Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Αποχαιρετώντας το Φεστιβάλ Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποχαιρετώντας το Φεστιβάλ Αθηνών

«Με το τέλος του φετινού προγράμματος ολοκληρώνεται και ο δικός μου κύκλος στο Φεστιβάλ. Πιστεύω ότι αυτά τα τρία χρόνια υπηρετήσαμε με σφαιρικό τρόπο το όραμα ενός δημόσιου, ανοιχτού, πολιτιστικού θεσμού» έλεγε το βράδυ της Πέμπτης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας των παραστάσεων στην Πειραιώς 260, όπου προσέρχονταν από νωρίς θαμώνες, θεατρόφιλο κοινό και καλλιτέχνες. Ήδη από τις 7 το απόγευμα λειτουργούσαν οι εικαστικές εγκαταστάσεις "Love Story" της Candice Breitz, το mural "Two hands" του Παύλου Τσάκωνα, η έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το "Building hope" του Μαρκ Χατζηπατέρα, που είχε μετατρέψει το προαύλιο σε μια πολύβουη παιδική χαρά, όπου παιδιά όλων των ηλικιών έπαιζαν κατασκευάζοντας με τους πολύχρωμους, πάνινους κύβους ό,τι ιστορία πρόσταζε η φαντασία τους.

«Ύστερα από μια γοητευτική αλλά και περιπετειώδη διαδρομή, οι βασικοί στόχοι του Φεστιβάλ έχουν γίνει πραγματικότητα. Είναι μεγάλη πρόκληση να δώσεις χαρακτήρα σε ένα φεστιβάλ που απλώνεται σε τόσους χώρους, ο καθένας από τους οποίους πρέπει να έχει τη δική του διακριτή ταυτότητα, κάτι που δεν σταμάτησε να μας απασχολεί τα τρία αυτά χρόνια», εξηγούσε ο Β. Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας: «Το πρόγραμμά μας υπηρετεί μια ευρύτερη αρχή και προσπάθεια, να εδραιώσουμε την εμβέλεια και το κύρος του φεστιβάλ εντός και εκτός των συνόρων, καθιστώντας το ταυτόχρονα εθνικό και διεθνές, σύγχρονο, πληθωρικό, αλλά και με ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά, ανοιχτό σε όλες τις κατηγορίες κοινού, με πρώτιστο μέλημα να παράγει πολιτισμό, έργα και συνεργασίες, και όχι απλώς να τα φιλοξενεί».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «κοινωνικό χαρακτήρα» του Φεστιβάλ σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία «η κοινωνία είναι εν βρασμώ και πολλά ζητήματα απειλούν την κοινωνική συνοχή», όπως είπε, μιλώντας για την ενίσχυση «στον σεβασμό του διαφορετικού λόγω εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού» υπενθυμίζοντας πως η φετινή θεματική είναι αφιερωμένη στη διαφορετικότητα. Από τον σύντομο απολογισμό του Β. Θεοδωρόπουλο δεν έλειψαν υπενθυμίσεις για επιτεύγματα του Φεστιβάλ όπως οι καλλιτεχνικές δράσεις για παιδιά και το άνοιγμα στην πόλη έως το Λύκειο Επιδαύρου.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL