται σύμμεικτα απόβλητα, πρακτική που πετάει στα σκουπίδια την επανάχρηση ή ανακύκλωση των υλικών και έρχεται σε αντίθεση με τις Οδηγίες της Ε.Ε., ή τα υπολείμματά τους μετά από διαλογή. Χωρίς καμία αναφορά στις υποχρεώσεις της χώρας (βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας), η οποία είναι ουραγός στην ανακύκλωση, για εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων (πρόληψη παραγωγής τους, επανάχρηση, ανακύκλωση κ.ο.κ.) από τη Φυλή χθες ο ΥΠΕΝ απήγγειλε... νέο ποίημα.

"Στον ΧΥΤΑ Φυλής είδαμε μπροστά μας το πρόβλημα που μας είχαν περιγράψει οι αρμόδιοι στα γραφεία μας. Ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί. Με πρόσφατη απόφαση για την εκμετάλλευση ενός χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ πήρε παράταση ζωής 4-5 μηνών. Με την αξιοποίηση ακόμα ενός χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ μπορεί να δοθεί άλλη μια μικρή παράταση" είπε. Πρόσθεσε δε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αντέχει για έναν χρόνο, "καλώς εχόντων των πραγμάτων", άρα "απαιτείται μια ριζική λύση προκειμένου οι Αθηναίοι να μη βρεθούν απέναντι σε βουνά σκουπιδιών".

Ως λύση προέβαλε είτε τη λεγόμενη Γ’ Φάση του ΧΥΤΑ, επέκτασή του δηλαδή, όπως και του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης, είτε "κάποια άλλη ιδέα". Ιδέα που δεν αποκλείει την ενεργειακή αξιοποίηση, κοινώς καύση. Και για να μην χωρά καμία παρερμηνεία... αποσαφήνισε: "Σίγουρα όμως η όποια σφαιρική λύση δοθεί πρέπει να συνδυαστεί και με μονάδες σύγχρονης ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκονται εδώ και καιρό στα χαρτιά (ΣΔΙΤ κ.λπ.)".

Ανέφερε ακόμη ότι το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης θα συζητήσουν σύντομα το θέμα με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Ως η παράταξή του να μην κυβέρνησε ποτέ τη χώρα, ο Κ. Χατζηδάκης, κατά την προσφιλή του τακτική, επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ρ. Δούρου, αφαιρώντας από το κάδρο παντελώς τις όποιες ευθύνες των δήμων στους οποίους ανήκει η διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων μέσω των τοπικών σχεδίων αποβλήτων.

Όπως δήλωσε, "μου προκαλεί πάντως εντύπωση -ακόμα μια φορά- για ποιον λόγο, στο όνομα ενός μεγαλεπήβολου σχεδιασμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απερχόμενη περιφερειάρχης εγκατέλειψαν τις λύσεις για σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική που είχαν σχεδιαστεί το 2014. Για ποιον λόγο δεν είδαν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Για ποιον λόγο άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο παρά πέντε!" ισχυρίστηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL