Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Βιέννη / Ναζιστική πρόκληση στην Πλατεία Ηρώων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιέννη / Ναζιστική πρόκληση στην Πλατεία Ηρώων

Με ναζιστικά συνθήματα και αγκυλωτούς σταυρούς άγνωστοι βεβήλωσαν φωτογραφική έκθεση με πορτρέτα διασωθέντων και επιζώντων των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης που παρουσιάζεται στην Πλατεία Ηρώων της Βιέννης. Πρόκειται για την ίδια πλατεία από όπου τον Μάρτιο του 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωνε επίσημα την προσάρτηση της Αυστρίας, ιδιαίτερης πατρίδας του, στο Γ’ Ράιχ. Εκεί όπου για πολλά χρόνια στην επέτειο συντριβής του ναζισμού ακροδεξιοί σύνδεσμοι τιμούσαν τη μνήμη μελών της Βέρμαχτ και των Ες - Ες.

Η έκθεση, αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, που θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου, είναι δημιούργημα του Γερμανοϊταλού φωτογράφου και σκηνοθέτη Λουίτζι Τοσκάνο. Ο δημιουργός φιλοτέχνησε για τους σκοπούς της εγκατάστασης πορτρέτα περισσοτέρων από τριακόσιους επιζώντες σε ναζιστικά στρατόπεδα ύψους δύο μέτρων. Αυτά εγκαταστάθηκαν στον περίβολο της κεντρικής Πλατείας Ηρώων, κατά μήκος της Λεωφόρου Δακτυλίου, η οποία περικλείει το κέντρο της Βιέννης.

"Η έκθεση αυτή δίνει στον πόνο πρόσωπα και ονόματα των εκατομμυρίων διωχθέντων που υπήρξαν θύματα αυθαιρεσίας, μίσους και βαρβαρότητας" ανέφερε ο δημιουργός κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εγκαινίων της έκθεσης, όπου παραβρέθηκαν ορισμένοι από τους λιγοστούς πλέον επιζώντες ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης αλλά και ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Στιγματισμένη για δεκαετίες από εικόνες με συγκεντρώσεις ναζιστών, η Πλατεία Ηρώων υπήρξε χώρος υποδοχής ακροδεξιών οργανώσεων ανήμερα της 8ης Μαΐου, επετείου συντριβής του ναζισμού. Εκεί οι λεγόμενες ακροδεξιές "αδελφότητες", με τη στήριξη του κοινοβουλευτικού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων που συγκυβερνούσε στην Αυστρία από τον Δεκέμβριο του 2017, τιμούσαν τη "μνήμη των νεκρών" τους, μελών της Βέρμαχτ και των Ες - Ες, φορώντας στολές με συγγενικά ή και καθαρά ναζιστικά σύμβολα και κρατώντας πυρσούς.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από το 1993, όταν ο διάσημος Αυστριακός καλλιτέχνης Αντρέ Χέλερ διοργάνωσε την τεράστια διαδήλωση κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με τίτλο "Θάλασσα του φωτός" και εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Το ναζιστικό παρελθόν της πλατείας ξεχάστηκε και η εικόνα της άλλαξε οριστικά όταν από το 2013 πραγματοποιείται εκεί η "Γιορτή της χαράς", με μεγάλη, δωρεάν υπαίθρια συναυλία της περίφημης Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης, που διοργανώνεται κάθε χρόνο ανήμερα της 8ης Μαΐου από την Επιτροπή Μαουτχάουζεν Αυστρίας, μιας οργάνωσης μνήμης για το ιστορικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η Πλατεία Ηρώων αποτέλεσε έμπνευση και για τον σημαντικό Αυστριακό συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, που έγραψε το ομώνυμο θεατρικό του έργο, το οποίο έμελλε να αποτελέσει και το κύκνειο άσμα του. Το έργο δίχασε κοινό και κριτικούς όσο κανένα άλλο έργο της πρόσφατης λογοτεχνικής παραγωγής στον γερμανόφωνο χώρο. Η πρεμιέρα του δράματος, που δόθηκε στο Μπούργκτεατερ στις 4 Νοεμβρίου του 1988, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Ωστόσο, την ίδια ώρα απέσπασε και τις έντονες επευφημίες ενός μεγάλου μέρους του κοινού, το οποίο είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει με κριτική διάθεση το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του. Χρόνος του έργου είναι η μέρα της κηδείας του καθηγητή Μαθηματικών Γιόζεφ Σούστερ και τόπος το διαμέρισμα της οικογένειας Σούστερ στην Πλατεία Ηρώων, απ’ όπου και αυτοκτόνησε ο καθηγητής βουτώντας στο κενό. Με τη γνωστή γοητεία της γραφής του Μπέρνχαρντ, το έργο προφητεύει τη σημερινή άνοδο εξτρεμιστικών οργανώσεων και τις πρακτικές φυλετικού διαχωρισμού και εθνικιστικών προκαταλήψεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL