Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Για τον Τζιμάκο...

Έναν χρόνο από την αποδημία του Τζίμη Πανούση, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στον κινηματογράφο Ααβόρα, φίλοι, συνεργάτες και άνθρωποι που τον αγάπησαν θα συγκεντρωθούν, θα τον θυμηθούν και θα μιλήσουν για εκείνον. Θα ακολουθήσει προβολή του «Δράκουλα των Εξαρχείων» του Νίκου Ζερβού από φιλμ 35 χιλιοστών. Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Πουλικάκος, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ισαβέλλα Μαυράκη, Μαρίζα Κωχ, Νίκος Ζερβός, Αντώνης Μποσκοΐτης, Δημήτρης Μανιάτης, Πάολα Ρεβενιώτη και Ναταλία Ρασούλη. Συντονίζει ο Άκης Καπράνος. Ιπποκράτους 180, ώρα έναρξης 8.30 μ.μ., εισιτήριο 5 ευρώ.

“Από τον κόσμο του Καβάφη”

Η Άννα Φιλίνη παρουσιάζει το σύνολο της δουλειάς της πάνω στην καβαφική ποίηση με μια έκθεση έργων της στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, από 18 Ιανουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου. Ο Καβάφης φέρνει στην ποίησή του έναν ολόκληρο κόσμο που απαρτίζεται τόσο από ιστορικά πρόσωπα, όσο και από σύγχρονούς του ανθρώπους που δρουν σε πόλεις, δημόσια κτήρια, σπίτια και απλά δωμάτια. Ακόμη και όταν αναφέρεται στο παρελθόν, μιλά για την πραγματική ζωή όπως τη βιώνει στις μέρες του και συνεχίζει να μιλά με τον ίδιο τρόπο και σε εμάς, στην εποχή μας. Στο πνεύμα είκοσι τεσσάρων ιστορικών ποιημάτων, τα πρόσωπα δίνονται σε μεγάλα πορτρέτα με σύγχρονα ρούχα και πλαισιώνονται από σύμβολα και εικόνες που δίνουν το περιεχόμενο του δράματος.

Το βιβλίο της Τζίνας Πολίτη

Το βιβλίο της Τζίνας Πολίτη “Το μυθιστόρημα και οι προϋποθέσεις του. Αλλαγές στην εννοιoλογική δομή των μυθιστορημάτων του 18ου και του 19ου αιώνα” (εκδόσεις Νήσος), παρουσιάζεται την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5). Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Βίκυ Ιακώβου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Παναγιώτης Πούλος (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών), Έλενα Τζελέπη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μάρω Γερμανού (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

"Σιμόν Μποκανέγκρα"

Με την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι "Σιμόν Μποκανέγκρα" ανοίγει το 2019 για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Από τις 19 Ιανουαρίου και για έξι παραστάσεις, η εντυπωσιακή παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου έρχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου - Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία Ελάιτζα Μοσίνσκι. Με τον Σιμόν Μποκανέγκρα ο Τζουζέπε Βέρντι έπλασε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ρόλους για φωνή βαρύτονου. Μέσα από το στόμα του ιστορικού δόγη της Γένοβας ο Βέρντι μπόρεσε να εκφράσει την πολιτική του σκέψη και τα ιδανικά του για μια Ιταλία ενωμένη, μακριά από αδελφοκτόνους πολέμους. Στις 8.30 μ.μ.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ

Αναγόρευση του Takis

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ αναγορεύεται ο Takis την 17η Ιανουαρίου στις 6.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο De Chirico, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης όπου θα γίνει παρουσίαση του έργου του από τον Ανδρέα Ιωαννίδη και τον Νίκο Σταθούλη.

“Η ποίηση στα εξώφυλλα”

Στο πλαίσιο της έκθεσης του Γιάννη Μόραλη, πραγματοποιείται απόψε στις 6.30 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς εκδήλωση με τίτλο “Η ποίηση στα εξώφυλλα” με ομιλητές τις Κατερίνα και Χρυσή Καρύδη, Φανή - Μαρία Τσιγκάκου και Γιάννη Καρλόπουλο. Συντονιστής: Δημήτρης Αρβανιτάκης

 

Για τον Καραϊσκάκη

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου μιλά τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., με θέμα “Από τον Καραϊσκάκη στο 'Καραϊσκάκη': Η μάχη του Φαλήρου και ο θάνατος του Καραϊσκάκη". Σύντομη παρέμβαση από τον Γιάννη Κλάδη.

Για τον Λόρκα

Η μουσική παράσταση “Το δέντρο F.G. Lorca” ανεβαίνει την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, στις 8.30 μ.μ. στο Ολύμπια, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τους Καλλιόπη Βέττα και Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Σκυταλοδρομία Λόγου

Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ. στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά, θα πραγματοποιηθεί η 8η Σκυταλοδρομία Λόγου με τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και τον Soloúp. Συντονίζουν οι Ελεονώρα Ορφανίδου και Γιώργος Γιανναράκος.

Έκθεση

Οι kaplanon galleries παρουσιάζουν από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 9 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα τέχνης ena contemporary (Βαλαωρίτου 9γ), την πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Σοφίας Ροζάκη, με τίτλο Flip a switch.

"Ένα δέντρο θυμάται..."

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς προβάλλει τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., το ντοκιμαντέρ «Ένα δέντρο θυμάται...» σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα, που θα το προλογίσει. Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος.

Ομιλία

Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Σωτηρία Καλασαρίδου θα μιλήσει για «Το Ολοκαύτωμα στην εκπαίδευση, μέσα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο».

“Through the black mirror”

Το λεύκωμα του Κώστα Ορδόλη “Through the black mirror” παρουσιάζεται τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ. στον “Φωταγωγό”, Κολοκοτρώνη 59Β.

Για τον Μίκη

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Πού να βρω την ψυχή μου...», τόμος Γ' (εκδ. Ianos) παρουσιάζεται την Τετάρτη 16.1, στις 6 μ.μ. στον Ιανό, Σταδίου 24, από τους Διονύση Καρατζά, Στεφανία Μεράκου, Αναστασία Βούλγαρη, Γιώργο Κασιμάτη, Μίμη Ανδρουλάκη, Γιώργο Κοντογιώργη, Ανδρέα Μαράτο, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Θέμη Μουμουλίδη, Απόστολο Γιαγιάννο. Θα ακολουθήσει μουσική παράσταση με τους Στέφανο Κορκολή - Σοφία Μανουσάκη και Μπέττυ Χαρλαύτη - Γιάννη Μπελώνη.

 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Εορταστική εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 5.30 μ.μ., κοπή πίτας και μουσικό πρόγραμμα με τον πιανίστα Άρη Γραικούση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL