Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Στην αγορά της Βεσσαραβίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην αγορά της Βεσσαραβίας

Περπατώντας ανάμεσα στους πάγκους διαπιστώνεις ότι μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα

Κείμενο - φωτογραφίες: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 12 Νοεμβρίου του 1330 οι Βλάχοι νικούν στη Μάχη της Ποσάδα τον στρατό του Καρόλου Α΄ της Ουγγαρίας και η Βλαχία κερδίζει την ανεξαρτησία της. Έτσι, ο ντόπιος βοεβόδας -τίτλος που φέρουν Σλάβοι ηγέτες, κατά βάση στρατιωτικοί αλλά και πολιτικοί- Μπασαράμπ θα γίνει ο πρώτος ηγέτης της ανεξάρτητης Βλαχίας. Η περιοχή θα πάρει το όνομα του Μπασαράμπ, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως Μπασαράμπ Α', γενάρχης της δυναστείας που θα κυβερνήσει το πρώτο ανεξάρτητο ρουμανικό πριγκηπάτο, ενώ στους απογόνους του περιλαμβάνεται και ο διαβόητος Βλαντ Ντράκουλα.

Περί το μέσον του 14ου αιώνα, βουλγαρικά, ουγγρικά, μολδαβικά και σερβικά χρονικά θα δώσουν στη Βλαχία το όνομα "Βασάραβα" και τον αμέσως επόμενο αιώνα η περιοχή μεταξύ των ποταμών Δνείστερου και Προύθου θα ονομαστεί Βασαραβία. Όταν προσαρτηθεί το 1812 στη Ρωσική Αυτοκρατορία, θα μετονομαστεί Βεσσαραβία. Μετά δε την διάλυση της ΕΣΣΔ, τα εδάφη της Βεσσαραβίας, η οποία υπήρξε ανά τους αιώνες υπό οθωμανική, ρωσική, ρουμανική και σοβιετική κυριαρχία, θα βρεθούν κυρίως στο έδαφος της Μολδαβίας και με ένα μικρό μέρος τους στην Ουκρανία, περί την Οδησσό.

Ιούλιος 2015. Ξεκινώ την πρώτη ημέρα του ταξιδιού μου στο Κίεβο με τον πλέον προβλέψιμο για κάθε ξένο περίπατο, από τη μήκους 1.200 μέτρων κεντρική οδό Κρέστσατυκ, όχι μόνο επειδή σε αυτήν θα καταλύσω τις επόμενες ημέρες της παραμονής μου στην ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά κυρίως επειδή αυτή περνά ανάμεσα από αρκετά αξιοθέατα της πόλης, περιλαμβανομένης της Πλατείας Ανεξαρτησίας, γνωστής και ως Μαϊντάν. Η πλατεία έγινε παγκοσμίως γνωστή την νύχτα της 21ης Νοεμβρίου 2013 όταν ξεκίνησε από εδώ το "Ευρωμαϊντάν", ένα κύμα διαδηλώσεων και λαϊκών κινητοποιήσεων στη χώρα με κύριο αίτημα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις οποίες είχε διακόψει ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς και την καταπολέμηση της διαφθοράς.


Ευρωπαϊκό κτήριο με επιρροές από αρτ νουβό και ψήγματα κονστρουκτιβισμού

Στο ένα άκρο της Κρέστσατυκ, το βορειοανατολικό, μπροστά από το Πάρκο Κρέστσατυκ, βρίσκεται η στάση λεωφορείου της γραμμής 62 "Πλατεία Ευρώπης" και στο άλλο, το νοτιοδυτικό, η Πλατεία Βεσσαραβίας, όπου λειτουργεί η ομώνυμη Αγορά της Βεσσαραβίας, η Μπεσαράμπσκυ Ρίνοκ όπως την αποκαλούν οι Ουκρανοί.

Η μεσημεριανή ζέστη, το περπάτημα, η περιέργεια, το ενδιαφέρον μου για τις αγορές, η ίδια η αγορά ως αξιοθέατο, αλλά και η συναρπαστική ιστορία της Βεσσαραβίας της οποίας το όνομα φέρει, όλα αυτά νιώθω να με προσκαλούν να μπω σε αυτήν.

Η ονομασία της οφείλεται σύμφωνα με μία εκδοχή, στους εμπόρους που ήρθαν εδώ από την περιοχή της Βεσσαραβίας, ενώ, σύμφωνα με άλλη, εδώ βρισκόταν μια φτωχογειτονιά, προτού ακόμη λειτουργήσει η αγορά, την εποχή κατά την οποία οι φτωχοί αποκαλούνται και "Βεσσαραβοί". Η ιδέα του 1873 να στεγαστεί σε ένα σύγχρονο κτήριο η υπαίθρια αγορά της Πλατείας Βεσσαραβίας έλαβε σάρκα και οστά το 1910 χάρη στην οικονομική αρωγή του εβραϊκής καταγωγής Ουκρανού επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Λαζάρ Ισραήλιεβιτς Μπρόνσκυ και δύο χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Μπεσαράμπσκυ. Τον σχεδιασμό κτηρίου ανέλαβε ο Πολωνός αρχιτέκτονας Χένρυκ Τζούλιαν Γκαίη.

Εξωτερικά το κτήριο είναι εντυπωσιακό. Το ύφος του είναι αρτ νουβώ με ψήγματα κονστρουκτιβισμού, ισχυρή ένδειξη πως πρόκειται για οικοδόμημα προσοβιετικής περιόδου. Οι τοίχοι είναι χτισμένοι από τούβλα και διακοσμημένοι με γλυπτά τα οποία έχουν για θέματα σκηνές από τη ζωή των κτηνοτρόφων και των γεωργών, αφού άλλωστε στεγάζει σχεδόν αποκλειστικά είδη διατροφής, ενώ στην κορυφή στέκεται μια γυάλινη οροφή σε μεταλλικό τοξωτό πλαίσιο, με σειρές από πανύψηλες μεταλλικές κολώνες που πατάνε πάνω στις μικρές γκρίζες πλάκες του δαπέδου των 846 τετραγωνικών μέτρων, να την στηρίζουν.

Περπατώντας ανάμεσα στους πάγκους διαπιστώνω πως μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα. Βάζα με τουρσιά κάθε είδους, κρέατα, ψάρια, πουλερικά, αυγά, φρούτα χύμα και φρούτα σε πρόχειρες συσκευασίες από πλαστικό και νάιλον, λαχανικά, μαύρο χαβιάρι, κόκκινο χαβιάρι, τυριά, αποξηραμένα ακτινίδια και ιβίσκοι, και βεβαίως λαρδί Ουκρανίας, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο. Εκτός από είδη διατροφής, εδώ μπορείς να βρεις και μια τεράστια γκάμα ανθέων, αλλά και κιόσκια με ξύλινους πάγκους για φαγητό. Παρά το πλήθος των αγοραστών, παρά το προχωρημένο της ώρας και παρά το είδος των προϊόντων που περιλαμβάνει νάιλον, τελάρα, σακούλες, κοτσάνια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος ως υλικό ρύπανσης του δαπέδου μιας λαϊκής αγοράς, το πάτωμα παραμένει καθαρό.

31 Αυγούστου 2018, τρία χρόνια μετά. Διαβάζω στον ιστότοπο liga.net την είδηση ότι η δημοτική επιχείρηση διαχείρισης της αγοράς Μπεσαράμπσκυ του Κιέβου έχει εισαγάγει και τα κρυπτονομίσματα ως μέθοδο πληρωμής. Έχοντας γνωρίσει στον όποιο βαθμό τη χώρα και τους κατοίκους της, δεν νιώθω καμία έκπληξη.

ΛΕΖΑΝΤΑ 1

Περπατώντας ανάμεσα στους πάγκους διαπιστώνεις ότι μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα

ΛΕΖΑΝΤΑ 2

Ευρωπαϊκό κτήριο με επιρροές από αρτ νουβό και ψήγματα κονστρουκτιβισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL