Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Η εύλογη αμοιβή και οι αντιδράσεις των δημιουργών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εύλογη αμοιβή και οι αντιδράσεις των δημιουργών

Η εύλογη αμοιβή 2/% επί της αξίας εισαγωγής στα smartphone που προβλέπει ο νόμος του 2017 για τα πνευματικά - συγγενικά δικαιώματα φέρνει τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (σκηνοθετών, συνθετών, στιχουργών, συγγραφέων, εικαστικών, φωτογράφων, τεχνικών κινηματογράφου, ηθοποιών, μουσικών, τραγουδιστών, παραγωγών οπτικοακουστικών έργων και κινηματογράφου, παραγωγών μουσικής κ.ά.) απέναντι στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα.

Αιχμή της αντιπαράθεσης αποτέλεσε η συνάντηση που συγκάλεσε ο αν. υπουργός την περασμένη Παρασκευή, από την οποία οι εκπρόσωποι των ΟΣΔ τελικά αποχώρησαν, καθώς ισχυρίζονται ότι έγινε "με κρυφό πραγματικό αντικείμενο".

Καταγγέλλουν δε πως "τελικά αποδείχτηκε ότι, βάσει προ-συνεννόησης του αν. υπουργού με τον Σύνδεσμο Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), προσκληθήκαμε να παραβρεθούμε απλώς στη διαφημιστική και προωθητική παρουσίαση των θέσεων αυτών των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων που αντιτίθενται στην επιβεβλημένη καταβολή των υποχρεώσεών τους προς εξόφληση των οφειλών τους για την εύλογη αμοιβή / αποζημίωση των δημιουργών, ερμηνευτών, εκτελεστών και παραγωγών δικαιούχων, η οποία προβλέπεται διεθνώς. Προσκληθήκαμε δηλαδή σε μια συνάντηση με μοναδικό σκοπό τη δικαιολόγηση της από μέρους του κατάθεσης τροπολογίας προς εξυπηρέτηση συμφερόντων του ΣΕΠΕ".

Πρωτοβουλία διαλόγου

Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρουν στην "Αυγή" ότι "αυτή η συνάντηση οργανώθηκε σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για τα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων". Οι ίδιοι κύκλοι διαψεύδουν κατηγορηματικά την ύπαρξη τροπολογίας επιμένοντας σε "πρωτοβουλία διαλόγου".

Το υπ. Πολιτισμού εμμένει στην πάγια θέση του να υποστηρίζει τα πνευματικά δικαιώματα.

Στη συνάντηση εκτός των ΟΣΔ και του ΣΕΠΕ συμμετείχαν ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Πολιτισμού Γιώργος Δώνος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, του Εμπορικού Βιοτεχνικού Επιλητηρίου Αθηνών, της ΕΚΠΟΙΖΩ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης, υπεύθυνος για τα πνευματικά δικαιώματα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, κ.ά.

ΣΥΡΙΖΑ: Εναρμόνιση

Επί του θέματος τοποθετείται και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "οι νομοθεσίες οφείλουν να εναρμονίζονται με αυτούς τους νέους τρόπους αναπαραγωγής και χρήσης των έργων αυτών. Η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, που επικαιροποιήθηκε πολύ πρόσφατα στη χώρα μας, προβλέπει ποσοστιαία εύλογη αμοιβή υπέρ των πνευματικών και συγγενικών δημιουργών από την πώληση συσκευών, που δίνουν στον χρήστη τους τη δυνατότητα να αναπαράγει ή να αποθηκεύει, για ιδιωτική χρήση, έργα που νομίμως έχει αποκτήσει. Η διάταξη αυτή, της οποίας η αναστολή εφαρμογής στέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους δημιουργούς από τη νόμιμη αμοιβή τους, πρέπει να εφαρμοστεί όπως ο νόμος ορίζει. Δεν μπορεί να την ακυρώσει καμία κατά παραγγελία έρευνα με επιδέξια κατασκευασμένα ερωτήματα, ούτε να χαρακτηρίζεται εκ του πονηρού φόρος". Καταλήγοντας τονίζει ότι "το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε με προτάσεις στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα και στήριξε τα δίκαια αιτήματα των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, ιδιαιτέρως μάλιστα το ζήτημα της εύλογης αμοιβής από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών αποθήκευσης ή αναπαραγωγής έργων υποκείμενων σε πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Θεωρούμε επομένως απαράδεκτη οποιαδήποτε συζήτηση για μη εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης".

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL