Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Κούλουμα στην πόλη

Την Καθαρά Δευτέρα συναντιόμαστε παραδοσιακά στον λόφο του Φιλοπάππου για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα με μουσική και χορό. Η γιορτή ξεκινά από τις 11 το πρωί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ακολουθεί στις 12 συναυλία με το συγκρότημα του Σπύρου Πολυκανδριώτη με παραδοσιακά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια. Στις 11 στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό ΚΑΠΑΨ θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

 

Ο δικός μας Μάνος

Ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου πραγματοποιείται ανήμερα των γενεθλίων του, την Τρίτη 12 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού, Πειραιώς 100). Αφορμή η κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου “Άνδρες του αίματος” (εκδόσεις Μεταίχμιο). Για τη ζωή και το έργο του Μάνου Ελευθερίου θα μιλήσουν οι Γιώργος Ανδρέου, Σπύρος Αραβανής, Θοδωρής Γκόνης και Θανάσης Θ. Νιάρχος. Αποσπάσματα από το έργο του θα διαβάσουν οι Νένα Μεντή και Μάνος Καρατζογιάννης. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Νταλάρας. Συντονίζει η Μαρία Χούκλη. Θα ακουστούν τραγούδια του από τους Πολυξένη Καράκογλου, Νίκο Μερτζάνο, Κατερίνα Παράσχου. Είσοδος ελεύθερη.

 

The Video Games Music

Στον φανταστικό και περιπετειώδη κόσμο των video games θα μας μεταφέρουν οι εξαιρετικά πρωτότυπες και μοναδικές στην Ελλάδα συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 16 και 17 Μαρτίου 2019. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) και η Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης συμπράττουν για να μας παρουσιάσουν τη μουσική επένδυση από δημοφιλή video games όπως Super Mario Bros, World of Warcraft, Pokemon, The legend of Zelda, Final Fantasy VII, The Elder Scrolls V: Skyrim, The Witcher 3: Wild Hunt, Monster Hunter κ.ά.

 

Η "Εκπνοή" στο Δημοτικό Πειραιά

Μετά την πρώτη επιτυχημένη παράσταση - περφόρμανς με τίτλο "Η εκδρομή" στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, η Ρούλα Πατεράκη επιχειρεί εκ νέου την αναμέτρησή της με το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη "Πεθαίνω σα χώρα" και παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της τριλογίας με τον τίτλο "Εκπνοή", την Τετάρτη 13 Μαρτίου και ώρα 10 μ.μ. στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στους Βεάκη, Κατράκη, Τσαρούχη, Πικιώνη, Παπανούτσο, Κριαρά, Παπαμιχαήλ, Ροντήρη, Κουγιουμτζή, Πλωρίτη, Μαρκετάκη, Κάραλη, Διαμαντίδου.

Στο Άλσος

Ο Διονύσης Σαββόπουλος καλεί τον Γιώργο Νταλάρα και τον Δημήτρη Μυστακίδη στο Άλσος για μια παράσταση αφιερωμένη στη λαϊκή κιθάρα. Συνοδεύει ο Αχιλλέας Περσίδης. Στις 15.2, στις 9 μ.μ.

Στο Au Revoir

Την Τρίτη 12 Μαρτίου στο Au Revoir Bar (28ης Οκτωβρίου 136) στις 8 μ.μ. αφιέρωμα στους Kinks και στην Κυψέλη του Χρήστου Βακαλόπουλου με καλεσμένη την Όλια Λαζαρίδου, που συζητά με τους Θάλεια Καραμολέγκου και Στέφανο Τσιτσόπουλο.

Συνέδριο

Με θέμα “Ψηφιακό Αρχείο 1821: αρχειακά ερωτήματα, ερευνητικές προοπτικές, ψηφιακές προκλήσεις” πραγματοποιείται συνέδριο στις 14 και 15 Μαρτίου στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» ΕΙΕ, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48. Συνδιοργάνωση: Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Παρασκευάς Καρασούλος

Στο πλαίσιο του Κύκλου Συζητήσεων «Συναντήσεις με συγγραφείς» στο Cafe του "Ιανού", ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον ποιητή-στιχουργό και συγγραφέα Παρασκευά Καρασούλο, την Τετάρτη 13.3, στις 8.30 μ.μ.

Ντοκιμαντέρ

Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση του Advanced Media Institute - "Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία» (ΑΜΙ), «Ίχνη. Ένα ντοκιμαντέρ για τους αγνοούμενους του 1974 στην Κύπρο» θα γίνει το Σάββατο 16.3, στις 3 μ.μ. στον Ιανό.

Πασχάλης Τόνιος

Μουσική παράσταση με τον Πασχάλη Τόνιο, ο οποίος παρουσιάζει το πρωτογενές μουσικό του έργο «Τα αντιρατσιστικά», βασισμένο σε ποίηση Γ. Ρίτσου, Κ. Παλαμά, Κ. Καβάφη, Οδ. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Κ. Βάρναλη, Ν. Βρεττάκου, Μ. Αναγνωστάκη, Β. Ρώτα, Τ. Λειβαδίτη, Ν. Εγγονόπουλου, Φ. Αγγουλέ, Μ. Γουμενοπούλου, Μπ. Μπρεχτ, καθώς και ανωνύμων προσφύγων, παρουσιάζεται στον "Ιανό" την Πέμπτη 14.3, στις 9 μ.μ. Συμμετέχουν: Κώστας Καζάκος (αφήγηση), Στάθης Σταυρόπουλος (ομιλητής) και τραγουδούν οι: Πασχάλης Τόνιος, Βασιλική Καρακώστα, Idra Kayne, Pan Kaperna, Sami Mo. Συνοδεύει η Παιδική Χορωδία Δ. Τυπάλδου. Φωνητικά η χορωδία «Καλλιτεχνήματα - Μαρία Μιχαλοπούλου".

Ημερίδα για τη Διά Βίου Μάθηση

Στο πλαίσιο της «Αθήνας 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» πραγματοποιείται ημερίδα για τη Διά Βίου Μάθηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ την Παρασκευή 15 Μαρτίου, από 9.15 π.μ. έως 5 μ.μ. Θέμα «Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι και Διά Βίου Μάθηση: ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις δημόσιες βιβλιοθήκες». Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα, διαθέσιμη στον ιστότοπο https://oer2019.seab.gr/ Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 9 π.μ. έως 5 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL