Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

"Η Δίκη" από τον Κριστιάν Λούπα

"Η Δίκη" από τον Κριστιάν Λούπα

Ο σημαντικός Πολωνός σκηνοθέτης Κριστιάν Λούπα επαναστατεί ενάντια στην καφκική πραγματικότητα της χώρας του, παρουσιάζοντας από 6 έως 10 Μαρτίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τη "Δίκη" του Κάφκα σε μια διεθνή συμπαραγωγή. Ηθοποιοί απολύονται, σκηνοθέτες αποχωρούν, πολυαναμενόμενες παραστάσεις λογοκρίνονται, το θέατρο παρακμάζει. Μια υπερσυντηρητική κυβέρνηση απομακρύνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή ενός ιστορικού θεάτρου και στη θέση του επιβάλλει έναν άλλον, της αρεσκείας της. "Η Δίκη" του Κάφκα διαδραματίζεται με ανατριχιαστικό τρόπο στη σημερινή Πολωνία και ο Κρίστιαν Λούπα -θύμα των πρακτικών που έπληξαν το ιστορικό Teatr Polski του Βρότσλαβ- καταφεύγει στην προφητική δυστοπία που απηχεί τον παράλογο κόσμο μας. Διάρκεια 5 ώρες. Έναρξη, στις 7 μ.μ.


Παπαδημητρίου και Καλαντζόπουλος στο ΚΠΙΣΝ

Την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 9 μ.μ., στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Άγγελος Παπαδημητρίου και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, παλιοί φίλοι και συνεργάτες, προσκαλούν το κοινό σε μια βραδιά με μουσικές και τραγούδια γνωστά και αγαπητά απ’ όλη την γκάμα του παλιού ελληνικού τραγουδιού (Γιαννίδης, Χιώτης, Αττίκ, Σουγιούλ), ερμηνευμένα και παιγμένα σαν σε μια "τρίτη εκτέλεση". Οι δύο με ευρηματικό τρόπο σχεδιάζουν μια μουσική βραδιά που θα φέρει στην επιφάνεια τη μυστική σχέση του λόγου και της μουσικής των τραγουδιών, δημιουργώντας μια νέα συνθήκη διάρκειας και σύγχρονης ανάγνωσης. Είσοδος ελεύθερη.

Η "Κερένια κούκλα"

Η "Κερένια κούκλα", το κορυφαίο "αθηναίικο μυθιστόρημα" του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, που έφερε έναν διαφορετικό αέρα στην ελληνική λογοτεχνία των αρχών του 20ού αιώνα και σκανδάλισε στην εποχή του, γίνεται όπερα από τον διακεκριμένο συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο μετά από παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πάνω σε λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου. Η νέα όπερα σε δύο πράξεις, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου, έρχεται μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Σίμου Κακάλα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 7 Μαρτίου και για οκτώ μόνο παραστάσεις έως και τις 23 του μήνα.

"Άνα ή το πανέξυπνο κορίτσι"

Στο έργο της Κατρίν Μπεναμού "Άνα ή το πανέξυπνο κορίτσι" κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Θέατρο Vault σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά. Το έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν με άριστες κριτικές, διηγείται την ανακάλυψη και την κατάκτηση της γραφής από μια ώριμη μαθήτρια, μια μετανάστρια που αποφάσισε να ξαναπιάσει το νήμα της μόρφωσης από εκεί που της το είχαν κόψει, στην εφηβεία, για να την παντρέψουν με κάποιον άγνωστο, ο οποίος την πήρε μαζί του στο Παρίσι. Η μεγαλούπολη είναι κλειστή και ακατανόητη για την αναλφάβητη Άνα. Καθώς μαθαίνει τα γράμματα και τις λέξεις, δίνει όνομα στις αναμνήσεις της, στις επιθυμίες της και ξεκινά να συλλαβίσει τον εαυτό της και το περιβάλλον της. Πρωταγωνιστούν η Ιωάννα Γκαβάκου και η Ντέπυ Μαυροπούλου.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

"Ο Μαρξ στο Σόχο"

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στο "Θέατρο Άλμα" (Αγίου Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15-17). Μετά την παράσταση "Ο Μαρξ στο Σόχο" του Χάουαρντ Ζιν με τον Άγγελο Αντωνόπουλο θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Αριστείδη Μπαλτά, Κώστα Δουζίνα και τον πρωταγωνιστή για τον πολιτικό και φιλοσοφικό Μαρξ και τη σημασία της κοσμοθεωρίας του στη σύγχρονη εποχή. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

Αλμπένα Αζμάνοβα

Η Αλμπένα Αζμάνοβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, μιλά την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στο Megaron Plus με θέμα "Λαϊκισμός και στη μεταμόρφωση του καπιταλισμού", στο πλαίσιο του κύκλου "Θεωρία στο Μέγαρο: Φιλοσοφία, κριτική, Ιστορία" που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ, με την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, καθηγητή και ιδρυτή του Ινστιτούτου. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας από τις 5.30 μ.μ.

Για τη Μελίνα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο "Μελίνα, 25 χρόνια μετά σε θυμόμαστε", που οργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και την κ. Μυρσίνη Ζορμπά στην Ταινιοθήκη, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 6 μ.μ. Θα προβληθεί η ταινία "Στέλλα" και θα γίνει συζήτηση με συνεργάτες της Μελίνας. Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-135.

"Make the economy scream"

Το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για τη Βενεζουέλα "Make the economy scream" προβάλλεται από τις 7 Μαρτίου αποκλειστικά στο "Τριανόν". Καταγράφει μια προσωπική περιπλάνηση από τις παραγκουπόλεις του Καράκας μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας, μέσω της οποίας ο δημιουργός αναζητά τις πραγματικές αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

"Ένα δέντρο θυμάται"

Την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρ. Αντύπα 134 και Σοφ. Βενιζέλου 100) προβάλλεται η ταινία του Κώστα Φόλλα "Ένα δέντρο θυμάται" και ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους Διονυσία Κοπανά, Χάνα Κατζουρακισοβά, Κωνσταντινιά Δήμου και Κώστα Μακρή.

Για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Ιωάννου και συντονιστή τον Μάνο Δημητρακόπουλο.

Γιορτή της Γαλλοφωνίας

Οι εκδηλώσεις της Γιορτής της Γαλλοφωνίας ξεκινούν με τη συναυλία "Αξέχαστη Μελίνα, 25 χρόνια ήδη..." την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, στις 8 μ.μ., στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου.

"Γυναικών... μυθιστορίες"

Ο "Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού" παρουσιάζει την εκδήλωση "Γυναικών... μυθιστορίες", τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής "Ηλέκτρα Αποστόλου" (Κουντουριώτου 18α και Νεότητος).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL