Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Προϊόντα πραγματικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϊόντα πραγματικότητας

Απλώς αντιγράφω, έτσι για να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα που μας περιστοιχίζει, ή μας περιτειχίζει αν προτιμάτε, έτσι για να δούμε ότι εμείς και ο Σαμαράς, μαζί με τα σαμαράκια του, σαμαράκια κάθε μορφής, υφής, ποιότητας και εξειδίκευσης (αριθμός ικανότατος ώστε να καθορίσει τη γενική και μερική -πολλές φορές αναντίστοιχα- αντίληψη και βουή των πλησιαζόντων γεγονότων, που λέει και ο Καβάφης), αντιγράφω, λοιπόν, από την "Αυγή" της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου 2013 και από την "Αυγή" της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου 2013 τους περισσότερους τίτλους θεμάτων και άρθρων ώστε να φανεί (κι ας μη νομίζουμε ότι το γεγονός είναι κάτι που αναγκαστικά φαίνεται) συμπυκνωμένα ότι εμείς και ο Σαμαράς μαζί με τα σαμαράκια του δεν ψωνίζουμε πραγματικότητα από το ίδιο μαγαζί! Ώστε να φανεί ότι πολύ θα θέλαμε να μάθουμε πού βρίσκεται αυτό το μαγαζί απ' όπου αγοράζει πραγματικότητα ο Σαμαράς και τα σαμαράκια του, έστω πραγματικότητα από δεύτερο χέρι, πραγματικότητα μεταχειρισμένη απ' ό,τι έχει περισσέψει ως "εβδομάς υπολοίπων" των γερμανικών εκλογών, έστω κι έτσι, βρε αδερφέ. Να το μάθουμε, να πάμε να ψωνίσουμε κι εμείς ρετάλια αισιοδοξίας, ποπλίνες ανάπτυξης, φτηνιάρικα προγράμματα επιδότησης της ανεργίας, τίποτα ξεχασμένες ζέρσεϊ ζακετούλες που θα ζεστάνουν το αυριανό μας μέλλον (αφού για παραπέρα ούτε λόγος να γίνεται), κάτι παρηγοριές τελευταίας πρωθυπουργικής διαλογής και τίποτα ξέφτια φασιστικής ευταξίας. Αυτά πουλάει το μαγαζί απ' όπου αγοράζει πραγματικότητα ο Σαμαράς και τα σαμαράκια του, ο Βενιζέλος και τα υπόλοιπα λιμά με τα ξυραφάκια της δειλίας στο χέρι, που μπορούν να κόψουν το ίδιο εύκολα μια κόπιτσα από το ύφασμα της υποταγής όταν τους στενεύει και το ίδιο εύκολα τους ίδιους τους τους τένοντες που συγκρατούν την άνω και κάτω σιαγόνα (μαζί με τις αρθρώσεις) στη θέση τους, ώσπου να γίνουν Σμαραγδής, ένας εμετικός οχετός κολακείας, τον οποίο παρασημοφορεί το ίδιο το υποκείμενο που αποδέχεται όλα τα σκατά του οχετού ως κάτι φυσιολογικό. Σαμαράς και Σμαραγδής. Αυτού του είδους τα σαμάρια τα σμαραγδοστολισμένα (έρμε Καβάφη και έρμε Θεοτοκόπουλε και έρμε Καζαντζάκη) πουλάει το μαγαζί τους. Απ' αυτό το μαγαζί της χαμέρπειας αγοράζουν την πραγματικότητα και την πωλούν τοις μετρητοίς σε τιμές κάτω του κόστους ζωής εκείνων που πείθονται ή που είναι πρόθυμοι να αγοράσουν, ή, ακόμα χειρότερα, εκείνων που είναι πρόθυμοι να σκοτώσουν προκειμένου να προλάβουν να αγοράσουν όσο πιο φτηνά γίνεται την ίδια τους την απελπισία, την ίδια τους την τυφλότητα.

Αντιγράφω, λοιπόν, τις "τιμές" (ακριβώς υπό την έννοια της "τιμής" και του "χρήματος", από τον Πρωταγόρα μέχρι τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη) του προϊόντος πραγματικότητας, όπως διατίθενται από την "Αυγή" της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου 2013: πρωτοσέλιδο "Προϋπολογισμος - Οκτάμηνο. Οφθαλμαπάτη: Πρωτογενές έλλειμα 3,3 δισ. εμφανίστηκε ως πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ.". Κύριος τίτλος: "Τορπίλη και στο ολοήμερο. Νέο χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση η μείωση κατά το ήμισυ των υποχρεωτικών ωρών λειτουργίας του δημοτικού σχολείου". Και η φρικώδης υπόμνηση: "Στον Καιάδα τα παιδιά των ειδικών σχολείων". Άλλη πρωτοσέλιδη φρίκη: "Μεταπολεμικό ρεκόρ αυτοκτονιών στην Ελλάδα". Δεύτερη σελίδα, κύριο άρθρο της εφημερίδας, τίτλος: "Πρωτογενές πλεόνασμα δυστυχίας". Και συνεχίζουμε με ένα εράνισμα από τις μέσα σελίδες: "Κυβερνητικός στρουθοκαμηλισμός στη Βουλή: "Αποδίδει τις κινητοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην πολιτική της". "Ευ. Βενιζέλος: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, διασφαλίζουμε σταθερότητα". "Ο δρόμος τρομάζει την κυβέρνηση". "Μακρύς ζόφος για τους εργαζόμενους στην οικοδομή". "Ευκλ. Τσακαλώτος: Οφθαλμαπάτη το πρωτογενές πλεόνασμα". "Στην προκρούστεια κλίνη τα δημοτικά ραδιόφωνα". "Στον αέρα οι τιμές των εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ". "Παρά τον αποπληθωρισμό η ακρίβεια καλά κρατεί". "Τις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά υποχρεώνεται να αναγνωρίσει ο Γεωργιάδης! Ενώ οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων... σφυρίζουν αδιάφορα". "Ο Ομπάμα δεν αλλάζει τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Σε αμήχανη θέση το λόμπι του πολέμου" (σ.σ.: να συμπεριληφθεί στο ίδιο λόμπι και η βενιζελική χειράντληση σπέρματος ή όχι;). Αυτά και άλλα πολλά από την "Αυγή" της Τετάρτης.

Πάμε τώρα στην "Αυγή" της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου 2013. Από το πρωτοσέλιδο: "Λικ Κοέν (ΕΚΤ). Το τρίτο Μνημόνιο δεν αρκεί, θα χρειαστεί και τέταρτο". Κύριος τίτλος: "Το Μνημόνιο κλείνει τα σχολεία". "Δημοσκοπήσεις: Αρχή του τέλους για Ν.Δ. και Σαμαρά" (σ.σ.: προσωπικώς βρίσκω τον τίτλο "δοτά" ελπιδοφόρο με βάση τα ευρήματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη κατηγορία "προϊόντων" πραγματικότητας). "Μελωδικό μήνυμα αγώνα εξέπεμψε η συναυλία της ΕΡΤ". Δεύτερη σελίδα, κύριο άρθρο της εφημερίδας: "Με τις πρώτες σταγόνες των δημοσκοπήσεων". Και άλλα: "Μεταξύ απεργιών και... τρόικας η κυβέρνηση". "Με υποχρεωτικές αποσπάσεις προσπαθούν να καλύψουν τα κενά στα σχολεία". "Αλ. Τσίπρας από το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας: Από την Παιδεία να ξεκινήσει η ανατροπή". "ΣΥΡΙΖΑ: Υπόλογη η κυβέρνηση για τη σύμβαση παραχώρησης του λιγνιτορυχείου Βεύης". "Στα μαλακά πέφτουν οι φοροφυγάδες". "Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Καμιά διερεύνηση των ευθυνών Μυτιληναίου για την ΕΛΒΟ. Παρέδωσε την εταιρεία με αρνητικά κεφάλαια, επωφελήθηκε από την τεχνογνωσία της". "Απολύτως πεπεισμένη για την ενοχή Τσοχατζόπουλου η εισαγγελέας". Και πολλοί, πολλοί άλλοι παρεμφερείς τίτλοι ως προϊόντα μιας πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε, αλλά δεν την αγοράζουμε. Ίσως γιατί αυτή η πραγματικότητα δεν έχει καλούς "πωλητές". Αυτούς που θα δημιουργήσουν αγορά. Δηλαδή έννοιες και πράξεις. Αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL