Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Περπατώντας στην πόλη / Φυλακές Χατζηκώστα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Φυλακές Χατζηκώστα

Του Άγγελου Μανταδάκη

Ιστορικό σημείο της Αθήνας στη Δυτική Πύλη που κάποτε ανήκε στο Ίδρυμα Χατζηκώστα. Χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει επαγγελματικές σχολές και άλλες επαγγελματικές χρήσεις. Για μεγάλο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη του Δήμου Αθηναίων. Όμως η πιο μακρόχρονη χρήση του κτηρίου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ασωμάτων και Πειραιώς ήταν η φυλακή. Από τη φυλακή Χατζηκώστα πέρασαν εκατοντάδες κρατούμενοι, ποινικοί και πολιτικοί. Οι φυλακές καταργήθηκαν μέσα στη δεκαετία του 1950.

Έκτοτε το μεγάλο αυτό κτήριο, που απλωνόταν ανάμεσα στις οδούς Αγησιλάου, Ασωμάτων, Πειραιώς και Μυλλέρου, έμεινε πολλά χρόνια αχρησιμοποίητο και ερείπιο. Μέχρις ότου αγοράστηκε από τον μεγαλοεπιχειρηματία Όθωνα Λέφα Τετενέ, ο οποίος έχτισε μια τεράστια πολυκατοικία που τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε China Town.

Στον περίβολο των φυλακών υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που σήμερα αποτελεί την ενορία της περιοχής. Στις μάχες των Δεκεμβριανών του 1944 τμήμα του ΕΛΑΣ επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο των φυλακών και να απελευθερώσει τους έγκλειστους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.

Οι ελασίτες έφτασαν από την Ομόνοια στην πλατεία Κουμουνδούρου αναγκάζοντας σε υποχώρηση τους χωροφύλακες και τους ταγματασφαλίτες, αλλά, όταν πλησίασαν τη φυλακή, έκαναν την εμφάνισή τους τεθωρακισμένα των Εγγλέζων. Έτσι ο ΕΛΑΣ υποχώρησε γιατί δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν τεθωρακισμένα με απλά ντουφέκια.

Τις επόμενες ημέρες οι ταγματασφαλίτες έκαναν έφοδο στη φυλακή και συνέλαβαν δεκαπέντε από τους δεκαεπτά πολιτικούς κρατούμενους, τους οποίους εκτέλεσαν στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού. Άλλους δύο από το σύνολο των δεκαεπτά τους εκτέλεσαν σε άλλα σημεία, αλλά τα πτώματά τους δεν βρέθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL