Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Στα φρούρια του Μάσκατ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα φρούρια του Μάσκατ

Κείμενο - φωτογραφίες:
ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

6 Απριλίου 1507. Ο Αλφόνσος της Αλμπουκέρκης αναχωρεί με την αρμάδα του από την Λισσαβώνα, και ώσπου να μπει το φθινόπωρο θα κατακτήσει Μπαχραίιν, Χορ Φάκαν, Σοχάρ, Κυριάτ, Ορμούζ και Μάσκατ. Χάρη στις κατακτήσεις αυτές, η Πορτογαλία θα ελέγξει το Στενά του Ορμούζ και μαζί με αυτό το θαλάσσιο εμπόριο από και προς την Ινδία μέσω Αραβικής Θάλασσας και Περσικού Κόλπου. Με τις νίκες του αυτές, οι οποίες θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία της πορτογαλικής θαλάσσιας αυτοκρατορίας μέχρι την Γκόα, το Κοτσίν και το Καλικούτ της Ινδίας, αλλά ακόμη και μέχρι τη Ζανζιβάρη που θα κατακτήσει το 1509, και τη Χερσόνησο της Μαλάκα, όπου οι Πορτογάλοι θα εγκατασταθούν το1510, ο Αλφόνσος θα ανέλθει στο αξίωμα του αντιβασιλέα.

Το στρατηγικότερο σημείο ελέγχου αυτού του θαλάσσιου εμπορικού δρόμου είναι τα Στενά του Ορμούζ. H απόσταση μεταξύ της βόρειας και της νότιας ακτής των Στενών είναι τόσο μικρή ώστε μισή χιλιετία αργότερα, το 2014, Ιράν και Ομάν που τα ελέγχουν θα συμφωνήσουν να ενώσουν τις ακτές ώστε να ενισχυθεί το εμπόριο και οδικώς.


Ιρανικού ύφους τζαμί με πορτογαλικό φρούριο στο βάθος

Μετά από δύο προσωρινές καταλήψεις του Ομάν από τους Οθωμανούς, το 1522 και το 1581, οι Πορτογάλοι θα εκδιωχθούν οριστικά από το Μάσκατ στις 23 Ιανουαρίου 1650. Ωστόσο, θα καταφέρουν να αφήσουν το στίγμα τους στην περιοχή.

2017. Μισή χιλιετία και 10 χρόνια μετά την κατάληψη του Μάσκατ από τους Πορτογάλους, έχω την εντύπωση, περιηγούμενος την πόλη, πως δεν υπάρχει γωνιά της ομανικής πρωτεύουσας από όπου να μην έχεις θέα προς κάποιο από τα περίπου 500 φρούρια, κάστρα ή πύργους που έχτισαν οι Πορτογάλοι και μετά από αυτούς οι Ομανοί για να προφυλάξουν τη μήκους 3.165 χιλιομέτρων στρατηγικής σπουδαιότητας ακτογραμμή του Ομάν και τις οάσεις στην ενδοχώρα, από Άραβες, Πέρσες, Οθωμανούς και άλλους επίδοξους κατακτητές.


Κανόνι στραμμένο στους όποιους από θαλάσσης εισβολείς

Πολλά από αυτά τα φρούρια είναι θαύματα αρχιτεκτονικής. Αυτό το δείχνουν και εξωτερικά και εσωτερικά. Βέβαια, για να μπω σε αυτά, αναγκάζομαι να ανέβω και να κατέβω ατέλειωτα σκαλοπάτια. Κάποια ξεπερνούν τα 35 μέτρα. Κάποια προσφέρουν όχι ένα απλό πανοραμικό θέαμα, αλλά ακόμη και θέα 360ᵒ. Άλλα από αυτά είναι κατασκευασμένα από πέτρα, άλλα από τούβλα, ενώ κάποια πιο σύγχρονα από σκυρόδεμα.

Ένα εντυπωσιακό κάστρο του Μάσκατ είναι το Αλ-Τζαλάλι, γνωστό και ως Ας Σαρκίγια. Αυτό χτίστηκε το 1587, επί Φιλίππου Α' της Πορτογαλίας, πιο γνωστού στην ιστορία ως Φιλίππoυ Β' της Ισπανίας, με σκοπό να προστατευθεί το Μάσκατ από θαλάσσης και ειδικά από τους Οθωμανούς οι οποίοι το είχαν ήδη καταλάβει δύο φορές. Η αρχική ονομασία του ήταν Φόρτε ντε Σάο Ζουάου, δηλαδή Φρούριο του Αγίου Ιωάννου. Οι Οθωμανοί ήταν ο λόγος για τον οποίον οι Πορτογάλοι είχαν χτίσει ήδη από το 1550 ένα άλλο φρούριο, το Αλ-Μιράνι. Το Αλ-Τζαλάλι στα ανατολικά, το οποίο χρησίμευσε για πολλά χρόνια ως φυλακή για να μετατραπεί σε μουσείο μόνο για εκλεκτούς καλεσμένους, και το Αλ-Μιράνι στα δυτικά, ελέγχουν την είσοδο στο λιμάνι του Μάσκατ. Το θέαμα είναι επιβλητικό, έτσι όπως δεσπόζουν πάνω στον βράχο αποκτώντας ένα πορτοκαλί χρώμα καθώς αντανακλούν το φως του ήλιου, σε κοντράστ με το βαθύ γαλάζιο του Περσικού. Αυτά τα δύο φρούρια έγιναν ανά τους αιώνες μάρτυρες πλήθους μαχών και επιδρομών. Έχουν έτσι τόσο σπουδαιότητα στην ομανική ιστορία, ώστε ο σουλτάνος Καμπούς εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται να χτιστούν στο Μάσκατ κτήρια με περισσότερους των 10 ορόφων, για να μην ξεπεράσουν το ύψος των δύο πύργων.


Το επιβλητικό κάστρο του Μάσκατ

To Ομάν ασφαλώς δεν εξαντλείται στο Μάσκατ. Εκατοντάδες κάστρα, πολλά εκ των οποίων υψηλής αισθητικής και χτισμένα σε υπέροχα τοπία, στέκουν αγέρωχα σε διάφορα σημεία της χώρας. Όπως το Χασάμπ στο Μουσαντάμ, περί τα 500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, και το Μπούκα κοντά στην ίδια περιοχή, το κυκλικό φρούριο της Νίσβα με τον ύψους 30 μέτρων πύργο που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ομανικής οχυρωματικής και αρχιτεκτονικής τέχνης. Ή το εντυπωσιακό, και για πολλούς ομορφότερο κάστρο του Ομάν, το Μπάχλα, δύο ώρες απόσταση από το Μάσκατ. Και, βέβαια, το κάστρο Ναχάλ, το πιο ιστορικό, καθώς το αρχικό κτήριο είχε κατασκευαστεί την προϊσλαμική περίοδο, από τους Σασσανίδες. Η προϊσλαμική, η πορτογαλική και η σύγχρονη ομανική περίοδος αντανακλώνται στα κάστρα του Ομάν και αυτός είναι ο λόγος που οι αρχές δείχνουν τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση και την αναπαλαίωσή τους.

 

Η προϊσλαμική, η πορτογαλική και η σύγχρονη ομανική περίοδος αντανακλώνται στα κάστρα του Ομάν και αυτός είναι ο λόγος που οι αρχές δείχνουν τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση και την αναπαλαίωσή τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL