Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΘΒΕ: / "Επείγει η επιστροφή της εργασιακής ειρήνης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΘΒΕ: / "Επείγει η επιστροφή της εργασιακής ειρήνης"

Τον προβληματισμό του για την “τοξική ατμόσφαιρα” που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τις στάσεις εργασίας για την υπογραφή σύμβασης εργασίας και τις “σχέσεις ηθοποιών και διοίκησης” που “έχουν διαρραγεί” εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ και καλεί το ΣΕΗ "να προχωρήσει τις διαδικασίες άμεσα και να κάνει πράξη την υπογραφή της σύμβασης, όπως συμφώνησε, χωρίς καθυστερήσεις και να μην αφήνει τους εργαζόμενους ηθοποιούς σε κατάσταση εκκρεμότητας χωρίς συλλογική σύμβαση. Δηλώνουμε ότι είμαστε σταθερά απέναντι, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς, σε κάθε είδους υπονόμευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων" δηλώνεται χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση επιρρίπτει ταυτόχρονα ευθύνες στον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Αναστασάκη, μετά την άρνησή του, όπως αναφέρει, “να μην ανανεώσει τη σύμβαση εργασίας ηθοποιού, συνδικαλιστή μέλους της Α.Ε. Ηθοποιών του ΚΘΒΕ και του Δ.Σ. ΣΕΗ, με έντονη δράση στις τελευταίες κινητοποιήσεις”. Χαρακτηρίζει την κίνηση "συνδικαλιστική δίωξη" και καλεί “τον διευθυντή να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση, να σταματήσει να δυναμιτίζει το κλίμα εκφοβίζοντας τους εργαζόμενους και να πράξει όλα όσα χρειάζονται για να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό η κατάσταση". Την ίδια ώρα, καλείται και “το Δ.Σ. του θεάτρου να πάρει θέση θέτοντας όρια στην ασυδοσία της διεύθυνσης".

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως “επείγει να αποκατασταθεί η λειτουργία του θεάτρου και να επιστρέψει η εργασιακή ειρήνη. Το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί πλήττει όχι μόνο τους εργαζόμενους στο ΚΘΒΕ, αλλά και το θεατρόφιλο κοινό, την πόλη και τη θεατρική τέχνη συνολικά" επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται τέλος πως “μία από τις πάγιες διεκδικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό ήταν και είναι ο εκδημοκρατισμός και εξορθολογισμός της λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επείγει: α) Να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των φορέων αναφορικά με τις αρμοδιότητες των καλλιτεχνικών διευθυντών και των Διοικητικών Συμβουλίων. Να θεσμοθετηθεί εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. όπως έχει γίνει στους περισσότερους οργανισμούς και οργανογράμματα (εσωτερικός κανονισμός) που να αποτυπώνουν τη λειτουργία σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. β) Οι θέσεις του καλλιτεχνικού και οικονομικού διευθυντή να στελεχώνονται μέσω δημόσιας προκήρυξης της θέσης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL