Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Κηδεύεται σήμερα η Νίκη Γουλανδρή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κηδεύεται σήμερα η Νίκη Γουλανδρή

Από τη Μητρόπολη Κηφισιάς κηδεύεται σήμερα το πρωί η Νίκη Γουλανδρή, που πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Πετυχημένη βοτανική ζωγράφος, που ίδρυσε από κοινού με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή το πρωτοποριακό μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ίδρυμα ΓΑΙΑ, αφιέρωσε τη ζωή της στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και υπήρξε μια πρωτοπόρος του κινήματος που εξέφραζε την ανησυχία της για το μέλλον του πλανήτη καλώντας σε οικολογική αφύπνιση.

Ευγενής και διακριτική, ξεχώριζε για την ευρύτητα των γνώσεων και την οξύνοιά της, ενώ με τον σύζυγό της, υπήρξαν σεμνοί άνθρωποι, απλοί πολίτες και αθόρυβοι δωρητές. Η ίδια ήταν επίτιμη διδάκτωρ Φιλοσοφίας στην Επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, γενική γραμματέας Υγείας, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO, βραβεύτηκε με το βραβείο Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και χρίσθηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Για τον θάνατο της Νίκης Γουλανδρή τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαρακτηρίζοντας την εκλιπούσα "διεθνούς φήμης για το φιλανθρωπικό της έργο και τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος". Μέσω του Μουσείου και του Ιδρύματος ΓΑΙΑ "αναδείχθηκε το όραμά της, που συνέδεε τη φύση και την αειφορία, με τον πολιτισμό", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL