Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Έκπτωτος ο ανάδοχος για την ψηφιακή καταγραφή των κινητών μνημείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκπτωτος ο ανάδοχος για την ψηφιακή καταγραφή των κινητών μνημείων

Έκπτωτη κήρυξε χθες το υπουργείο Πολιτισμού την εταιρεία I Know How, ανάδοχο του έργου "Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα", δηλαδή της βάσης δεδομένων που θα υποδεχόταν τις ψηφιακές καταγραφές των κινητών μνημείων που βρίσκονται στις αποθήκες των μουσείων και των Εφορειών Αρχαιοτήτων όλης της χώρας, καθώς η εταιρεία δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης που προέβλεπε η σύμβαση.

Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή κατά τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων των 57 αρχαιολόγων που εργάζονται στην ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.

"Επιδιώξαμε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο δεν μας δέχτηκαν. Σύμβουλοι της υπουργού μας είπαν για την έκπτωση του αναδόχου διότι δεν παρέδωσε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, εντός του χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε η σύμβαση" επισήμανε η αρχαιολόγος Δήμητρα Αντωνίου, εργαζόμενη στην ψηφιοποίηση κινητών μνημείων και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΚΑ, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Εξήγησε δε ότι "η εργασία μας αφορά την καταγραφή όλων των κινητών μνημείων που υπήρχαν σε αποθήκες μουσείων και Εφορειών Αρχαιοτήτων σε όλη την Ελλάδα. Τα δεδομένα τα αποθηκεύαμε σε μια ενδιάμεση βάση, μέχρι να παραδώσει την τελική βάση δεδομένων η I Know How. Με το πρόβλημα που προέκυψε με την ανάδοχο εταιρεία το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν έχουμε αντικείμενο εργασίας και με τη λήξη των συμβάσεών μας να λήξει η εργασία μας".

Πρόσθεσε δε ότι "πρέπει να συνεχίσουμε την εργασία μας για να ολοκληρωθεί το έργο, ώστε όλο το πληροφοριακό υλικό να είναι επισκέψιμο στο κοινό, ειδικό και μη".

Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα αρχικά έπρεπε να παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2018. Δεν παραδόθηκε όμως ούτε τον προηγούμενο Μάιο, οπότε έληξε και η παράταση που είχε δοθεί στον ανάδοχο. "Υπάρχει μάλιστα πρακτικό της πενταμελούς επιτροπής που ορίστηκε από το ΥΠΠΟΑ για να εξετάσει αν λειτουργεί η βάση δεδομένων, στο οποίο διαπιστώνεται ότι δεν λειτουργεί και αποφάσισε να μην παραληφθεί" έλεγε η κ. Αντωνίου.

Μέχρι τώρα οι 57 εργαζόμενοι, των οποίων έληξε χθες η σύμβαση, έχουν καταγράψει γύρω στα 500.000 κινητά μνημεία. "Το υλικό αυτό πρέπει να μπει στην κεντρική βάση δεδομένων, την οποία δεν ξέρουμε πλέον ποιος θα αναλάβει να υλοποιήσει. Χρειάζεται επιπλέον εργασία αφού πρέπει να γίνει επεξεργασία, επικαιροποίηση, βελτίωση όλων των καταγραφών, δηλαδή να εξεταστεί αν η καταγραφή είναι σε επίπεδο τέτοιο που να μπορεί να δημοσιευτεί".

Οι 57 αρχαιολόγοι έχουν προσληφθεί πριν από 6 έως 4 χρόνια με διαδικασίες ΑΣΕΠ και εργάζονταν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συνάψει με το υπουργείο. Ζητάνε αφενός να διασφαλιστεί η εργασία τους, όπως επίσης να ολοκληρωθεί το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, αλλά και να ενημερωθούν τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο με το συγκεκριμένο έργο.

"Ζητάμε ως σύλλογος να φύγουν όλοι οι ανάδοχοι από τον πολιτισμό για να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του και να γίνουν προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων" έλεγαν χθες προσθέτοντας ότι "με τη λήξη των συμβάσεων των 57 αρχαιολόγων χθες απολύθηκε το ένα τέταρτο των συνολικά 200 εκτάκτων αρχαιολόγων με συμβάσεις με το υπουργείο".

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL