Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Μ. Ζορμπά: / Μ. Ζορμπά: Τελειώσαμε την αμαρτωλή κόπρο της ΑΕΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Ζορμπά: / Μ. Ζορμπά: Τελειώσαμε την αμαρτωλή κόπρο της ΑΕΠΙ

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχει δώσει στους δημιουργούς η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), η οποία αντικατέστησε την ΑΕΠΙ, ανακοίνωσε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ίδιοι οι δημιουργοί να μπορούν να διαχειρίζονται τα δικαιώματά τους.

Σήμερα η ΕΥΕΔ έχει εισπράξει το ποσό των 1.762.706,89 ευρώ, από το οποίο έχει διανείμει 1.189.815,29 ευρώ στους δικαιούχους δημιουργούς -μέλη της. Σημειώνεται ότι η ΕΥΕΔ για το διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της στις 31.12.2018 έχει έσοδα 297.098,77 ευρώ.

Η κατάσταση σε σχέση με την ΑΕΠΙ έχει αλλάξει καθοριστικά. Ωστόσο, η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα "δεν σέβεστε τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες. Δεν έχετε λάβει απολύτως καμία πρόνοια προστασίας τους, ενώ απολύτως νεφελώδεις είναι και οι υποχρεώσεις των χρηστών. Στα πάντα λειτουργείτε χωρίς κανόνες, χωρίς πλαίσιο, πιθανότατα όχι από άγνοια, αλλά από σκοπιμότητα". "Η αμαρτωλή κόπρος του Αυγείου, την οποία ανέχθηκαν με την ΑΕΠΙ επί πολλές δεκαετίες οι κυβερνήσεις σας, νομίζω ότι μιλάει από μόνη της. Επομένως, η κριτική στη λύση που δώσαμε νομίζω ότι είναι άτοπη" της απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά.

Οι εργαζόμενοι

Η Μ. Ζορμπά αναφέρθηκε στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στην ΕΥΕΔ, η οποία "έχει έναν μεταβατικό χαρακτήρα, κάτι που είναι απαραίτητο μετά τη χρόνια αμαρτία της ΑΕΠΙ". Συγκεκριμένα, στην ΕΥΕΔ εργάζονται 14 άτομα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίες έχουν γίνει με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, 18 άτομα με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών εξάμηνης διάρκειας, 40 άτομα με εντολές ανάθεσης συγκεκριμένων εργασιών με κριτήριο την εμπειρία τους στη συλλογική διαχείριση ή τις ειδικές γνώσεις για το εξειδικευμένο αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Υπάρχουν επίσης 3 δικηγόροι με εντολές ανάθεσης υπηρεσιών και 2 υπάλληλοι που έχουν διατεθεί από νομικό πρόσωπο στο οποίο έχουν ανατεθεί οικονομοτεχνικές υπηρεσίες.

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου οι δαπάνες της ΕΥΕΔ είναι 415.310 ευρώ. Το σύνολο των δαπανών λειτουργίας από την έναρξή της -δηλαδή από τον Ιούνιο του 2018- μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 ανέρχεται σε 582.904 ευρώ. Από αυτά, τα 27.174 ευρώ αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου και εργοδοτικές εισφορές και 10.733 ευρώ αφορούν δαπάνες απόκτησης πάγιου εξοπλισμού. Το υπόλοιπο αφορά δαπάνες για αμοιβές συμβάσεων έργου και παροχής υπηρεσιών.

"Εμείς το μόνο που βλέπουμε είναι προσλήψεις κομματικών στελεχών και ‘ημετέρων’, εκτός διαδικασίας, με υπέρογκους μισθούς και σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Διαπιστώνουμε, επίσης, αύξηση δικαιωμάτων στην αγορά για τους χρήστες κατά 150%" ισχυρίστηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση το 2017 "έδωσε φιλί ζωής σε μια πεθαμένη ΑΕΠΙ".

"Εμείς ανακαλέσαμε την άδεια της ΑΕΠΙ", της υπενθύμισε η υπουργός Πολιτισμού και δεσμεύτηκε: "Είμαστε υπόλογοι στους δημιουργούς και νομίζω ότι δεν χρειάζεται εδώ να δημιουργούμε εντυπώσεις. Δουλεύουμε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση και πολύ σύντομα θα έχουμε και την ολοκλήρωση της λύσης την οποία υιοθετήσαμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL