Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
"Ελευσίνα 2021", μια υπόθεση εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ελευσίνα 2021", μια υπόθεση εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια

"Θεωρούμε την "Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021" ένα πολύ μεγάλο γεγονός, όχι μόνο τοπικό ή μόνο πολιτιστικό. Είναι μια υπόθεση εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια" έλεγε η Σοφία Αυγερινοπούλου Κολώνια, πρόεδρος του ΔΣ, προχθές το βράδυ στη φιλική συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Οι προοπτικές, το "τιτάνιο έργο" αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πορεία της η διοργάνωση τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, όπως επίσης το έργο που έχει γίνει στη διάρκεια της εξάμηνης λειτουργίας του νέου Δ.Σ., για το οποίο "η 'Ελευσίνα 2021' είναι ο καταλύτης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητας ζωής στην πόλη και οι υποδομές της, η βιωσιμότητα της περιοχής, να αναδειχτεί η πολιτιστική κληρονομιά της, αλλά και να μείνουν στην πόλη σημαντικά έργα και θεσμοί που θα γεννηθούν από τη διοργάνωση".

Το Δ.Σ. "προσπαθεί να μην εμπλέκεται στα πρακτικά θέματα αλλά να μείνει στο επίπεδο του σχεδιασμού και στην προώθηση των ιδεών που απορρέουν από το πρόγραμμα", όπως επίσης και να "παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος".

Ωστόσο δεν είναι λίγα τα προβληματικά σημεία και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχει να αντιμετωπίσει, το Δ.Σ., εκ των οποίων τα βασικότερα προέρχονται από τον "υβριδικό χαρακτήρα" της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που έχει συσταθεί ως Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία.

"Βαρύ" χαρακτήρισε η κ. Αυγερινοπούλου - Κολώνια το διαδικαστικό μέρος που αντιμετωπίζει το Δ.Σ. Ωστόσο "με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ λύθηκε με νομοθετική ρύθμιση το μεγάλο πρόβλημα της απαλλαγής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τη φορολόγηση των επιχορηγήσεων που λαμβάνει, ενώ επίσης με νομοθετική ρύθμιση εντάσσεται σε καθεστώς πολιτιστικής χορηγίας γεγονός που απαλλάσσει τις χορηγίες ιδιωτών από τη φορολογική εισφορά".

"Ανακουφιστικό" χαρακτήρισε επίσης η πρόεδρος το γεγονός ότι με το άρθρο 51 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, λύνεται ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα της διοργάνωσης, καθώς καταργούνται οι περίφημες εγγυητικές επιστολές συμμετοχής και καλής εκτέλεσης που έπρεπε να καταβάλουν οι καλλιτέχνες για το καλλιτεχνικό έργο που εκτελούν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, οι οποίοι στην ουσία έπρεπε να προπληρώνουν την παραγωγή του.

Υποστελέχωση

Προβληματικό επίσης είναι το θέμα της υποστελέχωσης της εταιρείας. "Διαθέτουμε λίγα άτομα για ένα τιτάνιο έργο" έλεγε η πρόεδρος του Δ.Σ., αφού λόγω μνημονιακών περιορισμών δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις και "η εταιρεία λειτουργεί με 18 στελέχη, ενώ βοηθάει και ο δήμος με οκτάμηνες αναθέσεις". Ωστόσο "λύσαμε σε σημαντικό ποσοστό το κτηριακό πρόβλημα, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταφοράς των αρχαιολογικών ευρημάτων από το παλαιό δημαρχείο, ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί ως έδρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας".

Παράλληλα "έχει προχωρήσει η ανακαίνιση του κηρυγμένου ιστορικού κτηρίου του εργοστασίου Ίρις, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς από τον δήμο χειμερινού κινηματογράφου" ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που δεν προφτάσει να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο της Ελαιουργικής.

Στις βασικές επιδιώξεις του Δ.Σ. είναι η "πλατιά συμμαχία με τον δήμο, την Περιφέρεια και τους ίδιους τους κατοίκους", αλλά και με τους όμορους δήμους του Ασπροπύργου, της Μάνδρας, της Σαλαμίνας και των Μεγάρων. Παράλληλα επιδιώκει την "ανάπτυξη του θεσμού του εθελοντισμού", που όμως προσκρούει στο γεγονός ότι "το υπουργείο Εργασίας θεωρεί τον εθελοντισμό μη αμειβόμενη εργασία".

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, εκτός από τα 7,5 εκατ. ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτηθεί, ο δήμος έχει εξασφαλίσει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να προετοιμαστεί για τη φιλοξενία της διοργάνωσης. Σε ό,τι αφορά τη δυσκολία πρόσβασης στην Ελευσίνα, υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις να επανενεργοποιηθούν ανενεργές γραμμές του τρένου ώστε να φτάνει στην πόλη ο Προαστιακός.

Σε θετική κατεύθυνση, κατά το Δ.Σ., είναι η επανέκθεση της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας, αλλά και η πρόταση του υπουργείου Ενέργειας, το οποίο έχει καταθέσει και αντίστοιχες μελέτες για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL