Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Η συγγραφική δημιουργία του θρύλου της αμερικανικής φολκ / Βραδιά αφιερωμένη στον Γούντι Γκάθρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η συγγραφική δημιουργία του θρύλου της αμερικανικής φολκ / Βραδιά αφιερωμένη στον Γούντι Γκάθρι

Ο θρύλος της αμερικανικής φολκ του Μεσοπολέμου, ίσως ο πιο πολιτικοποιημένος τροβαδούρος τής απέναντι πλευράς του ωκεανού, μαζί με τα αμέτρητα τραγούδια του στα κατάλοιπά του άφησε και ένα μυθιστόρημα. Το "Σπίτι από γη", ανέκδοτο μέχρι πρόσφατα, που το ανακάλυψε ο ιστορικός Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ και το εξέδωσε από κοινού με τον Τζόνι Ντεπ, γράφοντας και έναν εξαιρετικό πρόλογο. Μεταξύ αυτών που δεν άφησε ασυγκίνητους το «Σπίτι από γη» ήταν και ο λαογράφος Άλαν Λόμαξ, που είχε παροτρύνει τον Γκάθρι να το ολοκληρώσει, και ο Μπομπ Ντίλαν, το πιο διάσημο πνευματικό του τέκνο, που συνέβαλε στην αποκατάσταση του έργου.

Γραμμένο το 1947, αποτελεί μια τοιχογραφία της Αμερικής της μεγάλης οικονομικής κρίσης, κι ακόμη μια κραυγή για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Το «This Land is your Land», ο ύμνος που έχει γραφτεί στις συνειδήσεις όλου του προοδευτικού κόσμου, βρήκε ιδανικό συμπλήρωμα στο «Σπίτι από γη». Όπως και στα τραγούδια του έτσι και στο μυθιστόρημά του ο Γούντι Γκάθρι στέκεται στα αυτονόητα και πάντα στο πλάι των "σκληρά χτυπημένων ανθρώπων" θυμίζοντας 51 χρόνια μετά τον θάνατό του ότι ο αγώνας για το χώμα που πατάμε, το νερό, τον αέρα είναι πανανθρώπινος και διαχρονικός και αποδεικνύοντας ότι μια κιθάρα και ένα βιβλίο μπορούν να γίνουν μηχανές ενάντια σε οποιονδήποτε φασισμό.

Οι ήρωές του, ο Τάικ και η Έλα, που ζουν σε μια ξύλινη παράγκα στο Τέξας, ονειρεύονται ένα κανονικό σπίτι φτιαγμένο με χώμα και νερό. Ωστόσο πανίσχυρες δυνάμεις, ανάμεσά τους τα τραστ της βιομηχανικής γεωργίας και οι τράπεζες, κάνουν το όνειρό τους απρόσιτο.

Το "Σπίτι από γη" μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αίολος και παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Ίλιον Plus, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο Αμερικανό καλλιτέχνη, για τον οποίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος, συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί Θανάσης Μήνας και Θάλεια Καραμολέγκου, με συντονίστρια την επιμελήτρια του βιβλίου, δημοσιογράφο Στέλλα Πεκιαρίδη.

Θα ακολουθήσει συναυλία από τους Dustbowl. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL