Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αντίδραση του Κώστα Γαβρά στην πρωτοφανή επίθεση για την ταινία του / Ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε για να προωθήσω τα σχέδια μιας κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίδραση του Κώστα Γαβρά στην πρωτοφανή επίθεση για την ταινία του / Ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε για να προωθήσω τα σχέδια μιας κυβέρνησης

Δικαιολογημένη η οργή του Κώστα Γαβρά, που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες έναν συνδυασμό ανεξέλεγκτης χολής, άγνοιας και μικρότητας: "Στα πενήντα χρόνια που κάνω κινηματογράφο ποτέ δεν γράφτηκε ότι χρηματοδοτήθηκα από μια κυβέρνηση για να προωθήσω την πολιτική της ή τα σχέδιά της. Συνέβη αυτό στην Ελλάδα, όπου ήρθα να γυρίσω ταινία για πρώτη φορά. Ένα μέρος του Τύπου της χώρας από την οποία κατάγομαι με προσβάλλει με τον χειρότερο τρόπο".

Με απλά λόγια, το συνολικό κόστος για τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά φτάνει τα 6,85 εκατομμύρια ευρώ. Το μέρος των γυρισμάτων στη χώρα μας έχει κόστος που ανέρχεται σε 1,85 εκατομμύρια ευρώ (είναι οι "επιλέξιμες δαπάνες", σύμφωνα με την ορολογία του σχετικού νόμου). Οπως ορίζεται για το σύστημα του cash rebate, που ισχύει εδώ και ένα χρόνο, η παραγωγή δικαιούται επιστροφή των χρημάτων που δαπάνησε στη χώρα μας, εφόσον καταθέσει τα σχετικά τιμολόγια, σε ποσοστό 35%. Το ποσό της επιστροφής καταβάλλεται μέσα σε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παραγωγής και εφόσον ελεγχθούν όλα τα σχετικά παραστατικά.

Η "λογική" του συστήματος cash rebate είναι απλή: Το κεφάλαιο που επενδύεται στην Ελλάδα αποφέρει κέρδος στο κράτος, σε άμεσους και έμμεσους φόρους και σε εισφορές. Χωρίς την επιστροφή του 35%, αυτό το κεφάλαιο θα κατευθυνόταν σε μια "ανταγωνιστική" χώρα που προσφέρει ακριβώς το ίδιο κίνητρο, καθώς ο μηχανισμός αυτός ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες -και όχι μόνο στις ευρωπαϊκές. Η ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου ήταν πάγιο αίτημα των κινηματογραφιστών στη χώρα μας. Μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν έρθει στην Ελλάδα 40 πρότζεκτ, με ύψος δαπανών στη χώρα μας 35 εκατομμύρια ευρώ και δημιουργία περίπου 11.000 θέσεων εργασίας.

Με δήλωσή του στο "Έθνος" ο Παντελής Βούλγαρης τάσσεται στο πλευρό του Κώστα Γαβρά: «Ο Κώστας Γαβράς έχει κάνει τόσες σημαντικές ταινίες με διεθνή απήχηση δίχως να ζητήσει χρηματοδότηση από την Ελλάδα. Τώρα, για τα σύμφωνα με τον νόμο 630.000 ευρώ του ΕΚΟΜΕ, ποσό που σίγουρα θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει από ιδιώτες ή ξένες κινηματογραφικές εταιρείες, έρχεται αντιμέτωπος με 'λογοκριτές' που δεν εγκρίνουν το σενάριό του ή με άλλους που θεωρούν ότι εξαγοράστηκε. Ο Γαβράς, με την τολμηρή κινηματογραφική διαδρομή δεκαετιών! Ο Γαβράς στα 86 του! Ντροπή! Συνάδελφε Κώστα, καλή δουλειά!".

Αλλά η απίστευτη επίθεση που δέχτηκε ο Κώστας Γαβράς έχει ήδη γίνει "θέμα" και εκτός Ελλάδας: «Για το πρώτο του γύρισμα στη χώρα καταγωγής του, ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι αισθάνεται προσβεβλημένος με τον χειρότερο τρόπο» γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL