Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Πόντιος Πιλάτος η Ν.Δ. για την πολιτιστική κληρονομιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόντιος Πιλάτος η Ν.Δ. για την πολιτιστική κληρονομιά

Παρά τα αντιπολιτευόμενα κροκοδείλια δάκρυα που έχυνε επί μήνες η Νέα Δημοκρατία για τη δήθεν μεταβίβαση ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο υπερταμείο, ένα θέμα που δικός της πολιτευτής από τα Χανιά είχε πρωτοφέρει στη δημοσιότητα, την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε τίποτα. Και ψήφισε "παρών" στη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Πολιτισμού για τη θεσμική θωράκιση της κυριότητας και της διαχείρισης των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογούνται και μετά το 1453.

"Η Ν.Δ. δεν είχε το κουράγιο, τη συνέπεια και την πολιτική εντιμότητα απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά να ξεπεράσει τον τακτικισμό της και ψήφισε ‘παρών’ στη Βουλή υιοθετώντας στάση Πόντιου Πιλάτου. Το ίδιο έκανε και το Ποτάμι" υπογραμμίζει το υπουργείο Πολιτισμού σε μια ιδιαιτέρως καυστική ανακοίνωση.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση η προστασία που προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος για τα προγενέστερα του 1453 μνημεία επεκτείνεται στα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και γενικά τα ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που χρονολογούνται μετά το 1453 και εξυπηρετούν τον δημόσιο σκοπό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την προσθήκη, πέραν της κυριότητας, και της διαχείρισής τους.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση βέβαια δεν εμπίπτει στην αντιπολιτευτική στόχευση της Ν.Δ., τουναντίον θωρακίζει τον πολιτιστικό μας πλούτο από πολιτικές και άλλες επιβουλές εις το διηνεκές. Αντιθέτως επιβεβαιώνει αυτό που επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού: "Πολιτιστική κληρονομιά για τη Ν.Δ. φαίνεται πως σημαίνει αρχικά μια υποκριτική ανησυχία σε υψηλούς τόνους, που στη συνέχεια αναπτύσσεται σε πολιτική εκμετάλλευση, σε επιθέσεις και κοινή ρητορική προκειμένου να καλύψει την υπογραφή που έχουν βάλει οι υπουργοί της το 2013-2014 σε μεταβιβάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και πωλήσεις δημοσίων ακινήτων με δυσμενέστατους όρους, μεταξύ αυτών και του ίδιου του κτηρίου όπου στεγάζεται το ΥΠΠΟΑ" στην οδό Μπουμπουλίνας.

Ευθύς εξαρχής όταν ξέσπασε η ιστορία με το υπερταμείο, σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, μουσείου, μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου δεν έχει γίνει και ότι τόσο ο νόμος όσο και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση των παραπάνω από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ.

Εκτός αυτού, όμως, το υπουργείο Πολιτισμού έλεγξε έναν προς ένα όλους τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου που εμπίπτουν στην αρχική εξαίρεση και οι 2.330 ΚΑΕΚ τακτοποιήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν. Επιπλέον, όπως είχε δεσμευτεί την περίοδο που κυριαρχούσε το θέμα στη δημοσιότητα, τήρησε τη δέσμευσή του, με τη νέα Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β55 στις 17 Ιανουαρίου και του υπουργού Οικονομικών, ΦΕΚ 57, που δημοσιεύτηκε στις 21 του ίδιου μήνα.

Παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειές του προκειμένου να ταυτοποιηθούν και τα 72.000 ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ. Η γενική γραμματέας έχει στείλει ήδη επτά επιστολές προς την ΕΤΑΔ ζητώντας να δοθεί στο ΥΠΠΟΑ η λίστα των ακινήτων.

Το "παρών" της Ν.Δ. "όχι απλώς κρίνεται ως έλλειμμα ευθύνης, αλλά δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Το κεντρικό ερώτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν νίπτει τας χείρας της απέναντι στην κυριότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς ή απέναντι στη διαχείρισή της" σημειώνει το ΥΠΠΟΑ. "Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ν.Δ. έχει δεύτερες σκέψεις απέναντι στην κυριότητα, φαίνεται όμως ότι έχει δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τη διαχείριση" επισημαίνει το υπουργείο και καλεί τόσο την τομεάρχη Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να "μας διαφωτίσουν πώς αντιλαμβάνονται τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε σχέση με τα ιδιωτικά συμφέροντα”.

“Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης", καταλήγει, "έχει φροντίσει να μας προϊδεάσει καταλλήλως, καθώς σε συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ρητά ότι βλέπει θετικά τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων".

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από την πλευρά του χαιρετίζει την ψήφιση της νέας νομοθετικής ρύθμισης και ζητά "την άμεση ταυτοποίηση όσων μνημείων ή ακινήτων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού περιέχονται στη λίστα των 72.000 ακινήτων, την άμεση θεσμική τους θωράκισή τους στο διηνεκές και την εξαίρεσή τους από κάθε μεταβίβαση κυριότητας, νομής και διαχείρισης σε ιδιώτες".

Η τομεάρχης Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι "επί έναν ολόκληρο χρόνο ποιούσαν τη νήσσαν και τώρα, προεκλογικά, μετά από επίμονη πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έφεραν μία τροπολογία για να διασφαλίσουν το προφανές: ότι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά δεν πωλείται". Ωστόσο για την "ταμπακέρα" δεν λέει τίποτα, ούτε εξηγεί το "παρών" της Ν.Δ. στη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL