Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
"Έφυγε" ένας θρύλος του Χόλιγουντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έφυγε" ένας θρύλος του Χόλιγουντ

Η γυναίκα που τραγούδησε ένα από τα πιο διάσημα και βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι στην ταινία “Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά”, η Ντόρις Ντέι του “Que Sera Sera”, πέθανε χθες σε ηλικία 97 ετών στο σπίτι της στην Καλιφόρνια.

Μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες, που μεσουράνησε τη δεκαετία του '60, η Ντόρις Ντέι συμμετείχε κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας της σε περισσότερες από 650 ηχογραφήσεις. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε σε περισσότερες από σαράντα εμπορικές κινηματογραφικές ταινίες με πρώτο ρόλο στην ταινία “Το ρομάντζο των επτά θαλασσών”, σε σκηνοθεσία Μάικλ Κερτίζ.

Γεννημένη στο Σινσινάτι του Οχάιο, άρχισε τη σταδιοδρομία της τραγουδώντας στην μπάντα του Λες Μπράουν, με τη δημοφιλία της να εκτοξεύεται με το τραγούδι "Sentimental Journey". Εγκαταλείπει την μπάντα και αρχίζει σόλο καριέρα σε συνεργασία με την Columbia Records που διήρκεσε είκοσι χρόνια.

Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ το 1959 στην ταινία "Τα απόρρητα της κρεβατοκάμαρας", ενώ κέρδισε τρία βραβεία Henrietta, ένα βραβείο για το σύνολο της προσφοράς της από την Ένωση Κινηματογραφικών Κριτικών του Λος Άντζελες και το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Σεσίλ Ντε Μιλ για το σύνολο του έργου της στον κινηματογράφο. Γύρισε την τελευταία ταινία της το 1968.

Για τη συνολική της προσφορά ως τραγουδίστρια τιμήθηκε με το Γκράμι, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το 29ο άλμπουμ της με τίτλο “My Heart" , που έφτασε στο Νo. 9 των Top 40 charts του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα τελευταία πενήντα χρόνια άρχισε τη δραστηριότητά της ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, συνιδρύοντας τον σύλλογο "Actors and Others for Animals" και στα τέλη της δεκαετίας του '70 ίδρυσε τον δικό της μη κερδοσκοπικό οργανισμό, "Doris Day Animal Foundation", και αργότερα το "Doris Day Animal League" .

Η δημοφιλής ηθοποιός και τραγουδίστρια τιμήθηκε το 2004 με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε αναγνώριση των «διακεκριμένων υπηρεσιών της προς τη χώρα». Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε ένα γιο, τον μουσικό Τέρι Μέλτσερ, που πέθανε σε ηλικία 62 ετών.

ΜΑΝΙΑ ΖΟΥΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL