Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ένας περίπατος σε άσημα μονοπάτια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας περίπατος σε άσημα μονοπάτια

Της Λήδας Καζαντζάκη

Κάποιοι σηματοδοτούν την εποχή τους. Σφραγίζουν το πέρασμά τους με το έργο τους. Ακόμα κι όταν δεν το επιζητούν ή ακόμα κι όταν προσπαθούν να «αγγίξουν την αλήθεια, βγαίνοντας απ' τη συνήθεια» και τις καθιερωμένες τυμπανοκρουσίες που θα τους κάνει διάσημους. Ένας από αυτούς υπήρξε ο Νικόλας Άσιμος, αληθινός αντισυστημικός δημιουργός του λόγου, της μουσικής αλλά και των δρώμενων του δρόμου, τότε, το '80, που η περφόρμανς δεν είχε γίνει ακόμα της μόδας. Που έφυγε από τη ζωή με τη δική του θέληση στα 39 του χρόνια και τα τραγούδια του ακόμα μας εκφράζουν, γιατί είναι διαχρονικά και διαρρηγνύουν τα στεγανά με τη δύναμη της γνήσιας κοινωνικής τους αντίστασης.

Οι εκδηλώσεις που οργάνωσε ο συντοπίτης από τον γενέθλιο τόπο του Άσιμου, την Κοζάνη, εικαστικός Φώτης Καραγεωργίου, επιχειρούν και πετυχαίνουν, θεωρώ, να αποδώσουν το πνεύμα και την αντίληψη ζωής του Νικόλα Άσιμου. Συμβαίνουν καταρχάς σε έναν χώρο, στο κέντρο της Αθήνας, στον ιστορικό τόπο των εκδόσεων του περιοδικού «Ρομάντσο», που δείχνει το αληθινό πρόσωπο της εγκαταλελειμμένης, παρά τις όποιες επιδερμικές αναπλάσεις της, στο έλεος των κάθε λογής συμφερόντων ιστορικά πολύπαθη πόλη. Που παραμένει ζωντανή χάρη στον παλμό που της δίνουν οι κάτοικοί της, ντόπιοι και ξένοι, και όχι οι ετεροδημότες που ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια, χωρίς να τη γνωρίζουν, με αποκλειστικό γνώμονα το ίδιον όφελος. Στήνεται σαν μια βόλτα που επιτρέπει στον πλάνητα θεατή τη διείσδυση στον οραματικό κόσμο του Άσιμου.

Αντικρίζουμε πρώτα το άναρχο, ντανταϊστικό κολάζ από κομμάτια από τις σελίδες τετραδίων που διατηρούν τις σκέψεις και τους στίχους του ποιητή και ενεργού πολίτη που συνέθεσε ο Φώτης Καραγεωργίου. Οδηγούμαστε στην αίθουσα όπου έχουν τοποθετηθεί με επιμέλεια, αφήνοντας τις απαραίτητες ανάσες στο καθένα από αυτά, ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, βίντεο ή κατασκευές και εγκαταστάσεις. Όπως οι πλαισιωμένες με ξύλο φωτογραφίες των παιδικών χρόνων, η απαραίτητη παιδική σφεντόνα αλλά και οι βόλοι του Αλέξανδρου Βούτσα, που μας παραπέμπουν στην άδολη αθωότητα που διέπνεε ανέκαθεν τον ποιητή. Ο εγκλωβισμός της ανδρικής μορφής πίσω από αιχμηρές μεταλλικές βέργες της Εριόν Καπάι, που δείχνει τον εγκλωβισμό του σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Οι βαθυτυπικά τυπωμένες φιγούρες πάνω σε ξύλο με λευκή επίστρωση του Αλέκου Βέργη που φανερώνουν τη μόνωση του καλλιτέχνη μέσα στην ανοιγμένη κασέτα. Τα έμπλεα ειρωνικού σχολιασμού σκίτσα της κόρης του Λίλιαν Χαριτάκη - Άσιμου και η πλαστική καρέκλα με φόντο τον Πύργο του Άιφελ του Δημήτρη Πουλικάκου. Η γραμμένη καρέ - καρέ βόλτα της Αλεξάνδρας Δαμιράλη που συνδέει τα θραυσματικά γραμμένα πάνω σε κομμένες ζελατίνες -  σχέδια με τα στιγμιότυπα των δρόμων των Εξαρχείων όπου έζησε και έδρασε ο Άσημος. Βλέπουμε «μια άλλη κατάσταση στο θέαμα που καταργεί το θέαμα», συνοδευόμενη με συναυλίες και δρώμενα.

«Ελάτε μαζί μας μια βόλτα», Βios - Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3

Διάρκεια έκθεσης: 3-15 Mαΐου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL