Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Ένας ευαίσθητος και ανήσυχος δημιουργός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας ευαίσθητος και ανήσυχος δημιουργός

Σημαντική απώλεια για το ελληνικό σινεμά ο θάνατος του ευαίσθητου δημιουργού Γιώργου Καρυπίδη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, με σπουδές Κινηματογράφου στο Άμστερνταμ, έκανε αίσθηση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1975 με τη μικρού μήκους ταινία του "Τελευταίος σταθμός: Κρόιτσμπεργκ" που εστιάζει στη ζωή Ελλήνων και Τούρκων εργατών στο δυτικό Βερολίνο. Το 1979 η μικρού μήκους ταινία «Θεόφιλος, ο ζωγράφος» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εκείνη τη χρονιά. Το 1982 θα τολμήσει να συνδυάσει σε μια ιστορία νουάρ τη Ζωή Λάσκαρη με τον νεαρό τότε Άρη Ρέτσο στην ταινία “Αναμέτρηση" (επίσης γνωστή με τον τίτλο "Επικίνδυνο παιχνίδι"). Κορυφαία στιγμή στη φιλμογραφία του είναι το υπαρξιακό θρίλερ "Στη σκιά του φόβου" με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κώνστα, ταινία που τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Ο Καρυπίδης είχε γυρίσει περισσότερα από εκατό ντοκιμαντέρ για την κρατική τηλεόραση.

Το 1992 μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη "Πεθαμένο λικέρ" και ακολουθούν οι "Μαγεμένοι" το 1995 και η "Ουτοπία" το 2004. Είχε εκδώσει και τα βιβλία "Πρωταθλητής καταδύσεων" (1991), "Η διάλεκτος του σκορπιού" (1998) και "Ανατολικά της Ζανζιβάρης" (2011). Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποχαιρετώντας τον Γιώργο Καρυπίδη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "το διεισδυτικό, δημιουργικό του βλέμμα και η ασυμβίβαστη πορεία του αφήνουν ευδιάκριτο στίγμα στο ελληνικό σινεμά".

Και ο Μακαβέγιεφ

Έφυγε από τη ζωή στο Βελιγράδι, την Παρασκευή, σε ηλικία 88 ετών, ο "αναρχικός" του σινεμά Ντούσαν Μακαβέγιεφ. Με σπουδές Ψυχολογίας, το 1958 σόκαρε τους Γιουγκοσλάβους συμπατριώτες του παρουσιάζοντας τη μικρού μήκους «Μην πιστεύεις σε μνημεία», στην οποία μια γυναίκα ερωτοτροπεί με ένα ανδρικό άγαλμα σε δημόσιο χώρο. Επηρεασμένος από τις θεωρίες του Βίλχελμ Ράιχ, που συνέδεαν την καταπίεση με τη σεξουαλικότητα, γύρισε στα 1965 την ταινία «Ο άνθρωπος δεν είναι πουλί», κερδίζοντας την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ το 1971 η προβολή της ταινίας του «Τα μυστήρια του οργανισμού» στο φεστιβάλ των Καννών προκαλεί αίσθηση. Τα συνεχή προβλήματα του Μακαβέγιεφ με τη γιουγκοσλαβική λογοκρισία θα τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την πατρίδα του και θα γυρίσει το διάσημο «Sweet Movie» με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στον Καναδά το 1974. Περιπλανώμενος για χρόνια από χώρα σε χώρα, θα γυρίσει το 1981 στη Σουηδία το «Μοντενέγκρο: Γουρούνια και μαργαριτάρια», το 1985 το «Coca - Cola Kid» με τον Έρικ Ρόμπερτς και την Γκρέτα Σκάκι και το 1993 το φιλμ «Ο γορίλας κάνει μπάνιο το μεσημέρι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL