Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Δέκα υποψηφιότητες για την "Ευνοούμενη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέκα υποψηφιότητες για την "Ευνοούμενη"

Ο Γιώργος Λάνθιμος με δύο από τις τρεις πρωταγωνίστριές του, την Έμα Στόουν (αριστερά) και την Ολίβια Κόλμαν

Με δέκα υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ, η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου (όσες απέσπασε και το "Roma" του Μεξικανού Αλφόνσο Κουαρόν) "οδηγεί" την κούρσα των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Και οι δύο ταινίες είναι στην οκτάδα με τις υποψήφιες ταινίες για το Όσκαρ Καλύτερης Παραγωγής ("ταινία της χρονιάς"), ο Λάνθιμος και ο Κουαρόν είναι υποψήφιοι στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας και οι πρωταγωνίστριες του Λάνθιμου Ολίβια Κόλμαν, Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Γουάιζ είναι υποψήφιες η πρώτη για Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου και οι άλλες δύο για το Όσκαρ Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου. Επιπλέον, η ταινία του Λάνθιμου έχει κερδίσει υποψηφιότητες στις κατηγορίες Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας, Καλύτερου Μοντάζ (για τον μόνιμο συνεργάτη του Λάνθιμου Γιώργο Μαυροψαρίδη) και Κοστουμιών. «Με ενδιέφεραν κυρίως οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες, η εξουσία τους, οι εύθραυστες σχέσεις τους και το πώς οι συμπεριφορές τόσο λίγων ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα ενός πολέμου και τη μοίρα μιας χώρας. Για εμένα είναι ταυτόχρονα μια ερωτική ιστορία, με κωμικά, δραματικά και σκοτεινά σημεία» έχει πει ο Γιώργος Λάνθιμος.

Με την υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ο Λάνθιμος γίνεται ο τρίτος Έλληνας που διεκδικεί το συγκεκριμένο Όσκαρ με μια διεθνή παραγωγή. Πριν από αυτόν είχαν φτάσει μέχρι την υποψηφιότητα (χωρίς να το κερδίσουν) ο Μιχάλης Κακογιάννης με τον «Ζορμπά» το 1964 και ο Κώστας Γαβράς με το «Z» το 1969.

Την οκτάδα των υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας συμπληρώνουν το "Ένα αστέρι γεννιέται" του Μπράντλεϊ Κούπερ (συνολικά η ταινία έχει οκτώ υποψηφιότητες), το «BlacKkKlansman - Η παρείσφρηση» του Σπάικ Λι (με τον 61χρονο Αφροαμερικανό σκηνοθέτη να κερδίζει παράλληλα για πρώτη φορά στην καριέρα του υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας), "Το πράσινο βιβλίο" του Πίτερ Φαρέλι, το "Bohemian Rhapsody" του Μπράιαν Σίνγκερ, το "Black Panther" του Ράιαν Κούγκλερ (είναι η πρώτη ταινία με υπερήρωες που ανεβαίνει τόσο ψηλά στις υποψηφιότητες για Όσκαρ) και το «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία» του Άνταμ Μακ Κέι.

Πολλοί ήταν εκείνοι που προεξοφλούσαν πως το "Ένα αστέρι γεννιέται" του Μπράντλεϊ Κούπερ θα βρεθεί στην κορυφή των υποψηφιοτήτων, αλλά έπεσαν έξω. Το γεγονός ότι οι δύο ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες έχουν τη σκηνοθετική υπογραφή μη Αμερικανών δημιουργών (ο Αλφόνσο Κουαρόν ανήκει στη μεξικανική ομάδα δημιουργών που κερδίζει το ένα βραβείο μετά το άλλο) έρχεται σαν επιβεβαίωση της σοβαρής "τελμάτωσης" που παρατηρείται στο αμερικάνικο σινεμά εδώ και χρόνια, καθώς τα νέα ταλέντα στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη συνδρομητική τηλεόραση...

Το "Roma" του Κουαρόν είναι επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με τις υπόλοιπες τέσσερις υποψηφιότητες στη συγκεκριμένη κατηγορία να απαρτίζουν ο "Ψυχρός πόλεμος" του Πολωνού Πάβελ Παβλικόφσκι, το "Κλέφτες καταστημάτων" του Χιροκάζου Κόρε Έντα, το λιβανέζικο "Capernaum" της Ναντίν Λαμπακί και η γερμανική παραγωγή "Werk ohne Autor" του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ. Το Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου ρόλου διεκδικούν η Γιαλίτσα Απαρίθιο για την ερμηνεία της στο "Roma", η Γκλεν Κλόουζ για την ερμηνεία της στο "The Wife", η Ολίβια Κόλμαν με την "Ευνοούμενη" του Λάνθιμου, όπως ήδη αναφέρθηκε, η Lady Gaga για το "Ένα αστέρι γεννιέται" και η Μελίσα Μακάρθι για το "Can You Ever Forgive Me?".

Στις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου έχουμε τον Κρίστιαν Μπέιλ με το «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία», τον Μπράντλεϊ Κούπερ με το "Ένα αστέρι γεννιέται", τον Γουίλεμ Ντεφόε με την "Πύλη της αιωνιότητας", τον Ραμί Μαλέκ με το «Bohemian Rhapsody» και τον Βίγκο Μόρτενσεν με το «Πράσινο Βιβλίο».

Η 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL