Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
"Άνοιγμα στην Πόλη", σεβασμός στο διαφορετικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Άνοιγμα στην Πόλη", σεβασμός στο διαφορετικό

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

Για “τη σχέση και την αλληλεπίδραση των δράσεων με την πόλη και τους κατοίκους της, που εμπλέκουν στην ιδιαίτερη δραματουργία τους την ιστορία, τη συλλογική μνήμη, τον χαρακτήρα του αστικού τοπίου, την εμπορική ζωή στο κέντρο και στις γειτονιές” μιλούσε χθες το βράδυ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, παρουσιάζοντας από τον πεζόδρομο της οδού Ελπίδας στην Πλατεία Βικτωρίας, το πρόγραμμα “Άνοιγμα στην Πόλη”, που περιλαμβάνει φέτος σαράντα δύο παραγωγές σε Αθήνα και Πειραιά.

Οι δράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ελεύθερη είσοδο ή πολύ χαμηλό εισιτήριο, συνδυάζουν συνεργασία καλλιτεχνικών ομάδων με διάφορες συλλογικότητες, ερευνητικές ομάδες, κινήσεις πολιτών, στέκια μεταναστών, σχολεία, κοινότητες κ.ά.

“Όλες αυτές οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις μας ενδιαφέρουν γιατί μεταδίδουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης” επισήμανε ο Β. Θεοδωρόπουλος.

Εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους, πλατείες, γειτονιές, παλιά ιστορικά κτήρια, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους ιστορικής μνήμης, μουσεία κ.ά., που συνδυάζουν θέατρο, μουσική, χορό, λογοτεχνία, εικαστικά, φιλοσοφικούς περιπάτους, ξεναγήσεις στην κρυμμένη πλευρά της Αθήνας κ.ά.

Μια μεγάλη γκάμα με επιπλέον δράσεις και ελεύθερη είσοδο προστίθενται φέτος στην Πειραιώς 260 με εκθέσεις, ημερίδες και εργαστήρια για παιδιά με κεντρικό σημείο προβληματισμού τη διαφορετικότητα.

Στη θεματική των παραστάσεων έκανε αναφορά η υπεύθυνη δραματολογίου Δήμητρα Κονδυλάκη, για μια “γνωριμία με Έλληνες χορογράφους που θα επιχειρήσουν να συστήσουν τον εαυτό τους και το έργο τους στο κοινό με έναν παιγνιώδη και παραστατικό τρόπο” έκανε λόγο η χορογράφος και υπεύθυνη του χορού Στεριανή Τσιντζιλώνη, ενώ η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μίλησε γα “δράσεις που συνοδεύουν ενεργητικά τις παραστάσεις”, αλλά και το παιδαγωγικό έργο του Λυκείου Επιδαύρου.

Ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, αναφέρθηκε στο επταήμερο πρόγραμμα “Ανθρωπότητες”, με δομές, ανθρώπους, ιδέες που ζουν στα κοινωνικά όρια”.

Αναφορές στο μέρος του προγράμματος που φιλοξενούν έκανε επίσης η Μαρία Κομνηνού της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και υπεύθυνοι φορέων όπως το Ωδείο Αθηνών, το Μουσείο Κυκλαδικής και Παιδικής Τέχνης, το ΚΕΘΕΑ, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Σχεδία και η Action Aid.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Ανάμεσα σε ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα αναφέρουμε συνοπτικά το «Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα», μια περιπατητική παράσταση που θα ζωντανέψει τον κόσμο του Μάριου Χάκκα ξεκινώντας από την πλατεία «Εργατικά» στην Καισαριανή, από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου.

Με αιχμή τη διαφορετικότητα, ο εικαστικός Ηλίας Πούλος θα παρουσιάσει εικαστική εγκατάσταση για τους τοξικομανείς του Μεσοπολέμου με τίτλο «Αυτό που δεν βλέπουμε μας κοιτάζει» στο Victoria Square Project, πεζόδρομος Ελπίδος 13, στην Πλατεία Βικτωρίας, 8-30 Ιουνίου.

Στην κουίρ φεμινιστική τέχνη επικεντρώνεται η πλατφόρμα “Αφροδίτη”, φέρνοντας σε επαφή τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με νέα ακροατήρια στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, 14-23 Ιουνίου.

Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου βασισμένη σε συνεντεύξεις κατοίκων της Κυψέλης και αφηγήσεις παιδιών μεταναστών της περιοχής σκηνοθετεί ο Παντελής Φλατσούσης στο 15o Λύκειο Κυψέλης, 1-4 Ιουλίου.

Τρεις βωβές ταινίες από τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 παρουσιάζονται αποκατεστημένες και με ζωντανή μουσική 29 και 30 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

«Η στράτα του Στράτη στην Αθήνα» είναι ο τίτλος του λογοτεχνικού περιπάτου στα βήματα του Στράτη Μυριβήλη, που θα γίνει με εκκίνηση το σπίτι του στην οδό Ερεσσού, στις 11 Ιουνίου.

Μια αστική περιήγηση από κοινού με το περιοδικό δρόμου "Σχεδία" με νυν και πρώην άστεγους, μέλη του δικτύου διανομής, που θα ξεναγήσουν το κοινό σε μερικές από τις κοινωνικές δομές του κέντρου της Αθήνας όπως συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης και κέντρα ημέρας. Εκκίνηση από τα γραφεία της "Σχεδίας", Κολοκοτρώνη και Νικίου 2, από 2 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL