Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Εκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς / "Ντουλαμάς" ο μεγαλοπρεπής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς / "Ντουλαμάς" ο μεγαλοπρεπής

Ένα σπάνιο, εξαιρετικό ένδυμα, που φορέθηκε στα δυτικά Βαλκάνια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο ντουλαμάς, έχει την τιμητική του στην έκθεση που μόλις εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως και τις 26 Μαΐου.

Πρόκειται για μια σπάνια και πολύτιμη συλλογή της Ιωάννας Παπαντωνίου που προέρχεται από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Τίτλος “Ιωάννα Παπαντωνίου. 'Ντουλαμάς' ο μεγαλοπρεπής. Ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα”. Η έκθεση είναι σχεδιασμένη πάνω στην ερευνητική σχέση της γνωστής σχεδιάστριας με το συγκεκριμένο ένδυμα, η οποία αναδεικνύει τις διαφορετικές τοπικές εκδοχές του. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια σχέση κυρίως δημιουργική, καθώς ο ντουλαμάς απετέλεσε μια σταθερή πηγή έμπνευσης κατά την πολυετή πορεία της Ι. Παπαντωνίου στο θέατρο. Στην έκθεση παρουσιάζονται ντουλαμάδες της από τις συνεργασίες της με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θεσσαλικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ταυτόχρονα παρουσιάζονται ενδύματα Ελλήνων σχεδιαστών που είναι εμπνευσμένα από τον ντουλαμά. Πρόκειται για την πρωτοβουλία της γνωστής σχεδιάστριας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στη συνάντηση του ICOM Costume Committee 2017 στο Λονδίνο. Τότε πρότεινε σε επιλεγμένους Έλληνες σχεδιαστές μια πειραματική έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ «Κανάρη 4» στο Κολωνάκι, με βάση τον ντουλαμά και το «πιρπιρί», έχοντας ως παράδειγμα την έκθεση «Inspirations» του Dries van Noten στο MoMu, στην Αμβέρσα το 2015.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, εμπλουτισμένα με δημιουργίες περισσότερων σχεδιαστών που προστέθηκαν στην πορεία, παρουσιάζονται στην τελευταία ενότητα της έκθεσης. Πρόκειται για τους σχεδιαστές: Angelos Bratis, Dimitris Dassios, Deux Hommes, Tina Karageorgi, Sophia Kokosalaki, Loukia, Maison Faliakos, Mi-Ro, Marcello Nyktas, Parthenis, Aristeides Tzonevrakis - «Aristotechnima», Daphne Valente, Zeus & Dione και Vassilis Emmanuel Zoulias.

Μια επιπλέον ενότητα, η οποία ολοκληρώνει την έκθεση, περιλαμβάνει λευκούς ντουλαμάδες, ειδικά κατασκευασμένους για την έκθεση από τον Αριστείδη Τζονευράκη. Η σειρά αναδεικνύει τη δυναμική του ντουλαμά σε λευκό χρώμα.

Ένας δίγλωσσος κατάλογος, με την επιστημονική επιμέλεια της Ιωάννας Παπαντωνίου συνοδεύει την έκθεση “Ιωάννα Παπαντωνίου 'Ντουλαμάς' ο μεγαλοπρεπής. Ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL