Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών έγινε στις 14.13 στην Αττική με εστιακό βάθος 12 χλμ και επίκεντρο 26 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Αττική, σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ακολούθησαν 11 μετασεισμοί έως 4,3 Ρίχτερ. Το ΕΚΑΒ δέχθηκε αρκετές κλήσεις κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές. Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει επιβεβαιωμένη κατάρρευση παλαιάς κατοικίας στη Δραπετσώνα και ακατοίκητου σπιτιού στα Πετράλωνα. Παράλληλα φθορές έχουν σημειωθεί σε προσόψεις οικειών σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι. Σε κάθε περίπτωση συνέστησε ψυχραιμία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το Λιμενικό κατέρρευσε ο ταινιόδρομος που βρίσκεται στην Πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά. Πρόκειται για ανενεργό ταινιόδρομο, ο οποίος υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική.

Κατάρρευση του ταινιόδρομου στο λιμάνι του Πειραιά 

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ αναμένεται να βρεθεί στο σημείο για να ερευνήσει τον χώρο.

Ο ταινιόδρομος έχει μήκος 100 μ. και βρίσκεται στη θέση Κράκαρη, στην περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Επίσης έπεσε και παλιό κτήριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτήριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτηρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσε το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Κατά την διάρκεια τη συνεδρίασης έγινε αποτύπωση της κατάστασης μετά τον ισχυρό σεισμό. Επίσης, σχεδιάστηκαν και δρομολογήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες δράσεις για το επόμενο 48ώρο και αποφασίστηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και οι Υπηρεσίες της Περιφέρεια Αττικής και των Δήμων των περιοχών που επηρεάστηκαν από την σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα σε βασικές υποδομές ούτε υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Επίσης, άμεσα ενεργοποιήθηκαν υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, οι οποίες  σε συνεργασία με τους Δήμους ήδη προχωρούν στη δρομολόγηση δράσεων για το μετασεισμικό έλεγχο κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται οι πολίτες να απευθύνουν τα σχετικά αιτήματα στους οικείους δήμους .

«Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να ενημερώνονται για της εξέλιξη της κατάστασης και για οδηγίες προστασίας από τις ιστοσελίδες και τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των αρμόδιων υπηρεσιακών φορέων και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς: Υποδομών, Μεταφορών, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Λιμένων, Δημόσιας Τάξης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, η Περιφερειάρχης Αττικής, εκπρόσωπος του ΕΚΕΠΥ, καθώς και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. 

Αυτή την ώρα συνεδριάζουν το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση με εισήγηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής και τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Αντικείμενο των συσκέψεων είναι να γίνει αποτίμηση της κατάστασης μέχρι στιγμής και να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός για τις επόμενες ώρες.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι επίκεντρο ήταν ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

https://twitter.com/lokahiou/status/1152182256653537280?ref_src=twsrc^tfwhttps://www.youtube.com/embed/8be0BZPuhaM

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Η σεισμική διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου 5-6 χλμ που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό" δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Μανώλης Σκορδίλης.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργνανο Πολιτικής Προστασίας.

Προς το παρόν παρουσιάζονται προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες καθώς σύμφωνα με την αστυνομία έχουν υποστεί ζημιές κάποιες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Μαγούλα. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να καλούν μόνο επείγουσες κλήσεις και να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών, όπως viber, WhatsApp και μέσα δικτύωσης.

Η πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ.

Επιπλέον σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής, το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και η 2η ΕΜΑΚ (Θεσ/νικης) τέθηκε σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 150 πυροσβεστικά οχήματα, 350 πυροσβέστες καθώς και 80 Επιχειρησιακοί Αξιωματικοί.

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου Πειραιά, προκειμένου οι υπηρεσίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τη σύσκεψη συντόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρος Αργουδέλης και συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Δόμησης και Αρχιτεκτονικού Κυριάκος Σιγαλάκος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Πειραιά Βασίλης Ταταρόπουλος, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων Οδοποιίας, Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικού, Ηλεκτρομηχανολογικού, Δημοτικής Αστυνομίας και Καθαριότητας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε διάφορα σημεία, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πέρα από ελάχιστες πτώσεις εξωτερικών σοβάδων κυρίως σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, στα οποία τοποθετήθηκε προειδοποιητική ταινία σήμανσης από τον δήμο.

Ενδεικτικά αναφέρεται η πτώση σοβάδων σε εγκαταλελειμμένο ακίνητο επί της Ομηρίδου Σκυλίτση & Δεληγιώργη, στο οποίο τοποθετήθηκε προειδοποιητική ταινία σήμανσης και δρομολογούνται περαιτέρω ενέργειες ενώ ειδοποιήθηκαν και οι ιδιοκτήτες του κτηρίου.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ομαλά και χωρίς προβλήματα εκκενώθηκαν νωρίτερα όλοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του δήμου Πειραιά, ενώ κλιμάκιο του δήμου θα πραγματοποιήσει αυτοψία σε όλα τα κτήρια των Βρεφονηπιακών Σταθμών από σήμερα Παρασκευή 19/7/2019 έως την Κυριακή 21/7/2019.

Στα δωμάτια τους επιστρέφουν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο «Δαφνί», καθώς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στο κτίριο.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό μία γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

Μικρές ζημιές καταγράφηκαν στο κτίριο της Βουλής. Λόγω της ισχυρής δόνησης έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL